Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, soltys48 napisał:

no z leksza^_^

tak wygląda po 8 dniach od zastosowania rimsulfuronu....

wstawię zdjęcie po 21 dniach zobaczysz różnicę

Marku miałem nie pisać ale napiszę  bo ja potrafię odpowiadać na pytania,mam nadzieję że zrozumiesz

PRAWDZIWA SUSZA JEST WTEDY JAK NIE MASZ CO DO GARNKA WŁOŻYĆ, IDZIESZ DO SZKOŁY GŁODNY I WRACASZ TAK SAMO.NIE NALEŻY CI SIE NIC BO RODZICE MAJĄ HEKTARY, A TO ŻE ZAPIERDALASZ JAK DOROSŁY ŻEBY ZAROBIĆ CHOĆBY NA ZESZYTY BO KSIĄŻKACH MOZESZ ZAPOMNIEĆ.NIE DOŁOŻY CI NIKT BO NIEMA Z CZEGO ,NIEMA EMERYTURY ANI RENTY NIE DOSTAŁ TAKŻE ZAPOMOGI Z UE W FORMIE PREMII MR!!

NIE PRACUJE NIKT POZA GOSPODARSTWEM BO PO PROSTU PRACY NIEMA

Skąd to znam ? Z własnego życia!!

Początek lat 2000 susza rodzice ze mną i 3 młodszymi braćmi-wszyscy chodziliśmy do szkoły, żyliśmy z 10,42ha przeliczeniowego , paru krówek i świnek.Na lepsze zaczęło się jak w wieku 15 lat całe wakacje zapierdalałem na ogórach w germanii po 16h/doba.Zapytasz po co ?Po to żeby mieć pieniądze na szkołę i móc sie uczyć.Do szkoły musiałem jeździć 10km w jedną stronę rozjebanym rowerem..Potem jesienią ojciec poszedł na etat, za jakiś czas matka i powoli ale zaczęło się poprawiać......

Także nie pier**l co to za susza jak PRAWDZIWEJ nie zaznałeś!!!

Prawdziwa susza głodu nie zrobi... tylko powódź, przy suszy zawsze z pola coś zbierzesz, a czy to się opłaci, to inna sprawa, więc nie kozakuj... 10,42 przeliczeniowego w tamtych czasach? Nie narzekaj... przy powodzi dopiero od zera musiał byś stękać... 

• Thanks 2
Opublikowano

zrobi zrobi oczywiście są gorsze tragedie-pożar, powódź akurat mnie i mojego gospodarstwa nie dotyczy

Ja nie narzekam tak było przeżyłem i mam nadzieję,ze teraz będzie lepiej bo już źle było

Gość marekfarmer
Opublikowano
22 minuty temu, soltys48 napisał:

jeżeli wikipedia  jest dla Ciebie kompedium wiedzy to gratuluje!!

Na tą chwilę 24 i slonecznie wiatr ucichł

Nie twoje niepowodzenia życiowe  i  bieda  jest   kompendium wiedzy  i jedyną definicją,, prawdziwej  suszy,,  xD  xD  xD.  Ale zrozum że są ludzie zaradni którzy mają oszczędności zapasy  aby przetrwać  okres suszy  nie biedować  jak ty przed laty. 

Napiszę ci jeszcze raz nie mierz wszystkich miarą swojej biedy z przed  lat.

Bo takiej suszy jak jest w tym roku bynajmniej w moim rejonie  najstarsi Rolnicy nie pamiętają.

Aktualnie 23*C   trzeba wypoczywać by jutro od rana słome z żyta  zwijać  :)  

Opublikowano
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Nie twoje niepowodzenia życiowe  i  bieda  jest   kompendium wiedzy  i jedyną definicją,, prawdziwej  suszy,,  xD  xD  xD.  Ale zrozum że są ludzie zaradni którzy mają oszczędności zapasy  aby przetrwać  okres suszy  nie biedować  jak ty przed laty. 

Napiszę ci jeszcze raz nie mierz wszystkich miarą swojej biedy z przed  lat.

Bo takiej suszy jak jest w tym roku bynajmniej w moim rejonie  najstarsi Rolnicy nie pamiętają.

