Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie ma problemu możesz sobie skrzynek z bezpiecznikami nawet 5 zamontować to w niczym nie przeszkadza tylko nie dawaj plusa bezpośrednio z akku tylko zrób bajpas przy stacyjce i nim zasil nowe bezpieczniki żeby napięcie szło na bezpieczniki dopiero po wsadzeniu kluczyka do stacyjki

Opublikowano

Grzebałem ostatnio z zamiarem zrobienia kierunkowskazów bo gdzieś "uciekły". Dziwne rzeczy sie dzieją. Raz kierunki działają, jak włacze światła to kierunków brak albo robi sie na ciągniku choinka. Nie wiem czy to wina złego podłaczenia czy gdzies jest problem z masą a może wszystko na raz. Średnio się znam więc wymyśliłem że kupie całą wiązkę i rzucę instalację od nowa.
Bałem się że będa to nie wiadomo jakie pieniądze ale widzę że cała wiązka, ze stacyjką i innymi pierdołami to koszt ok 100zł.

http://allegro.pl/instalacja-wiazka-ursus-c360-c-360-polska-laczona-i5546440443.html

Pytanie tylko jaka jest róznica między tą na prądnice a alternator? Po prostu w tej z alternatorem omija regulator napięcia (ten koło zbiornika paliwa)?

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie jak przerobić ten alternator żeby była masa na korpusie ponieważ chcę ten alternator założyć do c360 i prosiłbym o dokładną instrukcję jak tej przeróbki się podjąć dzięki wielkie za pomoc wklejam fotkę tego alternatora

post-55548-0-67444300-1454166004_thumb.jpg

Edytowane przez lukaszdra
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Należy zamienić miejscami diody prostownicze. Te co są w korpusie należy założyć do półmostka wyjściowego a tamte do korpusu. 

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W tym alternatorze nie ma mostka wzbudzania. Regulator RNA będzie pasował.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz. Można oczywiście dołożyć mostek wzbudzania, jednak trzeba trochę pokombinować, bo fabrycznie nie ma przygotowanego miejsca. Ja osobiście montuję diody 1N5408, wkładam je w koszulkę termokurczliwą, przypinam do mostka i wyprowadzam w miejsce środkowego wyprowadzenia gwiazdy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak założysz mostek wzbudzania to tak. Bez niego tylko RNA.

Opublikowano

witam mam pytanko jak podłączyć ten alternator diody już przełożyłem i alternator jest założony Ale Nwm jak go podłączyć teraz jest alternator z minusem na korpusie proszę o szybką odpowiedź dzięki za szybką odpowiedź i pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Masz kupiony alternator RNa?

Opublikowano

Tak mam kupiony regulator rna czy ten alternator podłącza się tak samo jak alternator z poldka czy inaczej jeśli nie byłby problem proszę o dokładne opisanie styków dzięki wielkie

Gość Profil usunięty
Opublikowano

15 regulatora łączysz z wyjściem z mostka wzbudzania i z kontrolką, a 67 łączysz do szczotki.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie @Elektrotechnik za pomoc jutro będę podłączał i jak będzie wszystko chodziło dam znać Pozdrawiam. A jeszcze jedno takie pytanko mam jak rozpoznać czy alternator jest 6 diodowy czy 9 diodowy ciekawi mnie jak można łatwo rozpoznać te alternatory dzięki wielkie jeszcze raz

tak ten altek mam podłączyć k- kontrolka czerwony 67-zacisk regulatora zółty 15-zacisk regulatora niebieski m-mostek czarny czy inaczej

post-55548-0-24949200-1456060155_thumb.jpg

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W końcu jaki masz ten regulator i szczotki? Takie jak na zdjęciu? Jeśli tak, to musisz mieć regulator RNc, i zamontowane diody wzbudzania. Bo teraz już nic nie wiadomo co tam masz.

Opublikowano (edytowane)

regulatora nie było przy alternatorze ani szczotek miałem szczotki z poloneza i regulator szczotki wydaje mi się że będą pasowały a regulator podpoiłem poglądowo czy tak ma być podpięty tak jak napisałeś ze regulator ma być rna i taki zamówiłem ale żeby wiedzieć czy tak ma być podpięty ten regulator rna to dałem rnc na wzór żeby mieć jasność czy tak ma być podpięty wybacz jeśli cię wprowadziłem tym zdjęciem w błąd sorki i dzięki za cierpliwość pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kolego, jeśli nie zamontowałeś mostka wzbudzania musisz zamontować taki regulator:

post-10122-0-76678700-1456080670_thumb.jpg

i takie szczotki:

http://osinskiartur.pl/img/magazyn/3149_5.JPG

Musisz też zamontować przekaźnik kontrolki. Schemat podłączenia dla alternatora sześciodiodowego i dziewięciodiodowego masz tu:

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/35183-og%C3%B3lne-porady-dotycz%C4%85ce-instalacji-elektrycznych/

A jak masz zamontowany mostek wzbudzania, to montujesz RNc12 i szczotki tak jak na Twoim zdjęciu.

Opublikowano

pojawił się następny problem po założeniu szczotek oraz regulatora napięcie na wysokich obrotach jest ponad 16V i co robić oddawać regulator czy coś innego zrobić

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No to w końcu jaki regulator zamontowałeś i jak to wszystko podłączyłeś, bo tak nakręciłeś, że nic nie wiadomo.

Opublikowano

podłączyłem według schematu który mi podałeś zamontowałem te szczotki które mi podałeś i regulator i alternator się wzbudza ale jak dodam gazu to na mierniku podaje mi napięcie 16V wzwyż czy to może być wina nowego regulatora

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Podłączyłeś wg tego schematu?

03b847b37facaff7m.jpg

Przekaźnik dałeś dobry? Jeśli wszystko jest ok to masz zwarty regulator. Do reklamacji. Zmierz jeszcze jaka jest rezystancja uzwojenia wirnika.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No to masz zwarty regulator.