Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce podłączyć przednią wycieraczkę w c-360 3p. Wycieraczka już w nim kiedyś była bo jest silniczek i resztki przewodów przy kabinie. Teraz mam takie 2 pytania: Jak podłączyć ten silniczek? Przy silniczku jak go rozebrałem urwał sie kabelek przylutowany do takiej blaszki. Czy moge go przykleić zwykłym klejem np super glue bo nie mam lutownicy?

Opublikowano

najlepsza by była lutownicza, klejem jak przyklejasz to może nie trzymać albo nie łączyć zależy jaki kabel i czy ta blaszka styka się z obudową tego silniczka czy jest odłączny nie styka się z niczym , tam są dwa kable jeden idzie do masy a drugi do + klejem ciężko będzie

Opublikowano (edytowane)

Ja w swoim traktorze podłączylem tylko plus (+) bo masa idzie prawdopodobnie przez ten kabelek co jest podlaczony do obudowy przez kabine . Podłącz tylko plus chyba do prawego konektora (tego wytyka przy silniczku) a masa już powinna być . Jak nie będzie działało to kup kabelek i pociągnij mase . Wtedy jak silniczek sprawny będzie działać. A ten kabelek musisz przylutować lub przykręcic klej nie załatwi sprawy

Edytowane przez bartek1168
Opublikowano

Najpierw sprawdź czy będzie chodził a później dorabiaj kabelki ponieważ na końcu okaże się że silniczek nie chodzi i wszystka robota pójdzie na marne, jak masz starty akumulator na 12 v to zrób tak jeden kabelek podłącz pod jedno wyjście z akumulatora i to wyjścia w silniczku drugi kabel podłącz pod drugie wyjście z akumulatora i podłącz pod urwaną blaszkę następnie włącz silniczek wycieraczek i powinien chodzić, ja tak bym zrobił :)

Opublikowano

Witam. Posiadam od kolegi silniczek do wycieraczek do c-360 i jak moge sprawdzić czy jest dobry? Podłączyłem go w miejsce tego co teraz mam i nie działał.

A w razie jak by był popsuty to można by go było w jakiś sposób naprawic czy cos w tym rodzaju? Prosze o odp.

Opublikowano

A jak kolega dawał to działał?. Wiesz w nich pada w środku plastikowy tryb napędowy często i szczotki zabrudzają się i brak przewodzenia. Zdejmij obudowe, rozbierz go na cześći, przemyj i wirnik wyczyszc oraz gniazdo i szczotki. I przed sprawdz czy szczotki nie zurzyte bo muszą dotykać wirnika. Na koniec ja WD smarowałem tryb i mechanizm lub olejem. Ja chcąc naprawić jeden musiałem drugi niesprawny wziąść jako dawce organów i narazie lata. No podepnij do akumulatora lub w miejsce silniczka. U mnie + jak dobrze mówie to dolna wsówka (mając silnik ze wsówkami po lewej stronie) a minus kabina

Opublikowano

Dał mi kolega i powiedział ze jak mi bedzie działał to dobrze a jak nie to trudo, to wziąłem bo mi za darmo dał dzieki za odp jutro go rozbiore i zobacze co i jak

Opublikowano

witam

mam pytanie do kogoś co rozbierał i widział działający siłownik wycieraczki c360.

1. czy on jest jednobiegowy czy dwubiegowy?

2. czy istnieje możliwość po rozebraniu wyprowadzenia przewodów na zewnątrz od zacisków tak żeby sterować nim przy pomocy wyłącznika a nie tego pstryczka na siłowniku?

Opublikowano

No biorąc pod uwagę ilość kabin (a w tym wycieraczek) do sześćdziesiątki  to bardzo "mądre" pytanie . Co do drugiego punktu - to da się nawet na pilota . :ph34r: