Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał(a):

1cm świeżego śniegu to 1l deszczu.

1l deszczu na m² to opad rzędu 1mm

10cm śniegu to opad rzędu 10 l wody na m².  To taki już znaczący dla przemieszczenia nawozu

Ok, pomyliło mnie się 🤭 cm z mm. Ale wtopa

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał(a):

Oby się utrzymał to będzie spoko

Kumpel się boi o jary siany na początku grudnia ;)

Skoro leży śnieg to raczej powinien ten jęczmień przetrwać 

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

9, 10, 11 - nocki -5.

teraz nasypało z 5cm sniegu.

największy mróz ma być z niedzieli na poniedziałek i poniedziałku na wtorek. jedna prognoza mówi -7, druga mówi -12.

Temperatura na jakiej wysokości? 

Opublikowano
29 minut temu, krilan06 napisał(a):

Skoro leży śnieg to raczej powinien ten jęczmień przetrwać 

-15 bez śniegu i bez wiatru powinien nawet jęczmień wytrzymać bez przesady. Może być - 10 wiatrem i wykosi. 

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

9, 10, 11 - nocki -5.

teraz nasypało z 5cm sniegu.

największy mróz ma być z niedzieli na poniedziałek i poniedziałku na wtorek. jedna prognoza mówi -7, druga mówi -12.

A tak z ciekawości - ile kosztuje wykupienie takiego pakietu żeby te 5cm śniegu leżało na polu? 😂

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

A tak z ciekawości - ile kosztuje wykupienie takiego pakietu żeby te 5cm śniegu leżało na polu? 😂

U dobrych ludzi tylko jest taka sytuacja ze śniegiem 😁

• Root Admin
Opublikowano
31 minut temu, albert1991 napisał(a):

Rsm na śnieg przed roztopem ?jest około 5cm śniegu i tak myślę czy nie zaryzykować ?mogę poprzypalac ?

Rsm pali tylko od słońca 

Opublikowano
19 godzin temu, yacenty napisał(a):

Jak uprawiacie jęczmień jary na browar?

Głównie interesują mnie następujące kwestie:
1. Termin siewu i obsada
2. Nawożenie azotowe
3. Regulacja
4. Odchwaszczanie

1. Siew jak najszybciej, ale tam u nas pod Wrocławiem, to tak początkiem marca z reguły siejemy. Czasem szybciej, jak pogoda pozwoli. Do połowy marca aby było zasiane. Obsada przy ustawianiu siewnika to w okolicy 320 roślin.

2. NPK (zależy co jest) w okolicy 150-200 kg + 150-160 kg Zaksanu na szpilkę. Ostatnio też robimy tak, że lejemy poferment w ilości 16 t/ha (~2,5 kg P i K/t + ~5-6 kg N/t) i to wszystko.

3. Moddus w ilość 0,2-0,3 l/h na 1. kolanko + Etefon na flagę bliżej maksymalnych dawek. Czasem sam etefon (2 lata temu), czasem sam moddus (zeszły rok) a i było tak, że nic nie skróciłem w zeszłym roku i stał normalnie (sypał między 6-7 t/ha w tym miejscu)

4. Tribenuron + fluroksypyr

Z reguły w okolicach 6,5-8 t/ha się kręci na areale około 45 ha.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, albert1991 napisał(a):

Rsm na śnieg przed roztopem ?jest około 5cm śniegu i tak myślę czy nie zaryzykować ?mogę poprzypalac ?

Było lać przed tym śniegiem to by przynajmniej związało ze ziemią i trochę się ten azot przemieścił jak ty topniało , a tak to będzie cały czas miał kontakt z liśćmi 

3 godziny temu, yacenty napisał(a):

Rsm pali tylko od słońca 

Na mokre rośliny bez pożniejszego deszczu też pali , a jak na śnieg , to nawet kropla nie spadnie na ziemię tylko będzie śnieg polany , który cały czas będzie miał kontakt z liśćmi , dopóki ten śnieg nie stopnieje , 

Ja bym nie polecał takiego czegoś , 

3 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Jak pisałem o azocie na mrozy to mnie hejtowali...

Przed wczoraj dany rsm na rzepak 80 kgN  , na najsłabszy gdzie prawie nie ma liści na raz 150n 

Tak słyszałem 

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał(a):

Na mokre rośliny bez pożniejszego deszczu też pali , a jak na śnieg , to nawet kropla nie spadnie na ziemię tylko będzie śnieg polany , który cały czas będzie miał kontakt z liśćmi , dopóki ten śnieg nie stopnieje , 

nie zgodze sie, lałem na mokre rośliny w tym roku, zero poparzeń, ale dwa dni po rozlewaniu było pochmurno

Opublikowano

Ale teraz zapowiada się że słońce będzie , do tego mróz i do tego że u ciebie 95-98% tego rsm spadło od razu na ziemie , a jak polejesz na śnieg to całe 100% rsm będzie na śniegu (czyli będzie w liściach )

Opublikowano
18 minut temu, yacenty napisał(a):

coś bym ci pokazał, ale nie mogę tego zdjęcia pokazać publicznie, na temat rsm i sniegu

Dlaczego nie możesz pokazać , przecież to nie był rsm  tylko woda , a lanie wody nie jest zakazane

Opublikowano
25 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ale teraz zapowiada się że słońce będzie , do tego mróz i do tego że u ciebie 95-98% tego rsm spadło od razu na ziemie , a jak polejesz na śnieg to całe 100% rsm będzie na śniegu (czyli będzie w liściach )

Rsm rozpuści śnieg 

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Dlaczego nie możesz pokazać , przecież to nie był rsm  tylko woda , a lanie wody nie jest zakazane

Bo to zdjęcie z monitoringu a takich zdjęć nie pokazuje 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, mysza103 napisał(a):

Wydaje mi się że dobra praktyka zakazuje sypania czy lania azotu na zamarzniętą ziemię na której leży śnieg.

A pokazywanie takiego zabiegu może mieć zły wpływ na zdrowy sen🤣