Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z jęczmienia zawsze podchodziły mi odmiany z Kws-u, ostatnia jaką siałem to Kws Harris z tym że ja ostatnie 2 lata już nie uprawiam jęczmienia jarego tak więc są już pewnie nowsze,lepsze odmiany

21 godzin temu, Agrest napisał(a):

Zasadniczo prognozy się wahają🤔

Screenshot_20250208_213416_Chrome.jpg

A gdzie zimno to i śniegu ma być

Screenshot_20250208_213700_Chrome.jpg

Wbij sobie teraz na ventusky ten sam dzień i godzinę, trochę się zmieniła prognoza 😀

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
56 minut temu, usieq96 napisał(a):

Wypada mi posiać po dwóch latach przerwy jeden kawałek jęczmienia. Wcześniej przez kilka lat siałem odmianę Ella i dawała 5-7t. Ktoś poleci jakąś nowszą odmianę? Podkarpackie, klasa ziemi II/III przedplon soja.

W ozimym rok temu T1: 150g protio, 150g azoksy i 8g cyflu. W tym myślę podobnie tylko chyba bez cyflu

To czemu tam nie rośnie ozimina ? 

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

To czemu tam nie rośnie ozimina ? 

Bo soja zeszła pod koniec października i na jęczmień już za późno. Druga sprawa nie pszenica bo masowo wywaliło mi duże place chrzanu i chciałem go jeszcze przed zimą jakoś zniszczyć. A co i w jakich dawkach dałem to zostawię dla siebie bo mnie tu zaraz zlinczują... Może masz jakąś metodę na chrzan pomijając wykopywanie w razie gdyby przetrwał moje wojaże :D 

Opublikowano
42 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Z jęczmienia zawsze podchodziły mi odmiany z Kws-u, ostatnia jaką siałem to Kws Harris z tym że ja ostatnie 2 lata już nie uprawiam jęczmienia jarego tak więc są już pewnie nowsze,lepsze odmiany

Wbij sobie teraz na ventusky ten sam dzień i godzinę, trochę się zmieniła prognoza 😀

Patrzę regularnie i wiem że się zmienia co aktualizację. Póki siatr będzie że wschodu to nie możemy mieć pewności czy ogonem nie zawinie.

Ale na ten czas bardzo dobrze się stało że przyszło takie ochłodzenie. Ostatni gwizdek na nie. 

Zrobiłem dziś zdjęcie pszenicy to wyraźnie końcem stycznia ruszyła. Teraz ją przytrzyma

20250209_124848.jpg

9 minut temu, usieq96 napisał(a):

Może masz jakąś metodę na chrzan pomijając wykopywanie w razie gdyby przetrwał moje wojaże :D 

Na wyrośnięte liście duża dawka mustanga lub innych regulatorów wzrostu typu 2,4d czyli aminopielik i glifo. 

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Na wyrośnięte liście duża dawka mustanga lub innych regulatorów wzrostu typu 2,4d czyli aminopielik i glifo. 

Dostał bardzo dużą dawkę glifo, bardzo dużą chwastoxów, mustanga taką normalną i jeszcze jakieś inne resztki z magazynu 

Opublikowano

To powinien poczuć. Ale pewność będziesz miał latem

Opublikowano

Dokładnie, też miałem problem z chrzanem załatwiłem go takim sposobem jak agrest pisał tylko zeszło ze 3 lat. Teraz czasami gdzieś jakąś kępka wyskoczy... Korzenie ma bardzo głęboko.

Opublikowano
3 godziny temu, krilan06 napisał(a):

gdzie wy macie takie temperatury? u mnie pokazuje -6 do maksymalnie -9 pod koniec lutego, ale w ten weekend ma śnieg padać to nie ma co panikować, myślę że do -15 bez wiatru powinien jęczmień wytrzymać, chyba że przyjdzie wiatr to wtedy odczuwalna duża większa. Oczywiście jakby nie było śniegu.

Opublikowano
8 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Siarka to już dawno powinna być wysiana.

Hmmm... wolę poczekać i dać w normalnym terminie jak ryć rowy i wyciągać ciągnik co kawałek. Teraz wjadę spokojnie i rozsieje. Azot pewnie nie wcześniej jak początkiem marca jak prognoza pogody się utrzyma. 

Opublikowano

Ja nie ryłem rowów, a siarka i potas już poszło w profil glebowy dzięki temu że złapało pare mm opadu. 

Gdzie tak mokro że rowy rzniesz i trzeba ciągać na linkę? 

Opublikowano
53 minuty temu, JarekBazydlo napisał(a):

Hmmm... wolę poczekać i dać w normalnym terminie jak ryć rowy i wyciągać ciągnik co kawałek. Teraz wjadę spokojnie i rozsieje. Azot pewnie nie wcześniej jak początkiem marca jak prognoza pogody się utrzyma. 

To i azot musiszod razu rozsiać bo jak mrozy puszczą to znów będziesz rył rowy, a teraz na spokojnie sobie wjedziesz

Opublikowano

Rok w rok ta sama śpiewka odnośnie azotu. Obserwując ubiegłe lata jak w marcu walnie zaraz z 15 stopni to ten azot ma już działać a nie dopiero rozsiewać. No, ale każdy robi jak mu pasuje. 

U mnie maks -8 nadają w nocy, ale niestety. Susza. Luty i jest susza więc trochę dramat.

Opublikowano
26 minut temu, mysza103 napisał(a):

To i azot musiszod razu rozsiać bo jak mrozy puszczą to znów będziesz rył rowy, a teraz na spokojnie sobie wjedziesz

Azot rozsieje spokojna twoja rozczochrana😂 Ja nie muszę być pierwszy we wsi jak niektórzy a potem lament że wymrozilo. U nas dziś już było -8 jutro ma być -9 a następny dni nawet powyżej -10stopni i taki mróz ma się utrzymać dwa tygodnie. 

Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Ja nie ryłem rowów, a siarka i potas już poszło w profil glebowy dzięki temu że złapało pare mm opadu. 

Gdzie tak mokro że rowy rzniesz i trzeba ciągać na linkę? 

Mazowieckie powiat Makowski. Na lepszej ziemi ciężko na nogach przejść a miejscami w dołkach na najbardziej mokrych kawałkach woda jest.

Opublikowano

Tyle opadów miałeś czy teren z natury bagnisty?

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Co polecacie do zabiegów fungi dodawać zamiast np karate zeon albo tych decisów żeby to dłużej zabezpieczało przed robactwem? Środki by trzeba zamówić 

Acetamipryd 1kg za 100zł😁

Opublikowano

Przychodzę z zapytaniem do bardziej doświadczonych, jest sens zostawiać ten jęczmień czy orka, jest taki na 1/3-1/2pola. Da sie go jeszcze uratować, typu saletra jak ruszy wegetacja czy nie ma szans, pierwszy raz zasialem jeczmien, na cudne płony nie liczę, ale żeby przynajmniej sąsiady się  nie śmiały :) na jesieni był problem bo na sąsiednim polu sąsiad miał bobik na poplon i było mszycy ze głowa mała. 

20250210_161444.jpg

20250210_161527.jpg

Teraz, Matix78 napisał(a):

Przychodzę z zapytaniem do bardziej doświadczonych, jest sens zostawiać ten jęczmień czy orka, jest taki na 1/3-1/2pola. Da sie go jeszcze uratować, typu saletra jak ruszy wegetacja czy nie ma szans, pierwszy raz zasialem jeczmien, na cudne płony nie liczę, ale żeby przynajmniej sąsiady się  nie śmiały :) na jesieni był problem bo na sąsiednim polu sąsiad miał bobik na poplon i było mszycy ze głowa mała. 

20250210_161444.jpg

20250210_161527.jpg

20250210_161548.jpg

20250210_161531.jpg