Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zrobiłem podobnie w pszenżycie jak Ty. Tilt Turbo + Mondatak po 0,8 l/ha każdego z tych preparatów. Mamy 3 substancje aktywne: prochloraz, fenopropidyna i propikonazol.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a ja dzisiaj zaczynam robić T2 w pszenicy 1.5l opera max + 0.5l corbel

Gość Profil usunięty
Opublikowano

są kawałki że zaczyna wychodzić . wole troche przyspieszyć zabieg bo mają być burze i ma być gorąco, a teraz jest w miare fajna pogoda na opryski

Opublikowano

A ja mam znowu inny problem, pszenżyto zaczęło rosnąć jak szalone po deszczu a nawozu niemało dostało i zaczyna się pokazywać liść flagowy. Czy skrócenie w tej fazie moddusem lub medaxem coś da czy to tylko wywalenie kasy. Przedstawiciel Syngenty twierdzi, że trochę późno ale z te 4cm na wysokości można jeszcze urwać.

Biały jak masz zamiar robić 3 zabiegówkę to pryskaj już teraz, ochronisz sobie liść podflagowy i wstępnie zabezpieczysz flagowy. A trzeci zabieg dasz na kłos i powinno być ok.

Opublikowano

oj 3 zabiegówka to oststecznosc chciałbym 2 zabiegowo jak sie da. I włąsnie tez mam dylemat czy jak dałem 1,5lccc + 0,15 modussa na pierwsze kolanko ładnie skrucona jest ale czy to starczy jak dałem 500kg saletry ? czy moze pojechac jeszcze teraz modussem dla pewnosci ?

Opublikowano

ja bym sobie odpuścił i tak zdzbła się już nie skróci i dodam ,że moja po stabilanie i modusie dopiero teraz doszła do siebie , a niech coś pójdzie nie tak i zepsujesz liść flagowy to więcej strat niż pożytku .....

Opublikowano

U mnie też trafiają się uschnięte do połowy liście,myślałem że Wirtuoz coś przepuścił,a to chyba efekt uboczny mieszanek i sporej ilości azotu.

Opublikowano

A ja mam znowu inny problem, pszenżyto zaczęło rosnąć jak szalone po deszczu a nawozu niemało dostało i zaczyna się pokazywać liść flagowy. Czy skrócenie w tej fazie moddusem lub medaxem coś da czy to tylko wywalenie kasy. Przedstawiciel Syngenty twierdzi, że trochę późno ale z te 4cm na wysokości można jeszcze urwać.

Biały jak masz zamiar robić 3 zabiegówkę to pryskaj już teraz, ochronisz sobie liść podflagowy i wstępnie zabezpieczysz flagowy. A trzeci zabieg dasz na kłos i powinno być ok.

Jeszcze Cerone na liść flagowy można dać.

Opublikowano

jaki środek polecacie na pszenicę ozimą by ją trochę skrócić w fazie 1 kolanka i przy jakiej dawce najlepiej? Dodam że stanowisko po gnojowicy,, na wiosne 250kg/ha saletry i dostanie jeszcze 2 lub 3 razy basfoliar 36 extra?

Opublikowano

pszenice mam ladna wlasnie i myslalem nad opryskiem na T2 ( liscia flagowego ) z uzyciem Duetu Ultra lub Falcon . ale powiedzial mi doradca ze Impact z Rizza bedzie lepszy . a na klosa juz sam nie wiem co dac .

a na 1 zabieg poszedl Bumper Super + Instinct

Opublikowano

pszenice mam ladna wlasnie i myslalem nad opryskiem na T2 ( liscia flagowego ) z uzyciem Duetu Ultra lub Falcon . ale powiedzial mi doradca ze Impact z Rizza bedzie lepszy . a na klosa juz sam nie wiem co dac .

a na 1 zabieg poszedl Bumper Super + Instinct

ja na pierwszy zabieg tez dawałem bumper super instinct drugi zabieg i zarazem ostatni wykonam przed kłoszeniem narazie jest sucho nie ma sie co spieszyć chorób tez nie widać na drugi zabieg pójdzie duett plus artea i doradca bajki opowiada a jak chcesz jechać trojzabiegowo i nie za drogo to na kłosa własnie artea powinna być ok

Opublikowano

Kat - to zależy jakie masz natężenie chorób. Jeśli występują przed kwitnieniem to możesz wtedy pryskać. A jeśli ich nie masz to możesz wydłużyć termin zabiegu do czasu "po kwitnieniu". Obserwuj plantację i dokonaj decyzji :)

Ja zawsze jadę gdy kłos zaczyna rozdzierać pochewkę liścia flagowego, stosuje fungicyd zapobiegawczo.