Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobrze będzie jak dam 0.8 amistara na jeczmien?

Ozimy czy jary? Bo jak ozimy to na kłos super, jak jary tez można stosować ale warto byłoby dodać triazole np artee.

do kiedy można jęczmień jary pryskać modusem na skrócenie bo już chyba zaczyna wyrzucać liść flagowy czy może czymś innym skrócić

Liść flagowy to ostatni moment na zastosowanie moddusa więc radze się śpieszyć. Juz spotkałem wykłoszony jęczmień jary, szybkość wegetacji wręcz szaleje.

Opublikowano

Może się jutro uda wszystko zależy czy nie będzie padać bo leje codziennie, a pumę do kiedy można stosować w jęczmieniu jarym i pszenicy jarej bo trochę owsa głuchego się pokazało

Opublikowano

Witam, w ubiegłych latach w jęczmieniu jarym miałem duże nasilenie chorób, szczególnie występowała plamistość siatkowa jęczmienia, w tym roku planuje pryskać fungicydem, czy wystarczy 1 zabieg? Z pszenicy zostały mi Tebu + Leander będzie dobra ta mieszanka na jęczmień jary?

Mam jescze jedem problem, zwijają mi się liście w jeczmieniu jarym , to od nadmiaru wody?( u nas jej nie brakuje ;/)

Opublikowano

Dziś byłem na polu z jęczmieniem i tak losowo wziąłem źdźbło i zacząłem rozbierać żeby zobaczyć jak kłos a tu wiecha... ;[ nawet nie zauważyłem że wziąłem owsik :huh: dziś dopiero drugi dzień jak pryskałem axialem, mam nadzieję że go "weźmie"

Jak liść jęczmienia łączy się ze źdzbłem to obejmuje źdźbło takimi ostrogami, u owsa tego nie ma

Opublikowano

DARKPANTER- jak odróżniasz w tej fazie jęczmień jary od owsa głuchego ?

Zauważyłem na polu takie trochę inne źdźbła i wziąłem je rozebrałem a tam owies.

Takie jeszcze jedno pytanie opryskałem dziś jęczmień pumą ile mam odczekać żeby prysnąć fungicydem i modusem?

Opublikowano

koledzy mam pytanie

pryskałem jęczmień jary anty wylegaczem CERONE 480 ale widzę że jęczmień jest bardzo bujny i gęsty ma dobre stanowisko bo buraczane a teraz ma na tyle wilgoci że obawiam się że jak się wykłosi i będzie burza to się położy, pryskacie jeszcze czymś aby wzmocnić łodyżkę, raz w sklepie gościu mi mówił aby pryskać potasem i fosforem i że wzmacnia nie wiem czy to działa jeśli coś stosujecie to proszę napisać

z góry dzięki

Opublikowano

Panowie, u mnie w jęczmieniu jarym zauważyłem że liść flagowy jest tak jakby skręcony do środka, tak dziwnie to wygląda i pierwszy raz się z tym spotykam. Wiecie może co to może być? Nie stosowałem antywylegacza żadnego oprysk to chwastoks turbo ale na kawałku gdzie nie było pryskane też to się pojawiło. Żadnych szkodników też nie ma widać. Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie jęczmienia jarego. Jęczmień był siany 24.05. przez ten spóźniony termin oraz mała ilość opadu myślałem że nie będzie potrzeby skracania. Ostatnie dni bardzo ciepłe bez deszczu zrobiły to iż jęczmień bardzo szybko urosl. Moje pytanie jest takie, czy jakiś skracacz teraz coś pomoże? Z ozimin zostało mi jeszcze Modus, stabilan, antywylegacz oraz CCC.

Opublikowano

po oprysku pumą zaledwie 4 godziny później przeszła burza mysle ze bedzie potrzebny zabieg poprawkowy co zastosować???

w dodatku przez te deszcze po granstarze odbija zielsko w szczególności przytulia czepna i znowu pasowało by poprawić na 2 liścienne

jeczmien konczy sie krzewić i zaczyna isc w lic flagowy jakim srodkiem moge pryskac zeby nie zaszkodzić ??

zależy mi na najtańszej mieszance na ha

Opublikowano

Kolego Runder u mnie Lomerit stoi narazie. Przez ostatnie 2 tyg nie padało tylko przez dwie doby. Ulewy czasami były bardzo duże ale na szczescie nie towarzyszyły im jakies większe burze niebyło tez gradu. Ja w tym roku mam zimowy pierwszy raz, ale wydaje mi się ze trochę za duży wyrósł ma jakieś

110cm wysokości,co o tym sadzicie ?

Opublikowano

Ma ktoś doświadczenie w desykacji jęczmienia ozimego? Jesienny oprysk zadziałał dobrze przy drodze, a czym dalej tym gorzej. Nie za bardzo mu się przyjrzałem na wiosne, mój błąd i mam ziela, że masakra. Szczególnie przytulia i fiołek. Jaki moment będzie optymalny żeby nie stracić na plonie i żeby w miarę wcześnie móc go skosić.

Opublikowano

Co najlepsze na plamistość siatkową jęczmienia - Duett star/ultra, Amistar czy Artea? Dośc szybko się to dziadostwo pojawiło w dodatku pole mam przy domu i patrze na nie prawie codziennie a dziś wchodze a tam tyle porażonych liści. Najlepiej coś wyniszczająco by się. przydało.

Opublikowano (edytowane)

Nawiązując do plamistości siatkowej jęczmienia. U mnie występuje odmiana pokazana na obrazku:

post-3888-0-15731000-1370876131.jpg

Zastosowałem:

T1 0,8 Tilt + 0,7 Mirage

T2/T3 0,6 Falcon

Plamki tak jak występowały tak dalej występują. 6 rożnych substancji aktywnych. Choroba nie postępuje jakoś gwałtownie ale też gwałtownie nie została "cofnięta". Jajka substancja to zwalcza najlepiej?

W pszenicy mam coś co przypomina septoriozę. Widzę, że większość zbóż w rejonie tak ma. Nie będę już niczym pryskać, bo pryskałem trochę ponad tydzień temu w dodatku nie wiem co to jest. Ochrona jak powyżej - efekt jak na obrazku.

post-3888-0-38239700-1370876440_thumb.jpg

Edytowane przez Cihu
Opublikowano

To może być septorioza ale może też być rdza żółta lub nawet rdza bo fotka nie jest zbyt dokładna. Mamy specyficzny rok i jest duży problem z grzybami.

Co najlepsze na plamistość siatkową jęczmienia - Duett star/ultra, Amistar czy Artea? Dośc szybko się to dziadostwo pojawiło w dodatku pole mam przy domu i patrze na nie prawie codziennie a dziś wchodze a tam tyle porażonych liści. Najlepiej coś wyniszczająco by się. przydało.

W jęczmieniu nie mam wielkiej orientacji. Wyniszczająco działają przede wszystkim triazole. Duett ultra w jęczmieniu nie ma rejestracji z tego co zauważyłem. Artea ma rejestracje więc powinna sobie poradzić. Amistar to strobiluryna i ona bardzo dobrze działa zapobiegawczo. Jeżeli chcesz te choroby przede wszystkim wyniszczyć to same triazole wystarczą, jak chcesz zapobiec kolejnym chorobom, warto dodać amistar.