Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak myślicie może jęczmień ozimy sypać 10 ton z hektara w tym roku ? Chodzi mi głównie o podkarpacie

Powiem Wam, że z tym sypaniem to jak kto sobie policzy tak ma. Nieważone to tylko można gdybać. Jęczmień jest dużo lżejszy od np pszenicy.

U mnie na razie z niecałych 3 ha mam 2 czubate przyczepy Warfama 6t, 2 przyczepy 4,5 tonowe z zastawkami i jeszcze pół rekordowskiego zbiornika. ale ile to waży to juz nie wiem.

Inna sprawa. Czy u was też się to tak masakryczne kosi? Pełno ości, kombajn ledwo się toczy a masa ziarna idzie w d*pę. Ości, które nie oblatują od ziarnek powodują łatwiejsze wywiewanie lub całkiem zapychają sita. Przetestowaliśmy masę ustawień sit i wiatru i zawsze efekt niezadawający.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Skręć klepisko ile się da, obroty bębna też opór, górne sito mocno otwarte a dolne normalnie do zboża no i w jęczmieniu niestety - żółwie tempo, straty są prawie zawsze jakieś, ale coś za coś, zależy kto co woli, czy dużą masę na przyczepach czy czyste ziarno. Jęczmień ozimy musi być lekko "przestany" wtedy dobrze ości oblatują.

Opublikowano

ja dziś jadę kosić jęczmień ozimy ,pogoda jak na razie u nas dopisuje nie ma opadów już trzeci dzień a temperatura powyżej 30 stopni.chyba będę pierwszy u nas kosił ,nie widziałem jeszcze żadnego kombajnu na polu,powiat kraśnik, gmina wilkołaz.

Opublikowano

Skręć klepisko ile się da, obroty bębna też opór, górne sito mocno o***rte a dolne normalnie do zboża no i w jęczmieniu niestety - żółwie tempo, straty są prawie zawsze jakieś, ale coś za coś, zależy kto co woli, czy dużą masę na przyczepach czy czyste ziarno. Jęczmień ozimy musi być lekko "przestany" wtedy dobrze ości oblatują.

Wybrałem to pierwsze - duża masa na przyczepach dzięki mniejszym stratom ale niestety kosztem czystości ziarna. :)

Opublikowano

ja też już zacząłem kosić jęczmień bardzo dobrze wyczyszczone a na polu nie znać żeby dużo szło z tyłu. Niestety nie wiem jaki plon musiałbym to policzyć dopiero.

Opublikowano

Mój ojciec wczoraj jak jechał do pracy to 10 km od mojego domu widział skoszony jęczmień ozimy :) Ja w czwartek jak jechałem na miasto to widziałem pole zwałowane i resztki słomy które się nie worały więc myślę że to po jęczmieniu

Opublikowano (edytowane)

To fajnie masz Ci szczerze powiem. Jeszcze będziesz miał wakacje. Ja teraz dzień w dzień do pracy, żeby potem urlop złapać a praca żniwna skończy się we wrześniu. Byłem właśnie na swoich polach, pszenżyto już ma mąkę w środku ale jeszcze trochę miękkie i w dodatku słoma jeszcze mokrawa jest.

Edytowane przez PeterG14
Opublikowano

Panowie, a jak u Was ze stratami w rzepaku? U nas masakra. Grad w tym roku wykosil pola za nas. z 20ha rzepaku zostało 7ha nie tkniętych (no może 20% strat) a tak reszta biała... ;/ Firmy ubezpieczeniowe były już na oględzinach ?

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów jaką przewidujecie cene za godzine koszenia kombajnem Bizon w tym roku? ja przymierzam sie do 400zł za godzinę.

przepraszam zakładam nowy temat.

Edytowane przez iwik073
Opublikowano

@iwik to nie ten temat . U mnie w zeszłym roku brali po 400 godz. rekordem

Ja myślę że za dwa tyg żniwa ruszą przy takiej wysokiej tęperaturze szybko dojdą zboża. Ja już kosę wyklepałem i czekam :D

Opublikowano

Widze ze połowa AF juz kosi. W okolicach Koszalina tylko jeczmienie zimowe za jakis tydzien moze dwa pojda pod kose a reszta spokojnie do 10 sierpnia postoi. Pszenice jeszcze zielone,pszenzyta dopiero zółkna, jeczmien wiosenny dopiero w poźnej fazie mlecznej.

Opublikowano

Wczoraj zaczęliśmy kosić jęczmień ozimy, ale po przejechaniu jednego raza w koło złapała nas burza. Plon zapowiada sie bardzo ładny. Niestety owies u mnie leży, w sasiednich wioskach też całe pola leżą..

Opublikowano

Witam wszystkich!

U mnie żniwa rozpoczeliśmy w ubiegły poniedziałek młócąc kminek z pokosów. Co do zbórz to ozimin w mojej okolicy jest nie wiele, ,,poletka'' z jęczmieniem ozimym jeszcze są nie tknięte, ponieważ przez ciągłe deszcze odmłodził się. Za jakieś 10-14 dni planuję groch wziąć na kosę, a do zbórz jarych to jeszcze daleko.

Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych żniw!