Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj musiałem kopać rowy żeby woda spod przyzmy z kukurydzą odpłynęła :blink: Sam już nie wiem czy wole siarczyste mrozy czy to co teraz

Ci co u nas nie wyczyścili rowów to pola mokre. Jak drenacja przytkana to woda stoi wokół studzienek.

Tam gdzie my poczyściliśmy to pola suche ale rowy pełne. Pojechać musiałem do miasta i wszędzie rowy pełne, woda w rzekach się kotłuje ;)

W sumie to się ciut cieszę bo odwaliliśmy kawał roboty z rowami i drenacją na polu które kupiłem i jest efekt a ci co nic nie robili przez lata -> niech się topią ;)

Za kilka dni powinno się uspokoić.

Jeżeli idzie o moje przeczucia to zima spokojna, rośliny normalnie wejdą w stan uśpienia. Niewielkie mróz a potem śnieg. Wiosna rozpocznie się od paru przymrozków po ruszeniu wegetacji.

Opublikowano

Póki co można spać spokojnie, wczoraj pokazywali u mnie w następną sobotę -11 a dziś już + 7 także wegetacja będzie hulała aż miło :P HA już nawet pług do śniegu zdjąłem 2 tygodnie temu i nie zanosi się, żeby w przeciągu 2 tygodni zakładał.

Opublikowano

Ci co u nas nie wyczyścili rowów to pola mokre. Jak drenacja przytkana to woda stoi wokół studzienek.

Tam gdzie my poczyściliśmy to pola suche ale rowy pełne. Pojechać musiałem do miasta i wszędzie rowy pełne, woda w rzekach się kotłuje ;)

W sumie to się ciut cieszę bo odwaliliśmy kawał roboty z rowami i drenacją na polu które kupiłem i jest efekt a ci co nic nie robili przez lata -> niech się topią ;)

Niestety 3 km od miejsca w którym mieszkam "upadła komuna" i drenacji mi nie zrobili. Teren jest równy jak stół. Gleby gliniaste. Żadnych rowów nie ma. :( Jestem bardzo pracowity ale z naturą nie wygram ;)

Opublikowano

Zmiana prognozy - z zapowiadanego +7*C prognozowana temperatura na za tydzień to -5*C. O opadach nie ma mowy. Śmiech na sali. Dziś tak pięknie wiosną pachnie, że aż chce się w pole jechać.

Opublikowano
Rzepak wygląda jak w kwietniu zboża to samo :( .Podzielcie się własnymi spostrzeżeniami, jakie tego waszym zdaniem mogą być ewentualne konsekwencje?

Czyli co rzepak kwitnie a pszenica strzela w źdźbło? :P Cos mi się nie wydaje żeby oziminy przeszły już jarowizację.

nie tak dawno byla taka zima 1993/94 , znajomy kurnik budowal, sasiad w lutym owies zasial a potem przyszla w marcu zima,

2 lata temu przecież zima zaczęła się chyba 15 stycznia. A jak potem było chyba wszyscy pamiętają.

Opublikowano

na północy temperatura ma spaść nawet do -8 stopni a na południu tu gdzie mieszkam nadają ponad +5. śniegu nie było i nie ma czyżby zima tegoroczna preferowała by taką kolej rzeczy? Boję się o stan roślin i o wiosnę która nie wiadomo jaka będzie po takiej ciepłej zimie. Według 16 dniówek taka sytuacja ma utrzymać się do końca stycznia.

Opublikowano (edytowane)

A u mnie wczoraj wieczorem błysło się ze cztery razy i grzmoty były a dziś rano na minusie

U mnie to samo w nocy 11.01(sobota) ok godz 22.30 z Kutna na poludnie w strone Lodzi widzielismy jakies 6 blyskow, napewno bylo wiecej bo tylko chwile bylismy na zewnatrz.

Edytowane przez Junkers
Opublikowano (edytowane)

Brak śniegu pogoda jak widać się za szybko nie zmieniła małopolska okolice Oświęcimia Wujas zmarł w grudniu nie zostały zaorane ściernie po żniwach z dwóch pól a ja wczoraj zorałem i świetnie szło nawet c -360 nie topił się aż zaszokowany jestem

Edytowane przez arcy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v