Skocz do zawartości

problem ze sprzedaża bydła pourazowego


Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Powiedzcie mi jak to jest że rolnik nie może sam sprzedać bydła POURAZOWEGO DO UBOJNI TYLKO MUSI ODDAĆ BYKA 600 KG HANDLARZOWI ZA 50 ZŁ tylko po to żeby nie mieć problemu z dokumentami a on zawiecie taką sztuke bo ma układy i dostanie za to dobre pieniądze . Czemu rolnik nie może sam zabić byczka starszego niż 6 miesięcy ?? co to jest za polityka panowie bo ja tego nie rozumiem .....

Opublikowano

U mnie kiedyś jałówka ok 280-300kg złamała tylną nogę i bez problemu na ubojnie poszła, tylko lekarz od razu powiedział że odwalą całe udo... Handlarz dawał 150zł a za mięso wyszło chyba ponad 800

Opublikowano

Do listopada tego roku albo w ogóle października można było sprzedać bydło pourazowe jako bydło "z koniecznością uboju" (i dostawało się za takie sztuki jeszcze jakieś pieniądze) teraz jedynym wyjściem jest oddanie takiej sztuki na utylizacje (trzeba wezwać weterynarza aby uśpił i zdać do zakładu zajmującego się utylizacją zwierząt). Oczywiście są jeszcze ludzie którzy po cichu gdzieś taką sztukę upchną i zapłacą grosze ale to jeszcze do czasu puki ....

Opublikowano

Do listopada tego roku albo w ogóle października można było sprzedać bydło pourazowe jako bydło "z koniecznością uboju" (i dostawało się za takie sztuki jeszcze jakieś pieniądze) teraz jedynym wyjściem jest oddanie takiej sztuki na utylizacje (trzeba wezwać weterynarza aby uśpił i zdać do zakładu zajmującego się utylizacją zwierząt). Oczywiście są jeszcze ludzie którzy po cichu gdzieś taką sztukę upchną i zapłacą grosze ale to jeszcze do czasu puki ....

A jakie przepisy się zmieniły że niby nie można ?

Opublikowano

JEżeli nie potrafisz zabić byka bierzesz rzeźnika do domu zabijasz sprzedajesz mięso ,.a w agencji zgłaszasz np zaginięcie i koniec tematu .

No nie wiem czy koniec tematu, to może być początek kłopotów.

Kilka miesięcy temu byłem zmuszony sprzedać krowę ok 700kg i dostałem za nią 450 zł ;[ śmieszna cena ale cóż poradzić... W lokalnych gazetach jest sporo ogłoszeń "skup bydła pourazowego" trzeba dzwonić i pytać. Ten pan co brał u mnie to powiedział że niby pójdzie na karmę dla zwierząt...

Opublikowano

z tą karmą to słabo wierzę myślę, że wielu z nich ma dojście w rzeźni i idą na to samo co zdrowe sztuki. Chyba, że jest karencja na mięso po antybiotyku to wtedy możliwe ze karma.

Opublikowano

z tego co mi wiadomo na transporcie bydla do rzezni maja obliczony jakis % strat i w te miejsce zazwyczaj wtracaja te pourazowe sztuki bo na nich jest najlepszy interes. jest to informacja sprawdzona bo od czlowieka ktory sie tym zajmuje

Opublikowano

W obecnej chwili zarówno Sobsmak (Tykocin) jak i Poddubuwek nie powadzą skupu bydła pourazowego. Według zapewnień pracownika pewnej firmy z okolic Sejn żadna ubojnia w woj. podlaskim nie prowadzi już uboju bydła pourazowego. Ostatnio 1 grudnia sprzedałem sztukę pourazową za 350zł i pojechała pod Warszawę. Jak to gość określił "jeszcze tam ubijają". Dla porównania w tym roku przed wprowadzeniem w życie tego przepisu (teoretycznie obowiązuje już od 2004r.) za podobną sztukę dostawałem w okolicach 1000zł. Nie jest to mój wymysł ale pewna informacja. Oczywiście na boku można zakombinować na użytek własny tzn. do utylizacji jedzie głowa z kolczykami a resztę można sobie spożytkować na własne potrzeby. Taką propozycje dostałem od przedstawiciela jednej z firm.

Jeśli to pewna informacja to podaj link do tych przepisów

Opublikowano

Do listopada tego roku albo w ogóle października można było sprzedać bydło pourazowe jako bydło "z koniecznością uboju" (i dostawało się za takie sztuki jeszcze jakieś pieniądze) teraz jedynym wyjściem jest oddanie takiej sztuki na utylizacje (trzeba wezwać weterynarza aby uśpił i zdać do zakładu zajmującego się utylizacją zwierząt). Oczywiście są jeszcze ludzie którzy po cichu gdzieś taką sztukę upchną i zapłacą grosze ale to jeszcze do czasu puki ....

 

 

ooo właśnie głowa do utylizacji a reszta do zamrażalnika .skuteczny sposób ,

Opublikowano

To jest Polska Panowie tu wszystko może się zdarzyć jednak nie uogólniał bym. Zawsze się znajdzie jakiś czarny proceder ale myślę że już rzadziej niż częściej.

Opublikowano

kilka dni temu sprzedałem krowy warunkowo poubojowo ( wybity staw przedniej nogi jakoś na trzech nogach weszła na samochód uraz stawu biodrowego ) jedna chuda jak pies ci z gazety z okolic Rypina daliby po 500-700 za szt,a tu moje zdziwienie i oczom nie wierzę prawie pięc tys. za dwie szt . Pojechały legalna drogą do ubojni więc o co tu chodzi ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
       
    • Przez karol012011
      Witam mam pytanie czy taki interes by wypalił. A mianowicie kupowanie małych cieląt i sprzedaż takich ponad 100kg do dalszej hodowli. Cielęta mam gdzie kupić po cenie 300zł/szt. Bym je odpajał mlekiem zastępczym, dostawały siano, śrutę, sianokiszonkę a w lato na trawę. Jak myślicie jaką cenę bym uzyskał za takiego ponad 100kg chodzi mi głównie o HF i mieszańce???
    • Przez jakuwal
      Witam. Jakie macie opinie na temat handlarzy bydła z eko natury, bykpol zakowa, toro cielaki? Kupował ktos z państwa jakieś sztuki od nich i wyrazi opinie czy jest sens nimi zawracać głowę aby nie zbankrutować potem przy weterynarzu? Lub macie jakieś sprawdzone źródła na mięsne miesięczne cielaki na mleku jeszcze?
    • Przez Krzak1
      Co sądzicie o bydle rasy aubrac , mam zamiar kupić byka na rozpłodnika i jestem ciekaw opinii innych . 
    • Przez Krzak1
      Co sądzicie o bydle rasy aubrac , mam zamiar kupić byka na rozpłodnika i jestem ciekaw opinii innych . 
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v