Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
martinn94

Brak podgrzewania świec

Polecane posty

martinn94    0

Witam.Mam problem z MTZ 80 z 86r. Została wymieniona stacyjka na nową i przestało działać po paru odpaleniach podgrzewanie świec żarowych.Jak może być przyczyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Biznez404    1

Po prostu weź odłącz kabelek od świecy żarowej i podłącz do niego żarówkę jeżeli się żarówka zaświeci to znaczy że świeca padła, a jeżeli się nie zaświeci to znaczy że coś ze stacyjką ewentualnie może jest to podłączone pod bezpiecznik i po prostu bezpiecznik padł :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
martinn94    0

Żarówka się nie pali a stacyjka była inna podłączana na chwile i na tej stacyjce tez problem z brakiem podgrzewania wystąpił.Gdzie można szukać przyczyny jeszcze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
romano82    4

prawdopodobnie wymienisz stacyjkę. sklepy jakąś tandetę sprzedają. u mnie po kilku razach nie oddała, spaliła się w środku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Witam,

 

pacjent to Belarus 952.4 i pojawil sie problem (ogolnie to nawet nie wiem czy to jest problem) ze kontrolka od swiec zarowych po przekreceniu kluczyka powinna sie swiecic na 30sek po przekreceniu kluczyka i migac po tych 30sek ze swiece sa nagrzane do momentu odpalenia. Teraz jest tak ze jest miganie co 3sek na ok 0,5sek od samego wlaczenia kluczyka i wlaczenie silnika nie przerywa tego procesu, samo sie konczy po jakis 5 minutach pracy. Nawet nie wiem czy te swiece sie wtedy grzeja.

 

Wiecie co to moze byc, gdzie zaczac szukac??

 

Zaczelo sie tez konkretnie lac olejem hydr. z okolic rozdzielacza pod kierownica ale to najpierw sprawdze sam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jaki masz tam sterownik świec? Z zewnętrznym czujnikiem temperatury czy bez?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Chyba bez bo zawsze swiece podgrzewaly sie 30sek niezaleznie od temp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Możesz zrobić zdjęcie sterownika? Tak będzie łatwiej. To powinno działać tak, że jak przełączysz kluczyk w pozycję "zapłon" na czas krótszy niż 3 sekundy i następnie na pozycję "rozruch" to świece się nie włączają. Natomiast jak przełączysz na "zapłon" i poczekasz dłużej niż 3 sekundy wtedy włączają się świece.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Jest dokladnie tak jak piszesz tzn tak powinno dzialac a niestety jest tak jak opisalem wczesniej. Poszukam tego sterownika chociaz nie wiem gdzie zaczac?? zaczne od deski rozdzielczej z lewej strony i pstrykne fote.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nie wiem jak jest w belarusie, ale np. w pronarze 82 i 1025 sterownik jest na przedniej ścianie kabiny po lewej stronie nad rozrusznikiem, pod taką osłoną z ABS-u.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez pawel65
      witam mam pytanie czy deutz-fahr agrotron 6.45tt posiada świece żarowe ? ciezko pali gdy jest zima:| akumulator nowy..
    • Przez stajniaomega
      Witam. Czy wymieniał ktoś z Was świece żarowe w Zetorze Forterra? Mam pytanie czy są pod świecami jakieś uszczelki jak np. pod wtryskami i czy lubią się ukręcać tak jak samochodowe? Pozdrawiam
    • Przez Adzik
      Witam wszystkich ,mam mały kłopot otóż niedawno kupiłem Zetorka 8540 ,a ostatnio spaliły mi sie świece żarowe i regulator oczywiście kupiłem nowe i założyłem podpięłem kabelki tak jak były wcześniej i teraz jest ok .tzn.świece się grzeja ciągniczek odpala,ale nie rozłączają się po zagrzaniu.Co by mogło byc nie tak?
    • Przez LTZ55a
      Witam panów, mam problem ze swoim MTZ-em. Świece żarowe podłączone są (tak myślę) dobrze. Prąd do nich dochodzi od włącznika przez bezpiecznik, zmasowane są w głowicy. Próbówka zaświeca się, więc powinny grzać. Po podłączeniu piątej świecy zaświeca się ona, a na wskaźniku w kabinie prąd lekko spada. Kiedy są podłączone te 4 w głowicy, nie reaguje nic. Jakby nie było tych świec. Nie mam pojęcia o co chodzi. Gniazda wyczyszczone, więc masa jest.
      Proszę o pomoc!
    • Przez Czosneek
      Witam, chciałem sobie podłączyć kontrolkę od świeć zarowych, z tego co widzę to mam to miejsce po tej kontrolce i jest ten caly plastik bez żarówki i bez kabla, czy mogę jakoś to tam przymocowac? i jesli tak to proszę o podpowiedz gdzie to podpiąć i jak tam przymocować tą żarówkę żeby nie wypadała, dzięki z góry ;P
×