Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam-mam pewne pytanie zainspirowane wydarzeniem sprzed roku.Otóż jechałem sobie spokojnie JD z kawałkiem przyczepki-przez pewne miasteczko,było cholernie ślisko no i oczywiście z tyłu jakiś kolo samochodem na warszawskich blachach (dlaczego warszawiacy są tacy pieprznięci ?) próbował mnie wyprzedzić-oczywiście-dwie ciągłe linie,za chwilę przejście dla pieszych,bardzo ostry zakręt zza którego co sekundę wypada TIR,kolo oczywiście nawet się nie pofatygował żeby kierunkowskaz włączyć-na kmiota jakiegoś ?:D-normalnie jeżdżę jak ciapa :)-ktoś tu na AF może potwierdzić -no ale wtedy zawrzała we mnie krew przodków spod Grunwaldu i Racławic (oczywiście tych z naszej strony :) )-pedał w podłogę,dwa półbiegi do góry...i aż sam się zdziwiłem jak ciągnik potrafi przyspieszać-kolo osłupiał i kilometr się jeszcze za mną ciągnął zanim wyprzedził :).

No a teraz pytanie-ile potrzeba Waszym ciągnikom aby rozpędzić się do max.prędkości-mierzył może ktoś,czy są jakieś modele "wyścigowe" :).

PS.Będę złośliwy -temat polecam szczególnie co młodszym użytkownikom AF :)

Opublikowano

Ja mogę powiedzieć tylko tyle,co pewnie każdy wie że ciągniki z bezstopniówką mają chyba najlepsze przyśpieszenie.Miałem okazje siedzieć w 926vario podczas transportu lucerny-nic sobie nie robił-a przyśpieszenie porównywalne do mojego skutera :D

Opublikowano (edytowane)
Mi żeby rozpędzić się 4514 wystarczy 70-100m.

umnie NH tak samo nawet troche krócej zależ jak czasami sie spieszymy to mu buta a jak nie to go powoli rozpędzamy (bo poco szaleć)

Edytowane przez Balzak
Ortografia+literówki
Opublikowano

Przyznam ze czas do max. predkosci ciagnika nigdy nie mierzylem :) Ale powiem Ci ze nie tylko warszawiacy tak jezdza jak podales....u mnie we wsi ludzie sie zawsze mnie czepiaja,moze faktycznie troche za szybko jezdze,ale juz tak mam :D Ja kiedys wyprzedzalem w nocy na trasie ciezarowki marginesem :angry: Czasem jak pomysle co robilem to...."WALE SIE PO łBIE" bo inaczej sie nie da.... Nawet to ze mialem kiedys wypadek i ledwo wyszedlem z tego nic mnie nie nauczylo...moze dlatego ze to nie ja prowadzilem i uwazam ze mnie nie moze sie to przydazyc co jest kompletną glupota :angry:

Opublikowano

ja jeszcze MF nie mierzyłem ale teraz napewno to zrobię jak tylko będe miał okazję :)

mogę się przyznać, że raz MF udało mi się wyprzedzić Malucha, a w nim dwie młode panie (nie wiem dlaczego pasażerka cały czas miała głowę zwróconą w boczną szybę :)

a drugi raz przeżyłem chyba najdłuższe wyprzedzanie w życiu.jechałem MF z przyczepą ok 7t ladunku.ruch dość spory (na wylocie z miasta) za mną TIR (stary Jelcz i pewnie ze 30 ton na naczepie), a za nim końca nie widać...gdy zrobił się dobry moment na wyprzedzanie kierowca TIR'a włączył kierunek i zaczął manewr.oczywiście chmura dymu za nim :) gdy jego kabina była już przed moim obciążnikiem coś mnie ruszyło i wdusiłem gaz na max i bieg wyżej...po chwili zobaczyłem w bocznej szybie Jelcza minę kierowcy ( wyglądała jak połączenie dwóch emotek :rolleyes: :) ) i dałem spokój... :)

