Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.02.2025 o 07:11, yacenty napisał(a):

Dzięki.

1. Zastanawiam się o ile może spaść potencjał plonowania gdybym posial na przełomie marca i kwietnia.

4. A cos na miotle dokładacie?

1. Trudno powiedzieć. Kwestia warunków. Ale patrząc na to, że teraz susze mamy marzec-maj, a opady przychodzą gdzieś w okolicy czerwca dopiero, to może nie być aż takiego spadku, jeśli woda będzie na czas. Ale to tylko luźne dywagacje. Najpóźniej co sialiśmy ostatnimi laty, to okolice 15 marca i wtedy sypał nam właśnie najlepiej. To było bodajże w 2022 roku.

4. Nie. Przy siewie na wiosnę nie. Przy przewódkach trzeba, bo w tamtym roku było jej trochę, jak nie daliśmy. Nie poprawialiśmy tego w każdym bądź razie.

W dniu 15.02.2025 o 07:34, Agrest napisał(a):

Jak najczęściej jest różnica w cenie pomiędzy browarem a paszowym czy konsumpcją?

Jaka*

Teraz browar masz po 1100 zł z odbiorem. Konsumpcję to chyba maks po 950 zł bym dorwał. Jęczmień paszowy w okolicach 750 zł pewnie. U woźniaka widzę po 730 zł. W żniwa sprzedawałem browarny po 856 zł. Pasza po 600 zł.

W dniu 15.02.2025 o 07:42, Mateusz1q napisał(a):

browar cena pszenicy kons

Z reguły tak

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano

Czy mocznik z inhibitorem pod jęczmień jary to dobry pomysł?

Wysiew byłby przed odwilżą a siew jęczmienia najwcześniej jak się da, więc być może pierwsza dekada marca.

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał(a):

Czy mocznik z inhibitorem pod jęczmień jary to dobry pomysł?

Wysiew byłby przed odwilżą a siew jęczmienia najwcześniej jak się da, więc być może pierwsza dekada marca.

Z tym siewem to strasznie nie spiesz się bo jary delikatny na przymrozki. Ja już siałem dwa razy bo pospieszyłem się z siewem i mróz załatwił.

Opublikowano

Prognozy obserwuję. Jeśli będzie temperatura pełzać  w widełkach -2 do +5  to opóźnię. Ale jeśli dni 10 czy 12⁰ a noce powyżej zera to pewno zaryzykuję

Opublikowano

Ukorzeniaczem?🤣

Chyba jakimś stymulatorem wzrostu.

Ukorzeniacz to na kawałek zdrewniałego lub zielonego pędu.

Blackjacka stosujesz?

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał(a):

Ukorzeniaczem?🤣

Blackjacka stosujesz?

jarek ma na wszystko preparat 😂

• Confused 1
Opublikowano
43 minuty temu, Agrest napisał(a):

Ukorzeniaczem?🤣

Blackjacka stosujesz?

Dokładnie nawozem donasiennym

A dokładnie Dr Green Prime i Primseed Multi B+ z Intermag.

Opublikowano

-16.5, miałem nockę w robocie to odczuwalna pokazywało na -20 i myślę że coś koło tego mogło być bo dawno tak w tyłek nie dostałem. Najgorsze że sniegu może 1-2cm

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Z tym siewem to strasznie nie spiesz się bo jary delikatny na przymrozki. Ja już siałem dwa razy bo pospieszyłem się z siewem i mróz załatwił.

jeczmien do 6-8 stopni wytrzyma ,natomiast bez wody nie wytrzyma ,więc nie ma co przesadzać z tym późnym siewem .Zresztą już co roku tu jest ten temat i nawet jeśli przypali listek trochę  to zaraz odbija

• Like 1
Opublikowano

Ni ślę co z mocznikiem?

Chyba bez sensu bo za długo potrwa przejście w formy przyswajalne?.

Opublikowano

Tylko że na magazynie jest z inhibitorem.

Najlepszy saletrzak, ale ten bym musiał kupić.

Ewentualnie rozleje rsm przed siewem

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Tylko że na magazynie jest z inhibitorem.

Najlepszy saletrzak, ale ten bym musiał kupić.

Ewentualnie rozleje rsm przed siewem

Czemu w tym wypadku najlepszy saletrzak? Dłużej działa niż saletra?

Teraz saletrzak 1760 🤔 

Właśnie wróciłem z Kunowa owies bingo 257zl okazja😁

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

A z inhibitorem co? Zły? Jak teraz by posiac w tym tygodniu np w piątek, później za 2 tygodnie jeczmien posiac to chyba ten azot akurat na kwiecien będzie ? 

Nigdy nie sialem z inhibitorem, w ogóle mocznika prawie nigdy, doświadczenia nie mam a kupilem pod jeczmien i buraka 

Opublikowano
9 minut temu, Wpaw napisał(a):

Czemu w tym wypadku najlepszy saletrzak? Dłużej działa niż saletra?

Teraz saletrzak 1760 🤔 

Właśnie wróciłem z Kunowa owies bingo 257zl okazja😁

Jest pewność że z saletrzaku azot będzie dostępny od chwili jak z ziarniaka skonsumuje.  A z mocznika może się złożyć że chwilę pogłoduje.

Węgierski  saletrzak dziś pytałem to 1700. Mam saletrę na magazynie po 1480, rsm po 1300

I tak rozmyślam jakby tu zrobić by szybko i tanio zrobić. Bo pole 13km od domu i raz z solą raz z fosforanem raz z azotem, trochę się nie chce. Gdyby ceny były normalne to bym pojechał  2km dalej na skład i temat by załatwił. Jest npk 8 20 30 po 2590 i ten by mi pasował w ilości 250kg na ha, ale tracę względem swoich nawozów 1000zł na 8,5ha..

Ot i dylematy 🤣

6 minut temu, skywalker89 napisał(a):

A z inhibitorem co? Zły? Jak teraz by posiac w tym tygodniu np w piątek, później za 2 tygodnie jeczmien posiac to chyba ten azot akurat na kwiecien będzie ? 

Nigdy nie sialem z inhibitorem, w ogóle mocznika prawie nigdy, doświadczenia nie mam a kupilem pod jeczmien i buraka 

No właśnie na kwiecień i przy założeniu że w miarę ciepła gleba będzie.

Czy nie za późno?

Chyba że wystarczy ta namiastka z fosforanu lub npk-a