Skocz do zawartości

Jaki wycinak do kiszonek kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tu nowy posiadam Zetora 7211 i od monad miesiąca poszukuje wycinarki, Mój budżet to 2500zł

I tu się pojawia moje pytanie

Zastanawiałem się nad kupnem wycinarki mieczowej ale nie widziałem jej w akcji

Też zastanawiałem się nad wycinarką ramowej

Moje pytanie polega na tym że ?

1Jak jest lepsza mieczowa czy ramowa

2Czy po wycięci mieczową lub ramowa(3koswą) zostaje duży bałagan

3Czy Zetor 7211 da rade ciąć ramową

4Ile trzeba dać min pieniędzy na dobrą wycinarkę

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość jestem tu pierwszy :)

Opublikowano

^ Na to chyba wychodzi.

To co? Temat do zamknięcia?

Opublikowano

Ja sie spytałem Ty odpowiedziałeś i wszystko jasne ;)

Opublikowano

Wentyl no to tak ja mam na 3 piły coś w tym stylu i te łańcuchy łączące te piły musiałem wymienić i tuleje pod nimi. A są nowsze wersje z niezależnymi piłami (każda ma swój siłownik) a tak to dobrze sie sprawuje.Akurat pracuje z 7211 trochę schodzi wycięcie kostki w porównaniu do mtz (wydajność pompy)

Opublikowano

Wentyl ja do zetora polecam ci mieczowy, ponieważ ramowy to jest raczej wysoki nie wszędzie można z nim wjechać a mieczowy wszędzie się wjedzie i idzie elegancko tylko ostry miecz musi być

Opublikowano

Mam pryzmy kukurydzy o wysokości do 2m, jaki wycinak mam sobie kupić żeby wyciąć na raz całą wysokość? mam ciągnik o mocy 66KM i udźwigu 2300kg wiec chyba powinien dać rade. myślałem o wycinaku piłowym na 3 kosy napędzane każda osobno, tylko teraz jaki wybrać typ i jakiej firmy? strautmann hydrofox, trioliet, fella czy bvl? a może ktoś z Was ma do sprzedania coś takiego? chce kupić w dobrym stanie żeby pochodził trochę i się zaraz nie rozleciał, mam do dyspozycji 6000-7000zł. jeśli możecie coś doradzić jak wam się spisują te wycinaki byłbym bardzo wdzięczny. nie interesują mnie szczękowe.

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/forum/bvl-i-3-baloty-image48880.html

http://www.agrofoto.pl/forum/Wycinak-bvl-image48787.html

http://www.agrofoto.pl/forum/Wycinak-bvl-image48786.html

Cena takiego to nie więcej jak 3-4 tyś, chyba że w idealnym stanie się trafi...

Taki powinien być OK, tylko że jeśli nie dociążysz bardzo mocno przodka w ciągniku możesz zapomnieć o normalnej jeździe (@misiael7745 mówił, że w zetorze przodek podrywa), a ma "trochę" obciążenia na przodzie... Dla porównania 3512 - 47km(może już mniej ;)) z kostką wysokości 1,35 i obciążnikami FILM

Opublikowano

Jakoś przód się dociąży, a po jakimś czasie mam zamiar kupić tura to będzie pracował na ładowaczu czołowym i nie będzie problemu z dociążaniem, nie wiem tylko który typ wybrać bo jedne mają podwójne noże inne pojedyncze, jakie są maksymalne wymiary wykrojonej kostki?

Opublikowano

Ciągnik ursus 4514 dobrze mówisz, ale on ma udźwig na turze 1500kg to powinien dać rade, a nawet gdyby nie dal to jakoś się pomęczę 2-3lata bo mam w planach kupić większy ciągnik wiec wole wycinak większy od razu kupić żeby nie zmieniać zaraz

Opublikowano

Przy wysokości pryzmy 2 m nie wiem czy da rade. wsk125ccm ma dużo niższą i widzisz jak ciągnik podnosi wycięto kostkę a podnośnik ma udźwig 1330 kg. przy pryzmie 2m wysokości chcąc wyciąć tako na raz to bym obstawiał udziwg 2,5 tony. Ale to już musi być albo duży ciągnik albo ładowarka teleskopowa. A nie myślałeś o wycinaku z wiodą i ciąć pryzmę na 2 razy??

Opublikowano

Ja chciałem koniecznie taki wycinak żeby brał na jeden raz, a jeśli tur nie da rady to będę ciął tyłem a za obciążenie przednie będę miał tura a jak to będzie mało to go dociążę belą kiszonki w chwytaku, za jednym przejazdem zawiozę kukurydze i sianokiszonkę, mam tylko problem z wyborem producenta, za dużo ich jest, jakby był jeden trzeba by brać co jest:)

Opublikowano

Zastanawiam się czemu chcesz wycinak na tura. Chodzi o załadunek paszowozu??? Jeśli tak to ja bym wolał paszowuz z frezem. Nie potrzeba dużego ciągnika z turem lub ładowarki. Sianokiszonkę tak samo z pryzmy wybierzesz.