Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak to?? a co moze byc nie tak w przekladni bezstopniowej, z drugiej strony w czym moze byc lepsza przekladnia vario od c-matic?? w xerionie tez jest bezstopniowka ZFa (nie jestem do konca pewny i to chyba az o 6 przelozeniach).

btw. nikt tutaj nie mial zamiarac doszukiwać sie w niej vario, wrecz przeciwnie szukamy alternatywy ;)

Opublikowano

Uwierz mi, też sie ciaszyłem na przejażdżkę Cmaticiem ;) , ale zawsze będziesz odnosił sie do pierwowzoru, tutaj Vario. Jest kompletnie inaczej skonstruowana, przejście między jednym zakresem, a następnym odbywa się za pomocą dwuch sprzęgieł. Chodzi mi o to, że ta bezstopniówa ZF'a letko szarpie w 2 miejscach i ogólnie działa mniej precyzyjnie jak Vario. To żadna tragedia, bo i tak robi to łagodniej od zwykłej Shiftówki, ale jak bym miał bulić 13 tyś € netto więcej za Cmatica, to bym się pewnie wahał. Jest to jakaś alternatywa do Vario, ale "bezstopniówka" jest tylko jedna. ;) Rzeczjasna to tylo moje odczucie :D

Opublikowano

e tam glupoty gadasz panie ;)

wcale vario nie jest pierwowzorem, poza tym wcale naped nie jest przekazywany na drodze wylacznie hydraulicznej. vario to tez hybryda tylko o 2 przelozeniach, a to ze jest moze bardziej komfortowa nie robi z niej lepszej. ja moge zrezygnowac z odrobiny wygody na rzecz sprawnosci ;)

sprzegla musza byc bo jakbys chcial zmieniac przelozenia w przekladni mechanicznej, tak samo w vario jak i c-maticu

Opublikowano

Ja tam mam Aresa 657 ATZ od wrzesnia 2008 i napukalem juz 190 godzin. Jestem zadowolony. Jesli cos potrzebne z info o maszynach (kombajny, ciagniki, prasy, przyczepy zbierajace, kosiarki, przetrzasacze, zgrabiarki) to moge pomoc bo mam swira na punkcie tej firmy xD:P:)

Opublikowano

Claas Arion 610C cena 300 tys brutto

Dominator 150 bez sieczkarni 300 tys netto

Variant 360 RC 126 tys netto

Ceny od nowego dealera... A jednak jest drożej niż w DHK :blink:

Opublikowano

zależy dla kogo i na jakim kursie ceny przeliczane były, bo szczerze mówiąc wszędzie ciągniki są droższe jak rok temu gdy euro było po 3,5zł

EDIT:

a ile kosztuje MF 6465 brutto

Opublikowano

Ale u góry nikt nie napisał że JD i fendt we Włoszech tylko że deutz poniżej 130 KM we Włoszech , tak ja to odebrałem , jeżeli źle to zinterpretowałem to przepraszam ;)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Claas to jest taki niemiecki ciągnik który produkuje się we Francji ;) Deutz Fahr to powyżej 130KM , reszta we Włoszech

O to sory, edytowałem trochę przed postem twoim.

Przepraszam za dwa takie same posty.

A pro po Claas'a dowiedziałem się tak :

Kombajny składają w Niemczech a traktory we Francji.

Opublikowano

pod Wrocławiem powstaje sieć dilerska

zamierzam kupić dwa claasy Axos 320CL 86km 34000euro neto iAxion 810 169km 76000euro neto a Arion 630 140km chyba 198000tyś zł neto dwa pierwsze mam oferte trzeci tak ni sie zdaje że tak mówił oferta grudzień 2009 Ariona przywiuz i nim oraliśmy

Opublikowano

'Tomek2208'

Tak ciągniki są robione we Francji tylko te do 100km a nie jak inne firmy do 100km we włoszech oprócz Zetora JD i Fendta. A ciągniki powyrzej 100km są robione w niemczech tak jak kombajny ;)

Opublikowano

Gwarantuje Ci że Agrotrony do 130KM od roku 2008 są produkowane we Włoszech, zaś większość modeli ciągników Claas są produkowana we Francji w Le Mans, poza wspomnianym Xerionem ;)