Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem czy wiecie , ale Włochy mają kilka  miliardów euro zaległości za kary z tytułu kwot  

nie płacili i nie płacą i nikt o tym nawet nie wspomina ...a u nas nadgorliwość urzędasów nie zna granic , nie ma to jak  gnoić swego 

Opublikowano

Wiemy wiemy, bo było o tym niedawno. Zalegają chyba od 1997 r.

Opublikowano

my od lat placimy kary za nadkwotowe buraki i jakos nikt sensacji wielkiej z tego nie zrobil..... kwotowe buraki sprzedajemy po 100€ a pozakwotowe po 10-20€..... czy to nie jest kara? o tym ze jest limit kazdy wiedzial, od dawna tez bylo wiadomo ze zostana zniesione limity.... teraz tylko zostal placz jak ktos bez rozumu nabral kredytow bo myslal ze mu same pieniadze na raty z nieba spadna....

Opublikowano

90 groszy- zapłacimy, złotówka- zapłacimy. jak w misiu. Tak sobie czytam ten temat i nasówa mi się pewna refleksja, często narzekamy na urzedników i złowrogą, bezduszną, krzywdzącą politykę. Przecież na przykładzie tego tematu widać że niektórzy rolnicy są wręcz zadowoleni że inni zapłacą, skoro sami jesteśmy tak podzieleni to czego my oczekujemy od innych. Najleprze są rady typu było nie przekraczać, to jak: było nie zaglądać na forum i głupot nie pisać.

Opublikowano

Kary powinny być , są po to by nie przekraczać swojego limitu. Gdyby nie nadprodukcja to spadki cen nie byłyby tak drastyczne.Najgorsze są różnice w cennikach poszczególnych spółdzielni, ten co ma 1.50 zł może sobie pozwolić na zapłacenie kary, ale już ktoś co ma złotówkę lub mniej ma rok pracy w plecy

Opublikowano

zgadzam sie z przedmowca... a co myslicie ze cukrownia ten cukier z tych burakow po 10€ sprzeda po 30gr? a transport burakow kosztuje tyle samo niezaleznie czy buraki po 100€ czy po 10€...

Opublikowano

A myślicie że krowa to komputer ustawia się ją na tyle i tyle mleka daje dziś a jutro chcę więcej to ustawiam na więcej i tyle mam? Bzdury piszecie. Zmniejszyć produkcję się da jasne odstawiamy pasze krowom i po sprawie ale powrót do poziomu który był wcześniej już taki łatwy nie jest i uzyskanie poprzedniej wydajności to kolejny rok. 

Opublikowano

Wiadomo że nie komputer ale jak ktoś zwiększa produkcję o 30-50 %,to świadomie a nie przypadkiem ,ja sieje buraki na styk ,lepiej niech zabraknie niż za dużo

Opublikowano

patrzę że do głosu doszli ci którzy o mleku pojęcie nie mają... (arion320) co z tego że krów nie naganiałem na mleko, cielęta mlekiem poiłem i sprzedawałem czasami nawet powyżej wagi za którą płacą (do 75 kg) ba nawet samotnych emerytów po sąsiedzku częstowałem i jedynie co łaska, albo nawet i za darmo (nie patrzyłem na kilka groszy straty) i tak mam przekroczenie i tak, ale pal to licho, cena mleka nie jest jeszcze u mnie taka zła poświęcę 1/3 wypłaty z lepszego miesiąca i po sprawie. dodam że przez cały okres kwotowania utrzymywałem względnie stałą produkcję a w tej chwili produkcja zwiększona o jakieś 60-65% bez zwiększania obsady, no może minimalnie. a to znaczy że ograniczałem się jak tylko mogłem bo żeby ten rok był kwotowy to przez 7 miesięcy bym limit wykorzystał i próżne gadanie tych którzy twierdzą że ograniczanie produkcji by spowodowało podwyżki- po raz kolejny w tym temacie powtórzę: g..no prawda. o rynku, giełdach, spekulacjach tyle razy już mówiono a kolejni się zjawiają i próbują tłumaczyć swoje

Opublikowano

Jak ktoś mleka nie ma to może sobie pogadać co to można zrobić z nim, jak zrobić żeby nie przekroczyć limitu, jak ustawić krowę żeby dała tyle mleka i koniec. Czy kwota była by przekroczona czy nie co do cen nic by to nie zmieniło. Skoro tyle kary będziemy płacić to niech mi ktoś powie co oni z tym mlekiem zrobili? Jeśli wylali je do ścieków i musieli zapłacić to ok ale przecież te mleko poszło do produkcji i jakoś nie widać żeby np sery czy masło i co kolwiek innego  spadło o 1/3 w dół.

Opublikowano

ale kara pójdzie do brukseli, zasadniczo dla mleczarni to chyba wszystko jedno bo przerobili i sprzedali jak każdą inną partię surowca i ten sam zysk na niej mieli co zawsze. jedynym beneficjentem jest kochana ciocia unia, no niestety z czegoś musieli pociągnąć kasę żeby budżet uzupełnić, teraz tylko mieć nadzieję że uda się te pieniądze odzyskać składając papierki na modernizacje

Opublikowano

glupie pieprzenie.... kazdy kto odstawia mleko wie mniej wiecej ile litrow co miesiac odstawia wiec mozna przewidziec ile ok sie odstawi w roku.... kredytow sie nabralo na wyrost a teraz placz.... powiem tak: bardzo dobrze ze mleko tanie, sami sobie dolki kopiecie....