Opublikowano
Ja mogę powiedzieć tylko tyle,co pewnie każdy wie że ciągniki z bezstopniówką mają chyba najlepsze przyśpieszenie.Miałem okazje siedzieć w 926vario podczas transportu lucerny-nic sobie nie robił-a przyśpieszenie porównywalne do mojego skutera :)

Zależy jaki skuter bo ja miałem takiego ze na starcie go c-360 spokojnie brała :):) Ale jak już się rozpędził to żaden fastrac nie był mu straszny :) :rolleyes:

Opublikowano
Zależy jaki skuter bo ja miałem takiego ze na starcie go c-360 spokojnie brała :):) Ale jak już się rozpędził to żaden fastrac nie był mu straszny :) :rolleyes:

hehe raczej taki normalny skuter,co w miarę kopa ma :)

Opublikowano
a drugi raz przeżyłem chyba najdłuższe wyprzedzanie w życiu.jechałem MF z przyczepą ok 7t ladunku.ruch dość spory (na wylocie z miasta) za mną TIR (stary Jelcz i pewnie ze 30 ton na naczepie), a za nim końca nie widać...gdy zrobił się dobry moment na wyprzedzanie kierowca TIR'a włączył kierunek i zaczął manewr.oczywiście chmura dymu za nim :) gdy jego kabina była już przed moim obciążnikiem coś mnie ruszyło i wdusiłem gaz na max i bieg wyżej...po chwili zobaczyłem w bocznej szybie Jelcza minę kierowcy ( wyglądała jak połączenie dwóch emotek :rolleyes: :) ) i dałem spokój... :)

z tego co mówisz to zrobiłeś podobnie jak mój znajomy.Jechał fendtm(95KM) ze żwirem (około 10 t) i kamazem chciał go wyprzedzic ale nie bardzo mógł bo ten buta i 45 (fendt)leci :) no i niestety musiał się poddawać tym kamazem gdy jechał za ciągnikiem to znajomy się pokojowo zachowywał jechał wolniej a gdy ten chciał go wyprzedzic to wtedy ten swoje i tak 3 razy go chciał wyprzedzić no ale wrescie za tym 3 razem mu się udało.(ale wkurzony był nieźle) hehe :)

Opublikowano

Przyspieszenie w Zetorze i JD zmierze w najblizszym czasie bo jak dotąd nie przyszło mi to do głowy :rolleyes: ja osobiście mam na swoim koncie :Zetorem wyprzedzenie malucha , skutera , ciągniki sąsiadów ,a JD poloneza (o ile dobrze pamietam byl to caro ) i także ciągniki sąsiadow hehe .

Opublikowano

"a JD poloneza (o ile dobrze pamietam byl to caro )"-o ile dobrze pamiętasz ?-wyprzedzałeś go metodą "przez dach"-i tylko wspomnienie zostało ?:rolleyes:

Opublikowano

Było to kilka miesięcy temu i nie pamiętam dokładnie czy Caro czy Caro plus ,ale wydaje mi sie ,że jednak starsza wersja czyli Caro . Hehe gdybym wyprzedzał przez dach to z pewnością przyjrzałbym mu się dokładniej :rolleyes:

Opublikowano

w którą stronę nie wyjadę z podwórka to zawsze zawsze mam z górki, więc wynik będzie oszukany...

a na płaskim to Massey szedł równo ze skuterem Keeway i dopiero przy mojej max prędkości koleś mnie wyprzedził...

Opublikowano

Mój tata często jeździ JD do Bydgoszczy z przyczepami i mówi, że ludzie wymuszają pierszeństwo bo myślą "ciągnik to się wolno rozpędza". Niestety tak nie jest Skrzynia power quad D1, D2, D3, D4 i 4 :rolleyes: 0 a nawet ponad km/h. Turbo też swoje robi. Cieszę się, że jest te 700kg obciążników na przodzie, bo jak coś to się mi lakier nie porysuje...

Opublikowano

Ja dzis mierzylem przyspieszenie w Zetorze 5320.

5 bieg od zera do 30~33km/h 6,15 sek.

Przy ruszaniu z 4 do 30km/h rozpedzilem sie w 5,56 sek. :rolleyes: