Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałem jesli masz pompe ustawioną na 1000 przy ruszaniu pustym ciągnikiem na szybkiej skrzyni bieg 1 półbieg 1 ciagnik nie ruszy po puszczeniu sprzęgła a dopiero po dodaniu gazu. Czy tak też jest gdy pompa ustawiona jest na 600? Jeśli ruszy przy przyspieszaniu nie powinno byc objawów ślizgającego się sprzęgła tylko wraz z wzrostem obrotów powinna wzrastać prędkość.

co do wyświetlacza chodzi mi o te wykresy słupkowe taki jak ten od paliwa i ładowania i chyba temperatury na lewym wyświetlaczu od czego sa pozostałe, jeden taki też jest na prawym z tymi półbiegami to się domyśliłem.

Odnośnie ciśnienia oleju w silniku w jaki sposób można zdjagnozowac czy jest np słabe chodzi mi o coś w stylu migającej lub palącej się kontrolki na ciepłym silniku (jest jakiś kod bółębu do tego)

Co do kasowania kodów błedów zakładam że jeśli użyje ehr półbiegów i się przejade kody zostana ponownie wygenerowane jeśli coś jest nie tak i bedzie można to zobaczyć.

Moje pytanie może są troche dziwne ale znajomy rozgląda się za czymś takim a ja nigdy nie miałem z tym modelem doczynienia.

Opublikowano

chciałbym się podpiąć do tematu ze swoją sprawą, mianowicie;

interesuje nas traktor o mocy 125-145koni

i w gre wchodzą traktorki z trzech serii: 300, 400 , 700

najbardziej skłanialibyśmy się ku 712 bo to 6cyl ale cena 100tyś euro netto jest trochę zaporową nawet jak na sprzęt tej klasy. i z stąd moje kolejne pytanie czym konkretnie prócz braku ramy różni się 312 od 412??

no i jaka jest różnica w cenie między nimi bo pewnie spora. ale gdybyśmy postawili na 312 to już z niej nie można nic wycisnąć, a być może w przyszłości potrzebny będzie większy ciągnik i np z 412 można będzie zrobić 414;D co nie wątpliwie jest plusem.

Opublikowano

Im niższa seria tym ciągnik do lżejszych prac.

Np. 414 ma powiedzmy te 140km ale zdecydowanie lepiej spisze się w pracy z szeroką kosiarką niż ciężką orką do, której stworzony jest 714.

Opublikowano

A więc tak,412-76tys euro netto,312-64tys euro netto.312 różni się wieloma względam: inna kabina,silnik na pół-ramie,inna przednia oś,większy udźwig podnośnika,hydraulika load-sensing,przedni podnośnik standardowy,(w opcji) zawieszenie kabiny pneumatyczne dla 412,a dla 312 w opcji mechaniczne,i trochę więcej "przypierdół".No tak jak poprzednik pisał,712 to raczej do ciężkich prac polowych,noi porównując cenę pomiędzy 312 a 712 to można sobie kupić jakiegoś john deera 5M ;) Jak dla ciebie to bym celował w 413 lub 414,cena niższa niż 712,noi w pracach zielonkowych zwinniejszy...

Opublikowano

716 kosztuje 400 zł netto, ale zawsze można się targować:)

Niestety nie są to tanie ciągniki.

W naszym gospodarstwie mamy 309 vario (kosztował nie mało) i obrabiamy nim 170 ha ornego plus 60 ha łąk

Opublikowano

ptasiek

Mi na model 714 przedstawili ofertę za jedyne 102 tys EURO NETTO :);)- zwariowali. Więc im podziękowałem.

Opublikowano

Trzeba jednak pamietac ze kody bledow mozna bardzo latwo skasowac.

nie każdy błąd da się skasować,wiem o tym bo pracuje takimi maszynami w Niemczech mianowicie fendt 412,312,818,mi w 818 wyskoczył głupi błąd,ujechałem 2 może 3 m gdy klejzowałem pole na zaciągniętym hamulcu ręcznym i wyskoczył od razu błąd,nie szło go skasować cały czas piszczało robić w polu było trzeba i dopiero na drugi dzień jak przyjechał serwis to ten błąd wykasował.w 412 wyskoczył mi błąd sam nie wiedziałem co to jest dopiero jak z szefem zajrzałem do książki to okazało się że trzeba przeczyścić filtry powietrza bo był zapylony.

Opublikowano

Chyba nie do końca wiesz o co chodzi, ten od filtra w ogole nie ma kodu(tylko komunikat obrazkowy) i jeżeli filtr przeczyścisz to komunikat zniknie. Jeżeli padnie jakiś czujnik to najpierw wyskakuje nam obrazkowy i odczytujemy potem kod, jeżeli następnie wymienimy dany czujnik to obrazkowy zniknie, ale kod tego czujnika bedzie w pamięci i można go banalnie wykasować.

Opublikowano

Chyba nie do końca wiesz o co chodzi, ten od filtra w ogole nie ma kodu(tylko komunikat obrazkowy) i jeżeli filtr przeczyścisz to komunikat zniknie. Jeżeli padnie jakiś czujnik to najpierw wyskakuje nam obrazkowy i odczytujemy potem kod, jeżeli następnie wymienimy dany czujnik to obrazkowy zniknie, ale kod tego czujnika bedzie w pamięci i można go banalnie wykasować.

zgadzam się to nie był błąd,a komunikat,nom ale też strasznie piszczało,dopiero po przeczyszczeniu filtra można było spokojnie pracować.

Opublikowano (edytowane)

A ja wierzę w to że Fendt nie ustępuje 1614 Kolega ma 309Ci i miał 1614, którą zamienił niedawno na Fendta 820. Ten sam gruber, a Fendt 309 wymiatał z nim trochę szybciej niż 1614 według licznika km/h w fendtcie z tym że jest lekki i miał poślizg

Edytowane przez Franek8350
Opublikowano

A ja wierzę że pieprzysz głupoty (trudno niech dostanę procenty za "wyrazy" :mellow: )-chyba że Twój post miał udowodnić ze to 820 wymiata a nie 309 Ci...

Opublikowano

@jaro

Szkoda słów na takich "typków" (na poprzednich stronach też można znaleźć głupie komentarze). Pewnie przedstawiciele Fendt`a nie próżnują i piszą takie głupoty...

Fendt 309 a Ursus 1614 :mellow: :lol:

Opublikowano

Jak już ktoś wcześniej napisał warto trochę się rozejrzeć i sprawdzić inne marki. Fendt jest OK, ale bardzo drogi. Znam przypadki, że nie którzy choć naprawdę cenią tę markę wybierają maszyny innych firm.

Opublikowano

Ale żeś te parę rzeczy porównał-Fendta z serii 400 i JD 5020 :D -co do paliwa to niekoniecznie mi się w to wszystko wierzyc chce-ja akurat na zużycie paliwa nie narzekam-tyle że (jak już wielokrotnie wspominałem ) pompa wtryskowa w moim JD trafiła do serwisu Stanadyne na regulację ...