Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moja mleczarnia obstawia ze 70 75 gr bedzie a ze te rozłozenie na raty to fikcja bo nie ma dziennika ustaw zadnego

Opłaty idą do unii więc to KE ustanawia te prawo, więc nie będzie w dzienniku ustaw naszym polskim tylko w dzienniku urzędowym unii europejskiej

Tutaj link z strony EUR-Lex która jest oficjalnym odpowiednikiem naszego dziennika ustaw

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R0517&from=PL

Większość mleczarni będzie brało za ten miesiąc lub następny zaliczki na poczet kar, na moim terenie przewidują karę 60 gr i będą brać zaliczki po 20 gr

Opublikowano

W miesiącach kwiecień 2014 r. – marzec 2015 r. do podmiotów skupujących dostarczono ok. 10,51 mld kg mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 27.04.2015 r.). Stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 12 miesiącach roku kwotowego 2014/2015 wyniósł ok. 105,87%. Natomiast szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw ukształtował się na poziomie 105,83%.

W okresie IV 2014 - III 2015 ilość skupionego mleka ukształtowała się na poziomie wyższym o 4,25 % niż w tym samym okresie roku 2013/2014.

W marcu 2015 r. do podmiotów skupujących dostarczono 876,81 mln kg mleka, tj. o 0,56 % mniej niż przed rokiem.

Wysokość przekroczenia przez Polskę kwoty krajowej dostaw w roku kwotowym 2014/2015 wyniesie ok. 6 %, co skutkować będzie koniecznością uiszczenia opłaty wyrównawczej w wysokości znacząco wyższej niż opłata za rok kwotowy 2013/2014.

Kara w granicach 60-65 gr zapewne

Opublikowano

Ciekawe skąd wzięli tą sumę, jak sama agencja anr podała że przekroczenia o 6% to kara 60-70 gr a mamy poniżej 6% także nie ma opcji nawet o 80 gr

Opublikowano

Pieniądze z kar mają iść na promowanie mleka czyli na spotkania i balety dla rządzących

Opublikowano

no własnie tylko co maja powiedzieć Ci co kupywali powyżej 30-40gr/l ? jakby kar nie było 

ograniczenia były dla KAŻDEGO duzego- małego, bogatego -biednego, mądrego- głupiego a wiec nie płaczcie tylko płaćcie było trzeba kupować kwote mleczna jak była a nie liczyć na to ze arr odpuści tak jak głównie ue z karami w ostatnim roku kwotowym gdzie była ich ostatnia szansa na dowalenie kar.

Opublikowano

Rolnik wyprodukował! mleczarnia kupiła bez większej łaski i przerobiła, pośrednik przehandlował, sklep sprzedał też zarobił, konsument opi......ł te mleko z nadprodukcji. To teraz niech każdy się dołoży do kary. A nie tylko wina na rolnika. Skoro JA jako rolnik sprzedałem za 1.15 i teraz oddam 0.80 to mój zarobek 35gr a w sklepie 2 zeta. Sklep jak zarobił na 1 litrze 50gr to też niech oddadzą teraz po 30gr.

Opublikowano

Popieram każdy powinien się dołożyć a nie tylko rolnik, ale w Polsce i nawet tutaj na AF jak to mówi przysłowie człowiek człowiekowi wilkiem i nawet tu niektórzy się cieszą że ktoś może nawet zbankrutować, zamiast walczyć o lepsze ceny na produkty rolne, niech mleczarnie dadzą przez 6 miesięcy mleko po 2 zł to katy nie będą wogóle odczuwalne. A nie Biedrona wysuwa żądania o obniżki cen, bo tak. Niestety trzeba jak biedronka walczyć o swoje i odsunąć ten nieudolny rząd od władzy a PSL posłać lasy karczować które działacze trzymają tylko dla dopłat z UE. I nikt niech nie pisze że się nie da włosi 10 lat żadnej kary nie zapłacili i unia jakoś im nic nie zrobiła tylko nasi drżą przed socjalistyczną unią która wydaje kasę której w rzeczywistości nie ma

Opublikowano

moim skromnym zdaniem skoro kara obowiązuje za ostatni rok too i limit powinien o ten jeden procent wzrosnąc i wskali calego kraju przekroczenie o jakies 2 % napewno by zmalało ale najlepiej to dobic z kazdej strony o rozłozeniu kar na 3 lata tez mozemy zapomniec bo nie ma krajowych przepisów i to tak

Opublikowano

TO i tak masz  luksus ,ja na górce miałem 1,45 netto