Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W zeszłym tygodniu kosili jęczmień ozimy. Ziarno suche, gleby slabe, piaszczyste, mało deszczu, stąd ta szybsza dojrzałość. Pszenżyto ozime przy dobrej pogodzie za dwa tygodnie do koszenia.

Opublikowano

W lubelskim,okolice Janowa Lubelskiego ,pierwsze jęczmienie ozime skoszone.Na słabszych ziemiach rzepak za tydzień , a reszta za 2 tygodnie.Pozostałe zboża pod koniec lipca,w zależności od pogody.Jak dalej będzie tak grzać to jęczmień jary zaraz po rzepaku będzie szedł z słabszych ziemiach...

Opublikowano (edytowane)

Jest dokładnie tak jak mówisz. Kombajny jeszcze nie wyjechały na pola ale jeszcze z tydzień i rzepak będzie koszony. A zboża to być może pod koniec lipca.

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Przez upały i ciągłe słońce wszystko dojrzewa w oczach. Z tego względu, że mam późną odmianę rzepaku przewiduję zbiór na ok. 20 lipca oczywiście wcześniej będzie desykowany. W okolicy ozime jęczmienie pewnie pod koniec tego tygodnia lub na początku następnego, polecą pod kosę. Woj.lubelskie.

• Root Admin
Opublikowano

Czytaj dokładniej , w Osieku na Dolnym Śląsku .

Jak widać Osieków mamy kilka, nawet na Dolnym Śląsku, bo Lubin też jest na Dolnym Śląsku :-)

Chodziło mi o ten blisko A4 jak się jedzie na Jelenią Górę, Strzegom

Opublikowano

Ups.. przepraszam za nieporozumienie , sam przeczytałem niedokładnie , przez co zrozumiałem "Lublin" a nie jak pisze "Lubin" :)

To pewnie przez ten żar lejący się z nieba :)

Co do prac żniwnych 2012 , sąsiad kosił w sobotę jęczmień ozimy , jak sypał - nie wiem , jak się dowiem to na pewno napiszę .

Małopolska okolice Tarnowa

Opublikowano

Wczoraj jechałem Autostradą A4 w kierunku Opola i w okolicach Góry Św. Anny było już widać skoszone jęczmienie, również okolice Nysy , Prudnika i Otmuchowa były już wykoszone ;)

• Root Admin
Opublikowano

Wbrew pozorom jeśli nie wymarzło to warunki w wielu regionach były bardzo dobre, u nas np cały maj co chwile padał deszcz, cały czerwiec to samo co 3-4 dni deszcz. Co z tego skoro 100% jeczmienia załatwił mróz. Natomiast jary też idzie na rekord

astrzak - dzięki,

połączyłem oba tematy w jeden

Opublikowano (edytowane)

Na Lubelszczyźnie w okolicach Zemborzyc koło Lublina pierwsze łany na polach po jęczmieniu ozimym, niestety wczorajasza burza strasznie położyła rzepak i owies.

Edytowane przez ponczo12496
Opublikowano

U mnie w okolicy mimo ochrony fungicydowej pszenice ścięła septorioza - stoją same kłosy. Zapowiadało się pięknie bo opady sprzyjały przez całą wiosnę. Zobaczymy czy to dojrzeje z pulchnymi ziarnami czy po prostu upali i bedzie gorszy plon. Owies przepiękny ale u mnie juz częściowo przez burze leży jak po walcu. Przy tej pogodzie przewiduję żniwa pszenicy ozimej za równo 2 tygodnie. Region - podkarpacie.

Opublikowano

Woj opolskie.Już gdzieniegdzie jeczmienie sa żółte.Można spotkac jeszcze zielone.Jedna wioske dalej przez weekend juz kosili jęczmień.Z rzepakiem jeszcze trzeba poczekac ze dwa tygodnie.

• Root Admin
Opublikowano

W czwartek desykowałem jeczmień ozimy i przenżyto. Za tydzień lub troche dłużej będzie do koszenia

jaki jest optymalny moment na desykację zbóż?

Spotkałem się z opinią ze idealnie jest wtedy jak większość słomy jest kompletnie zółta.

wtedy nie ma utraty plony. Chłopak mi tłumaczył ze jak jest jeszcze troszkę zielonej słomy to odcinamy wodę od rosnących części i tracimy plon.

• Root Admin
Opublikowano

w tym roku pobawię się w test na pszenicy. pół kawałka (3.8ha) popryskam a resztę zostawię. Później na kombajnie sprawdzimy wilgotność i plon.

Opublikowano (edytowane)

Wiem że na dolnym śląsku tylko że na dolnym śląsku może być dwa Osieki lub więcej dlatego zapytałem czy koło Lubina;p

Ps. Nie doczytałem wasze posty. Wszystko jasne.

Edytowane przez bobek1
Opublikowano (edytowane)

to u was widzę ładnie u mnie na kujawach to rzepak i jęczmienie praktycznie w 100% poleciały zimą. A u siebie na polu i w okolicy to zboża jeszcze wszystko zielone i nie zamierza zmieniać koloru. A w dodatku praktycznie co 2 dzień spada przynajmniej 10mm/m2

Edytowane przez Marcin91
ortografia