Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Jak pomóc sadom?

galeria
new holland
Opublikowano (edytowane)

A u mnie w łódzkim ładnie popadało.Byle tak dalej.

Problem mają ci co QQ nie pokosili.Chociaż mała przerwa się przyda,na odpoczynek.

Zapowiadają pierwsze podrygi zimy.Ciekawe jaka będzie zima długa czy krótka.

Edytowane przez matingus
Opublikowano

Kujawsko Pomorskie  dzisiaj  rano -5 zima idzie coraz szybszym krokiem

Opublikowano

zimy w tym roku nie bedzie tak jak i w tamtym i sie nie zdziwie jak prognozy pod spodem sie sprawdza strach pomyslec jakie beda ceny zbóż za rok...

Listopad

Spośród 8 modeli prognostycznych aż 7 wskazuje na temperaturę powyżej normy, jeden w normie i, co najważniejsze, ani jeden nie wieści temperatury poniżej normy. Oznacza to, że listopad może być równie ciepły, co październik, z temperaturami wahającymi się od 10 do 15 stopni i tylko sporadycznymi porannymi przymrozkami. Spodziewamy się nie tylko podwyższonej temperatury, lecz również sum opadów. Padać będzie dużo i obficie, pojawiają się również pierwsze w tym sezonie wichury.

Grudzień

Pierwszy miesiąc meteorologicznej zimy również ma być ciepły. Spośród 8 modeli prognostycznych aż 5 wskazuje na temperaturę powyżej normy, 2 w normie, a tylko jeden poniżej normy. Wysoką temperaturę przypłacimy częstymi opadami i porywistym wiatrem, a nad morzem także sztormem. To będzie ciepły, mokry i wietrzny grudzień.

Styczeń

Najzimniejszy miesiąc w roku zapowiada się ciepło. 5 modeli prognostycznych wskazuje na temperaturę powyżej normy 30-letniej, z czego dwa (m.in. model NASA) mówią o jednym z najcieplejszych styczni w historii pomiarów. Dwa modele wskazują na styczeń mroźny, a jeden w normie temperaturowej. Modele nie mają natomiast wątpliwości, że będzie to miesiąc bardzo mokry, niewykluczone, że także wietrzny. Dominować mają opady deszczu, a śnieg ma się pojawiać tylko sporadycznie.

Luty

Drugi najzimniejszy miesiąc w roku ma jeszcze większą szansę, niż styczeń, stać się wyjątkowo łagodnym. 6 modeli prognostycznych wskazuje na temperatury powyżej normy, jeden na temperatury w normie i jeden poniżej normy. Co ciekawe, model NASA wskazuje na jeden z najcieplejszych lutych w historii. Nadal ma być bardzo wilgotno.

Marzec

Wiosna ma szansę nadejść równie wcześnie, co poprzednio. 5 modeli prognostycznych przewiduje ciepły marzec, a trzy w normie. Żaden nie wieści zimnego marca. To świetna wiadomość dla tych, którzy zimy nie lubią i nie mogą się doczekać wiosny.

Na chwilę obecną prognozy są pomyślne dla tych, którzy preferują zimę w łagodnym wydaniu. Czeka nas ciepła, ale również mokra i wietrzna pogoda. Niektóre modele wskazują nawet na najcieplejszą zimę w okresie powojennym. Czy tak się stanie? To każdy z nas zrewiduje w nadchodzących miesiącach.

Opublikowano

u mnie naprawdę sucho , 2 miesiące bez deszczu nie licząc ze dwóch przelotnych mżawek, o orce zimowej można póki co zapomnieć bo kolejny tydzień znowu zapowiadają słoneczny, pszenica na cięższej ziemi siana koniec września 30% powschodziło, pogoda jedynie idealna dla koszących kukurydze

Opublikowano

@knoro bardzo ciekawe :)

Sucho w polu na lepszych ziemiach strasznie. Plug ustawiony do orki na normalna wilgoc w ziemi wogole nie chcial wchodzic nawet troche, dopiero konkretnie ustawienie na czuby tzn. na lewa strone i na skreconej srubie jako tako wchodzil, ale orka jest zbyt wysztorcowana. Deszczu w centrum tj. Piatek nie bylo dawno...

Opublikowano (edytowane)

A u mnie ani nie po orane, ani popryskane, Jeszcze ze dwa dni z obornikiem zejdzie. Dobrze że wilgoci u mnie jest do oporu będzie orka jak ta lala ^^  ciągnik u mnie nie zasypia nawet przez dzień, mróz nie mróz musi palić i jechać.

Edytowane przez Piotrek1975
Opublikowano

a ja tam czekam z zimową orką, może popada to się ładnie zaora

Dopiero jest koniec października, jeszcze cały listopad jest do prac polowych a niektórzy to orają na gwał jak by jutro - 30 miało być

Opublikowano (edytowane)

orki skończone ze 2tyg temu, traktor umyty, nawoskowany i na kłódkach śpi do pół marca. Trochę pada ale suszy nie ma, ludzie orają i nie kurzy.

Edytowane przez Rolnik1973
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v