Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek1614 napisał:

Skończyliście już jęczmień jary ? Mi zostało nie całe 2 ha, od wczoraj spadło już ponad 40 l u nas

U nas PZ   90 lit,jak żyje to u nas nie spadło nigdy tyle deszczu w 24h

Opublikowano

Nic nie pisałem o wiarygodności, to było pytanie gdzie mierzone było te 14.5.

Ja z ręki robię jedynie do sprawdzenia czy można dzwonić po kombajn czy nie a potem w trakcie sprawdzam ale powyżej 14 z ręki nie zaczynam nawet.

• Root Admin
Opublikowano

ja z ręki robię po to żeby wiedzieć czy mogę jechać kosić i jadę jak jest 13.0 i mniej. w przypadku mojego miernika i słomy zawsze dochodzi 1.5-2 po przejściu przez kombajn. do siebie na magazyn ma być do 14. na skup do 14.5. oczywiście mówimy o średniej. bo jak wiem że kosze duże pole i zaczynam o 10 i ma 16 a kończę a ma 10 to spokojnie

Opublikowano
53 minuty temu, yacenty napisał:

ja z ręki robię po to żeby wiedzieć czy mogę jechać kosić i jadę jak jest 13.0 i mniej. w przypadku mojego miernika i słomy zawsze dochodzi 1.5-2 po przejściu przez kombajn. do siebie na magazyn ma być do 14. na skup do 14.5. oczywiście mówimy o średniej. bo jak wiem że kosze duże pole i zaczynam o 10 i ma 16 a kończę a ma 10 to spokojnie

Ja mam Krampa na zmielenie i testowałem go z draminskim i wynik ten sam. Mi po kombajnie dochodzi może max 0.5 procenta w porównaniu do ręki 

Opublikowano

Kłopotliwy w obsłudze , mielenie, czyszczenie, po kilku pomiarach ręka boli, do mokrej kukurydzy średnio się nadaje bo mało ziaren do pomiaru i wystarczy by jedno trafiło się wilgotniejsze od pozostałych i dość dużo zawyża wilgoć, do suchych zbóż jest dokładny, i drobno ziarnistych

• Root Admin
Opublikowano

Obsługa jest wolna tylko na mokrym ziarnie - szczególnie rzepaku czy kukurydzy, bo się obkleja, jak jest suche to ino dmuchnąć i wszystko wypada, a jak rzepak ma 11 i wiecej to się robi bryja i trzeba czyścić, to samo z kukurydzą powyżej 30%

Opublikowano
Bartek933 napisał:

Ja miałem ściskowy a zmieniłem na młynek. Do rzepaku mniejsza próbka potrzebna i ma kołek, w ściskowym można się oszukać na sile dokręcenia. Do kukurydzy rzeczywiście mniej wygodny

Darmiński ma sygnał i nie ma z tym żadnego problemu

Opublikowano

Ja w sumie ściskam na maksa i powtarzalność jest taka sama co prawda mam go dopiero rok więc może z czasem będzie gorzej. 

To fakt jak mokre to nie ciekawie się czyści testowałem na soi to tragedia masło w środku. Pewnie jakbym miał kombajn to kupiłbym ten zwykły z "kubeczkiem" a że nie mam kombajnu to z ręki do kubka to pół dnia młócenia 

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Obsługa jest wolna tylko na mokrym ziarnie - szczególnie rzepaku czy kukurydzy, bo się obkleja, jak jest suche to ino dmuchnąć i wszystko wypada, a jak rzepak ma 11 i wiecej to się robi bryja i trzeba czyścić, to samo z kukurydzą powyżej 30%

Rzepak to jaki by nie był , mokry czy suchy , to i tak trzeba pędzelkiem po nim wyczyścić , bo to przecie olej i na pewno nie wyleci jak dmuchniesz 

Opublikowano

A ja mam wilgotnościomierz Asonik to na rzepaku różnica jest 0.1-0,2 mój zawyża a na zbożach pszenicy czy pszenżycie znowu zaniża i to aż o 3 procent w porównaniu do profesjonalnego miernika