Aktualnie 23*C   trzeba wypoczywać by jutro od rana słome z żyta  zwijać  :)  

No a ty wyczekujesz gradu jak zbawienia i innych suszowych socjali. Nie masz zapasów żeby przetrwać ? Może ty [po prostu zaradny nie jestes i musisz liczyć na innych bo sam siebie zawodzisz.

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Mam zapasy o czym niejednokrotnie pisałem B|B|.  Ale  lepiej jest   dostać  kasę z Gradu  i  powiększyć zapasy  i oszczędności  niż z nich korzystać   B|B|

Od wtorku  Deszcz  :D  :D  :D  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Nie koś do listopada , może tWOJE modły zostaną wysłuchane . :D

Opublikowano
Przed chwilą, marekfarmer napisał:

Mam zapasy o czym niejednokrotnie pisałem B|B|.  Ale  lepiej jest   dostać  kasę z Gradu  i  powiększyć zapasy  i oszczędności  niż z nich korzystać   B|B|

Od wtorku  Deszcz  :D  :D  :D  

PISać każdy może 

Gość marekfarmer
Opublikowano
26 minut temu, fireseba napisał:

Prognozy jak od wiosny, ciągle te same http://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2018-07-08/prognoza-16-dniowa-niebawem-pogoda-zmieni-sie-i-taka-pozostanie-z-nami-na-dluzej/

U mnie począwszy od jutra ma codziennie padać, jak zawsze....

Będzie podać  będzie  musi   bo kuku czeka  buraki czekają.  No i  Międzyplony ścierniskowe na zazielenie czekają na wysiew  

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, fireseba napisał:

Prognozy jak od wiosny, ciągle te same http://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2018-07-08/prognoza-16-dniowa-niebawem-pogoda-zmieni-sie-i-taka-pozostanie-z-nami-na-dluzej/

U mnie począwszy od jutra ma codziennie padać, jak zawsze....

fajne te obrazki z kropelkami nad Bydgoszczą... aż się rozmarzyłem i przypomniały mi się lata dzieciństwa jak w czasie żniw uciekaliśmy z pola ze słomą w kostkach wtedy też takie obrazki w tvp były... :( tylko wtedy się to sprawdzało. 

Edytowane przez KarolGo
Gość marekfarmer
Opublikowano

Będzie   padać  od wtorku środy  się zacznie  aż do niedzieli burze. A od 15  dyrektywa wchodzi w życie także  deszcze będą aż  nadto  :D  :D  

https://www.agrofoto.pl/aktualnosci/polska/plona-zboza-strazacy-apeluja-o-ostroznosc,5652.html

Opublikowano
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Będzie   padać  od wtorku środy  się zacznie  aż do niedzieli burze. A od 15  dyrektywa wchodzi w życie także  deszcze będą aż  nadto  :D  :D  

https://www.agrofoto.pl/aktualnosci/polska/plona-zboza-strazacy-apeluja-o-ostroznosc,5652.html

no ciekawe obyś miał racje bo ile razy  to już miało padać i było tylko kilka kropel, nie ma co się cieszyć na przód.

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik551 napisał:

Lubelskie pow. Łukowski susza  nie pamiętam już jak deszcz wygląda i ziemia mokra kukurydza przy 2.20-2.40m puszcza wiechcie 

To  u nas  -powiat Lipno  ma  1 m. do 1,5 m  i ta nie  zasuszona  też z wiechą....:(        Taka  propozycja  dla  @marekfarmer     @Sołtys  i   @Ulman   -spotkajcie   się  dajcie sobie po ,,razie  ''  i nie  pieńcie się tu na forum   bo to mało kogo  interesuje :ph34r:

• Thanks 1
  • Haha 1
  • Sad 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, jacu napisał:

no ciekawe obyś miał racje bo ile razy  to już miało padać i było tylko kilka kropel, nie ma co się cieszyć na przód.

Zaprawdę  powiadam ci   2 miesiące  modliłem się  o ten deszcz   i  nadejdzie niebawem   :)  .  Napisane jest   ,,Proście  a będzie  wam dane,,

Opublikowano

Mylisz modlitwę z życzeniami o grad dla najbliższych . :ph34r::ph34r:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v