Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak się mają ubezpieczenia upraw do kredytów preferencyjnych, bo obecnie zamiast na 2% dostanie się na 4% jeśli nie ma się ubezpieczenia, a co ze spłacanymi już kredytami, jak mam zaciągnięty kredyt preferencyjny w 2008r to już ubezpieczenie upraw nic do tego nie ma?

Jak się mają te ubezpieczenia obowiązkowe do bydła, bo ja najchętniej to ubezpieczył bym bydło a nie uprawy, no i z upraw to rozumiem że łąki i pastwiska nie podlegają ubezpieczeniom, a więc tylko zboża tak? No i znowu jak się to ma do kredytu preferencyjnego gdzie jakbym obecnie chciał zaciągnąć kredyt to musi być ubezpieczone 50% dochodu gosp. a dochód to tylko hodowla, a do hodowli i do ubezpieczeń bydła chyba dopłat nie ma tak?

Opublikowano

Musisz ubezpieczyć 50% gruntów ornych a nie dochodu :D

bank może co innego wymagać, jak w umowie kredytowej nie mam ani słowa o żadnych ubezpieczeniach upraw, to bank nie ma prawa teraz coś takiego wołać, to tylko dla nowokożystających z kredytów

Jutro chciałbym coś się zakręcić z tymi ubezpieczeniami, a więc jakich firm szukać?

Opublikowano

Możecie napisać jak wyglądają u was stawki za ubezpieczenia rzepaku od gradu przy wydajności 3 ton?U mnie to 45z/ha

Opublikowano

mam w TUW-ie najtaniej

Też mam w TUW-e .Ubezpieczam tylko od gradu ,składka opłacona za 8 ha rzepaku przy plonie 4 tony po 1100zł wyszła około 280zł.W zeszłym roku pierwszy raz ubezpieczyłem i od razu szkoda,wymiotło 6,5 ha ,z wypłatą odszkodowania nie było kłopotu zabrali tylko udział własny(10%).Jeden sąsiad miał w PZU drugi w Concordii i też nie było kłopotów.

Opublikowano

wskażcie mi proszę która Dyrektywa reguluje obowiązek ubezpieczenia 50% upraw, gdyż w krajowej legislacji nie znalazłem zapisu precyzującego na jaki dzień trzeba ten obowiązek wypełnić (precyzowany jest jedynie 12 miesięczny okres ubezpieczenia) proszę o pilną pomoc

Opublikowano

Temat ucichł a ja mam pytanie ile płacicie za ubezpieczenie swoich upraw?

Chciałbym porównac z ofertą którą mi podsunęła pewna firma na "C" na ubezpieczenie rzepaku.

Piszcie ile ha uprawy za ile zł.

Opublikowano

A wy matoły piszecie ceny za ha, a z was ubezpieczyciel trzepie składkę od kwoty, a nie od ha. Co ma hektar do ubezpieczenia jak jeden ubezpieczy rzepak na 3 tyś, a drugi na 6 i co myslicie że jednakowa składka ma być?

Opublikowano

Ubezpieczenie upraw w powiedzmy XIVw n.e. (powiedzmy Kopernik), nie no Przepraszam, jak ktoś chce to niech w to wchodzi. Ja wolę trzymać się Kopernika, ale podobno już nie jest tak jak On mówił.

Opublikowano

@farmermf: Waż słowa. To chyba normalne że nie ubezpieczasz hektara rzepaku na 50tys tylko na mniej więcej równowartość za plon zebrany z pola z lekka nadwyżką. Wysokość składki zależy od wielkości roszczeń jakie będziesz miał w razie utraty uprawy. A chyba bardziej obrazowo jest przeliczyć na hektar składkę. Napiszę że zapłaciłem 3tys za ubezpieczenie to się za głowę złapiecie, ale ubezpieczenie obejmuje 30ha pola.

Swoją droga życze wszystkim pieniaczom srogiej i bezsnieżnej zimy. Wymienimy sie doświadczeniami na wiosnę "matoły".

Opublikowano

tabago płace 10tyś składki ,a ubezpieczam od 6 lat także ty mnie nie nauczaj w sprawach ubezpieczeń kolego. Zadałem proste pytanie, za ile na jaką kwotę i nie umiesz dalej odpowiedzieć co by sugerowało że to tatuś zawierał polisę.

Opublikowano

O taką właśnie odpowiedź mi chodziło. Jeszcze jak bys napisał w jakiej firmie to już by był full wypas informacji. :D Mi w PZU na 6tyś za ha naliczyli 190żł, zwyżka za duże kwoty odszkodowań w ubiegłych latach. :lol:

Opublikowano

Wczoraj miła szanowna Pani dzwoniła, żeby mnie ubezpieczyć. I powiedziała pi razy drzwi : "Wszyscy co biorą dopłaty muszą się ubezpieczać". Na języku to mi wisiało pare ładnych słów, Ale mowa - srebrem, milczenie - zlotem. I skończyło się na tym (bo nie zamierzam tego ubezpieczać, tzn. upraw polowych), "Dziękuję, dowidzenia".

Opublikowano

ja ubezpieczyłem z dwa tygodnie temu w PZU i udało mi się z zniżką, tak mówił, to za rzepak ok 100 zł.Na kwotę 5 tyś/ha.Grad, skutki złego przezimowania,ogień.

Dwa lata temu nia ubezpieczyłem i na rzepaku przeleciał mi lekki grad przed koszeniem. Ukosiłem z tonę albo więcej mniej z ha a było ponad 10 ha.

Więc ile straciłem a nie zyskałem!