Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kujawsko-pomorskie

powiat bydgoski

znowu kropi deszcz :(

jeszcze 23 ha jęczmienia jarego

brat w zachodniopomorskim jescze 190 ha żyta do koszenia :o

Edytowane przez zonk
Opublikowano

Pawelec ma rację. O ile gospodarstwa wielkoobszarowe jeszcze z biedy jakoś sobie radzą to indywidualni leżą i kwiczą. W ubiegłą środę jeździłem do Białego to może na 1-2 polach stało zboże (od Grajewa do stolicy Podlasia). Rzepak jary zaczyna dopiero żółknąć (chyba ktoś późno siał, na trasie Orzysz-Giżycko). Niektóre gospodarstwa już częściowo obsiały pola rzepakiem. U rolników indywidualnych żniwa w okolicach Giżycka są może wykonane w 20 %. Ostatnie tak kijowe żniwa pod względem pogody na Mazurach były w 2006. Ludzie będą chyba we wrześniu zbierać plony. Nawet sąsiadujące ze mną PRH nie ma jeszcze skończonego żyta. Przez te burze jest masa wyłożonych obszarów i nawet gdyby pogoda pozwalała to kombajny jeżdżą w żółwim tempie.

dokładnie, wczoraj jadąc z Węgorzewa do Rudziszek , to tylko około 10 % pól może było skoszone, a w jednym miejscu nawet rzepak ozimy widziałem

Opublikowano

@kissmy... tak , kosiliśmy pszenice jara przed jęczmieniem , była bardziej dojrzała niż jęczmień ale i tak wilgotna około 18% , teraz trzeba ją wysuszyć. Jeczmień dzis wujo nam przejechał dwa razy i nie dość że niezbyt suchy (16,5%) to jeszcze lipnie sie go młóci bo około połowa leży i pogoda jest lipna

Opublikowano

u mnie też pszenica ma większą wilgotność niż jęczmień, stąd moje zdziwienie, w polsacie znowu zapowiadają opady poza zachodnio-pomorskim, wskażcie mi proszę dlaczego w prognozie pogody polsat po prognozie na następny dzień przedstawia prognozę na kolejne 5 dni i zawsze zaczyna od niedzieli, nie rozumiem tego schematu oni traktują o kolejnej niedzieli czy o ubiegłej i mówią jaka pogoda już była?

Opublikowano

Ja i chyba połowa woj. Świętokrzyskiego zakończyła już żniwa na polach mało co zboża już stoi ja już robie pierwsze podorywki,w przyszły tydzień będe siał rzepak.Kombajn też już stoi pod wiatą czeka do żniw 2013.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Okolice Wronek wlkp. Większość ma już pomłócone tylko ja stoję i patrze w niebo ;/ Ciągle pochmurno, przelotne opady deszczu, lekkie prześwity słońca, zero wiatru, wilgotność powietrza ok 60% i jak tu ma schnąć pytam się?? Ci co mają wymłócone to kosiło im kółko rolnicze od rana, ich zboże to po prostu gnój ;/ U mnie pszenżyto 17,4% wilgotności a pszenica 15,5%. Pszenżyta stoi 6ha nieruszone, pszenicy 5ha skosiłem 11 stoi, jęczmienia było 9ha ale już nie ma. Młócić jako tako się da, ale po wsypaniu zboża do silosa się robaki i inny syf zalęgnie i tego nie da się sprzedać. Podobno mają jeszcze przyjść upały. Pożyjemy zobaczymy myślę, że coś z tego będzie. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dział "żniwa 2012" w moim gospodarstwie uważam za zakończony wczoraj zgruberowałem ostatnie dwa kawałki po pszenżycie jarym.........ogólnie w okolicy jest jeszcze sporo do koszenia a niektórzy nawet nie zaczęli :o :o :o :o

Opublikowano

W okolicach Giżycka dzisiaj w drodze do i z pracy widziałem sporo kombajnów w trakcie pracy. Niestety jeszcze trochę ludziom zbóż zostało na polach. Od kliku lat nie pamiętam sytuacji by żniwa przeciągnęły się na wrzesień. Co najlepsze to ktoś ma rzepak jary i jeszcze z tydzień czasu musi czekać na koszenie.

Opublikowano

Ostatnio groziło nam zbieranie suchego zboża, ale pogoda zadbała o to żeby się nie dało dać wolnego suszarni, już sporo kombajnów z innych rejonów się pokazuje do pomocy a i tak mało kiedy mogą pojawić się na polach