Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Tomek90 napisał(a):

2 dni po zabiegu przymrozki w nocy i herbicyd, dokładnie Nomad nie podziałał. Poprawka na dwuliścienne, a potem podczas koszenia miotła. 

Nie ważne jaka dobowa, ważne czy w nocy będzie przymrozek czy nie przy niektorej chemi. 

Taka galera czy navigator 3 dni przed 3 dni przymrozki wykluczone np. 

Ja 220-230. Dobre wschody bo złapał deszcz po siewie to już robotę zrobiło.

Nie wiem czy to miarodajne, ale przy zimnej zośce w fasoli corum w bezpiecznej dawce i przymrozku -2 też niestety zrobił swoje. 

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

2 dni po zabiegu przymrozki w nocy i herbicyd, dokładnie Nomad nie podziałał. Poprawka na dwuliścienne, a potem podczas koszenia miotła. 

Nie ważne jaka dobowa, ważne czy w nocy będzie przymrozek czy nie przy niektorej chemi. 

A stosowałes ten nomad jak warunki były ok? Wtedy zadziałał jak trzeba? Pytam bo się zastanawiam nad nim w tym roku i właśnie różne opinie słyszałem 

Opublikowano
7 godzin temu, Gimmeshelter napisał(a):

A stosowałes ten nomad jak warunki były ok? Wtedy zadziałał jak trzeba? Pytam bo się zastanawiam nad nim w tym roku i właśnie różne opinie słyszałem 

Niestety nie.

Opublikowano
3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Mówisz o tym że przymrozki wykończyły osłabione zboże? Czy w jakim sensie fito?

Pryskał axialem, przyszedł chłód I tam gdzie oprysk nie doleciał ładne zboże, a tak to niższe się zrobiło (może inaczej - nie rosło) i strasznie żółte 

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Pryskał axialem, przyszedł chłód I tam gdzie oprysk nie doleciał ładne zboże, a tak to niższe się zrobiło (może inaczej - nie rosło) i strasznie żółte 

przyszedł chłód to jest temperatura 0 w nocy czy konkretny przymrozek? było już takie do żniw czy je zaś wyratował?

jak mam mieć zboża w ekologii to lepiej zaryzykować i zrobić ten zabieg :D 

Opublikowano
5 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jedzie ktoś teraz axialem? Do środy pogoda elegancka później przymrozki przez długi czas. Jutro planuję jechać w jęczmieniu i pszenżycie. Zdąży wykończyć chwasty?

byku przymrozki są, dzisiaj -1 było a przy gruncie pewnie więcej poczytaj etykiete

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

byku przymrozki są, dzisiaj -1 było a przy gruncie pewnie więcej poczytaj etykiete

czytam etykietę, następne noce pokazuje 3 na plusie.

W jęczmieniu za czym czekać? w kwietniu niczym tego nie odchwaścisz bo wszystkie środki są kontaktowe i do chwastu nie dolecą

W poniedziałek przed deszczami idzie 1 dawka N, pasowałoby akurat odchwaścić i mieć spokój, druga dawka N za tydzień

image.png

Opublikowano

Śmieszna jest ta teoria że w kwietniu opryski nie dolecą 😝 wiele razy się pryskalo dopiero w maju i zboże czasami było do kolana a mimo to jakoś do chwastów doleciało i było czysto. 

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

czytam etykietę, następne noce pokazuje 3 na plusie.

W jęczmieniu za czym czekać? w kwietniu niczym tego nie odchwaścisz bo wszystkie środki są kontaktowe i do chwastu nie dolecą

W poniedziałek przed deszczami idzie 1 dawka N, pasowałoby akurat odchwaścić i mieć spokój, druga dawka N za tydzień

image.png

Kto normalny odchwaszcza jęczmień ozimy na wiosnę?

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

Ale nie, że nie stosowałes czy nie bo nie zadziałał ? 😁

Nie stosowałem w odpowiednich warunkach, ale powinien zadziałać. W podwójnej dawce nawet stoklosy tłucze. 

5 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Kto normalny odchwaszcza jęczmień ozimy na wiosnę?

Jeszcze N1 nie podał, a mówi że zaraz zakryje glebe 🤪

Opublikowano
57 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

przyszedł chłód to jest temperatura 0 w nocy czy konkretny przymrozek? było już takie do żniw czy je zaś wyratował?

jak mam mieć zboża w ekologii to lepiej zaryzykować i zrobić ten zabieg :D 

Nie pamiętam 

14 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Śmieszna jest ta teoria że w kwietniu opryski nie dolecą 😝 wiele razy się pryskalo dopiero w maju i zboże czasami było do kolana a mimo to jakoś do chwastów doleciało i było czysto. 

No tak, w maju zboże do kolan a chwasty do pasa😂

Opublikowano
23 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Nie stosowałem w odpowiednich warunkach, ale powinien zadziałać. W podwójnej dawce nawet stoklosy tłucze. 

Jeszcze N1 nie podał, a mówi że zaraz zakryje glebe 🤪

No właśnie ze względu na stoklose sie nad nim zastanawiam, ale różne opinie chodzą 

26 minut temu, krilan06 napisał(a):

No tak, w maju zboże do kolan a chwasty do pasa😂

Czasami zboże do kolana a przytulia dobrze schowana i mimo to zadziała. Jak na dwuliścienne poprawkę w maju robicie to też dopiero jak chaber wyskoczy ponad łan bo nie doleci? 

• Haha 1
Opublikowano

Ja sam chciałem robić zabieg w jęczmieniu, ale tak jak pisałem wcześniej rezygnuje. W dzień ciepło i ok. Wstaje rano i albo 0 albo -1. W pon. szansa jest jeśli deszczu nie będzie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bartekac7 napisał(a):

Ja sam chciałem robić zabieg w jęczmieniu, ale tak jak pisałem wcześniej rezygnuje. W dzień ciepło i ok. Wstaje rano i albo 0 albo -1. W pon. szansa jest jeśli deszczu nie będzie. 

W poniedziałek pojedziesz a w środę czwartek przymrozek mocny i będzie zdziwienie.