Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z około miesięcznym byczkiem rasy limousine Chodzi on na pastwisku z krową mamką i w piątek tydzień temu zauważyłem że coś nim nie tak- nie chodzi tylko leży jakiś smutny Później zauważyłem że w miejscu gdzie ma kolczyk zrobiła się rana bo się nie zagoiło W sobotę przyjechała weterynarka i oprócz zdezynfekowania rany dostał penicylinę i jakiś antybiotyk w zastrzyku W poniedziałek znów dostał zastrzyk i już było z nim wszystko OK Hasał sobie po polu normalnie a dziś znów leży smutny i chodzi tak noga za nogą Ucho już się zagoiło , załatwia się normalnie, ciąga sobie mleko od matki ale potem zamiast chodzić to się kładzie i leży Martwi mnie też to że słabo chodzi i nie wstaje tak od razu tylko kilka razy trzeba go zganiać żeby wstał Co może mu dolegać? Miał ktoś coś takiego?

Opublikowano

Domyślam się ,że temperatury nie mierzyłeś? Podstawowa sprawa , a tak często o tym zapominamy. Nogi bez zmian? Mam na myśli gorące raciczki , obrzęknięte stawy .A może to po prostu leniuszek jest i pomału wraca do siebie po antybiotyku?

Opublikowano

Nogi bez zmian żadnych obrzęków ani nie bolą go stawy przy uciskaniu Natomiast zauważyłem że ma trochę przyspieszony oddech Temperatury nie mierzyłem teraz ale wczesniej mierzyła weterynarka i miał 38 stopni Teraz ma uszy i nos ciepłe więc chyba nie ma gorączki

Opublikowano

Witam ponownie Cielak ciągle nie wykazuje żadnych innych objawów poza tym że długo leży i jakoś dziwnie chodzi - nie utyka na jedną nogę ale jakoś obie tylne nogi dziwnie i ostrożnie stawia Podejrzewam ze chodzenie sprawia mu ból i stad ta skłonność do leżenia Co można zrobić aby sprawdzić co jest tego przyczyną?

Opublikowano

ja mam troszke inny problem a mianowicie cielaczek rasy simental urodzil sie slepy czy podawanie witaminy B1 cos da czy moze ktos ma inny pomysl jak go wyleczyc

Opublikowano

Teraz zauważyłem że cielak ten jak wstanie i chwilę pochodzi bo ucieka pomału jak się do niego podchodzi to zaczyna tylne nogi stawiać na samym koniuszku racic przesuwa ciężar ciała na przednie kończyny i w końcu nie ma już sił i się kładzie Nie widać żadnych zmian w tylnych racicach i nie reaguje też na uciskanie racic i w ogóle nóg więc co może sprawiać mu ten ból przy chodzeniu? Czy to może być ochwat - czy też przy ochwacie uciskanie racic powodowałoby ból? Zastanawiam się też czy to moze niedobór selenu

Opublikowano

Teraz zauważyłem że cielak ten jak wstanie i chwilę pochodzi bo ucieka pomału jak się do niego podchodzi to zaczyna tylne nogi stawiać na samym koniuszku racic przesuwa ciężar ciała na przednie kończyny i w końcu nie ma już sił i się kładzie Nie widać żadnych zmian w tylnych racicach i nie reaguje też na uciskanie racic i w ogóle nóg więc co może sprawiać mu ten ból przy chodzeniu? Czy to może być ochwat - czy też przy ochwacie uciskanie racic powodowałoby ból? Zastanawiam się też czy to moze niedobór selenu

Ja w tym roku miałem to samo juz z czterema cielakami. Wieczorem skacze jak szalony a rano juz leży i jak wstanie to sie trzęsie, cały sztywny i pada. Wet dał mi za każdym razem zastrzyki jakieś antybiotyki(3 w 1) i jak narazie skutkowało choć dwa jeszcze tdo końca nie wyzdrowiały. Początkowo myślałem ze to wina byka bo jak on był mały to miał to samo i myslałem że to genetyczne i teraz byka odłączyłem od stada i wpuściłem nowego.

Opublikowano

Niee Mój to ma inne objawy - bo zachowuje się całkowicie normalnie - nie jest sztywny ani nic tylko widać że ma jakiś problem z tylnymi nogami i dlatego tyle czasu leży Dziś kupiłem selen z witaminą E i dam mu zastrzyk - może to coś da

Opublikowano

Podobne objawy występują przy zapaleniu pępka , niech kolega @hatetusk go dobrze obejrzy . To są powikłania z zaniedbań w pierwszym tygodniu życia . Leczenie antybiotykiem przez dwa tygodnie u mnie stosowałem tetracyklinę i pępek smarowałem maścią ichtiolową .

Opublikowano

hatetusk może Twój byczek chorować na płuca to częsta przypadłość małych cielaków .Objawy to właśnie przyspieszony oddech, posmutnienie,brak apetytu czasem biegunka .Ja spotkałam się z takim przypadkiem u siebie i już od jakiegoś czasu stosuje profilaktyczne szczepienia cielą zaraz po urodzeni (nie chorują ).

Opublikowano

Wydaje się że zastrzyk z selenem i wit E pomógł Teraz nawet nie można podejść do cielaczka bo ucieka Musiał mieć coś z mięśniami bo na zewnątrz nic nie było widać niepokojącego Za 2-3 tyg dostanie jeszcze jedną dawkę i może będzie już dobrze

Opublikowano

hej.Mam pytanie do wszystkich. Czy ktoś sie kiedys spotkal z czyms takim ze cielak krotko po odsadzeniu nie chce wstawac? Kilka dni temu oddzieliłem 3 miesieczną jałówke limoze od mieszanej krowy, i po dwóch dniachnie nie wstaje. Wet. twierdzi ze to odwapnienie i dal mi zastrzyki calcium cos tam ale slabo sie jej poprawia, wogle traci apetyt i nie zuje zujki. Niech ktoś coś poradzi jesli moze i kiedys sie z czyms takim spotkal???prosze o pomoc