Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

P

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja chcę zasiać pierwszy raz w życiu jęczmień ozimy i chcę się coś dowiedzieć, a tu taka awantura 🙆

Paru kociaków drażni dzisiaj lwa.    :P A lew ma dzisiaj dobry humor.   xD

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, yacenty napisał:

zaryzykowałem i natychmiast po skoszeniu rzepaku pojechaliśmy na urlop na 2 tygodnie. Jak widać pszenicy nie da się kosić, no ale pół urlopu super udane, a drugie pół...

A wracając do jęczmienia, ktoś siał Morrisa, trochę szkoda ze jest na wyłączności, bo z chęcią bym spróbował

Ja w tym roku chyba wezmę go na próbę i porównam z Jakubusem czy faktycznie taki dobry jak w badaniach można zobaczyć.

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Jakoś bardowski kosił jak ty byłeś na urlopie więc się nie usprawiedliwiam były warunki do koszenia to leżałes brzuchem do góry

Jest i szyderczy mati 🤣 ty kolega jajeczka?? 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał:

Jakoś bardowski kosił jak ty byłeś na urlopie więc się nie usprawiedliwiam były warunki do koszenia to leżałes brzuchem do góry

Jacek z tych upraw nie utrzymuje się ,to pewnie ma wywalone , najwyżej talerzówką  skosi 😛

• Root Admin
Opublikowano

mam tak ze jak się za coś biorę to robię od a do z, więc... talerzówki już dawno nie pamietam żeby coś niszczyć. Chyba ze groch w poplonie

4 minuty temu, Ernst98 napisał:

Ja w tym roku chyba wezmę go na próbę i porównam z Jakubusem czy faktycznie taki dobry jak w badaniach można zobaczyć.

patrze teraz na raport coboru dla jęczmienia ozimiego 2023 i zaryzykuję 2 odmiany w miejsce higginsa którego uprawiałem 4 sezony bede próbował kupić nasiona Morrisa i Julię

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

mam tak ze jak się za coś biorę to robię od a do z, więc... talerzówki już dawno nie pamietam żeby coś niszczyć. Chyba ze groch w poplonie

patrze teraz na raport coboru dla jęczmienia ozimiego 2023 i zaryzykuję 2 odmiany w miejsce higginsa którego uprawiałem 4 sezony bede próbował kupić nasiona Morrisa i Julię

są już wyniki 2023? . Ta Julia musi być dobra, bo już w 2022 chyba była na 1 miejscu w Coboru. Ona jest z Saaten-Union?

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

tak, jest już rzepak i jęczmień ozimy - 2023. jest kilka fajnych odmian. Tak, Julia jest z SU, tylko oni ją nazywają JULE

a masz gdzieś link do tego Coboru?

Opublikowano
20 minut temu, misio3p napisał:

Na weekend prognozy przewidują u mnie między 50 a 100mm opadu. Jeśli faktycznie tyle spadnie to kombajn będzie trzeba na jakimś wodolocie postawić. 

trochę susza zelżeje po 100 mm

Opublikowano
2 godziny temu, jajanek1 napisał:

chłopie liczy ile zarobił na jęczmieniu ,  nie policzył że dał 2 x tyle polifoski pod rzepak z myślą o tym że pod jęczmień nie da bo dał dużo pod rzepak ,  według mnie to nie halo !!! ale w sumie mi to lata

to że ty uważasz że dobrze liczy twoja sprawa , z tego co pamiętam  to podobnie liczysz korzyści z bycia watowcem WYDOJONY ale szczęśliwy bo policzyć nie potrafi 🤠

Jak byś myślał to byś wiedział że jeszcze zyskał bo w zeszłym sezonie nawóz mógł mieć taniej kupiony niż na ten. Widzę że kolejny przydupas bogdana i stacha który nie potrafi liczyć.

Opublikowano

Nawet nie wiedziałem że ka takie roztrojenie jaźni.

A w tym roku sieje tylko jedna odmianę midnayth, ale po 3 różnych przedplonach czyli groch, rzepak i pszenica. Zobaczymy co z tego będzie.

Opublikowano
Ernst98 napisał:

10 minut temu, yacenty napisał:

zaryzykowałem i natychmiast po skoszeniu rzepaku pojechaliśmy na urlop na 2 tygodnie. Jak widać pszenicy nie da się kosić, no ale pół urlopu super udane, a drugie pół...

A wracając do jęczmienia, ktoś siał Morrisa, trochę szkoda ze jest na wyłączności, bo z chęcią bym spróbował

miałem 3ha w tym roku morrisa plon 9,75tony dokładnie wyszedł,klasa IV stanowisko po łubinie.

• Like 1