Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
18 minut temu, radekz200 napisał:

Dostał azot tydzien temu i npk 2 tygodnie temu nadal żółty 😛

on ten azot powinien dostać w październiku. Teraz musi minąć 2-3 tygodnie i to jeszcze musi być ciepło.

12 marzec

20230312_091812.jpg

10 luty

20230210_080138.jpg

7 stycznia.

20230107_121803.jpg

Zdjęcia robione w tym samym miejscu.

Pole bez żadnego nawożenia jesiennego, ale stanowisko po rzepaku, a ja pod rzepak daje 500kg polifoski - tak żeby ten PK zostało na drugi rok.

• Root Admin
Opublikowano

Nie widząc zdjęcia to może być plamistość siatkowa jęczmienia, łatwa do ogarnięcia. Na żółte liście to tylko azot, nic więcej nie trzeba. Zobacz moje zdjęcia kilka postów wcześniej.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

Nie widząc zdjęcia to może być plamistość siatkowa jęczmienia, łatwa do ogarnięcia. Na żółte liście to tylko azot, nic więcej nie trzeba. Zobacz moje zdjęcia kilka postów wcześniej.

bardzo możliwe bo nie ma warunków na wjazd z azotem,  woda na polu stoi, na twoich zdjęciach to ładny zielony jest, a umnie normalnie żółć 

Opublikowano

U mnie jeszcze nic azotu nie dostał, jedynie kizeryt. Żałuję, że 1 marca odpuściłem jak siałem na rzepak bo teraz dopadało wody i mokro. Może jutro zaryzykuje bo miejscami ciągnik można utopić. LBL

• Root Admin
Opublikowano

nie zgadzam sie, zrobiłem pontos + Dff + tribenuron.
Oczywiście Dff w zredukowanej dawce. Żółknie z głodu lub nadmiaru wody. Dff musiałbyś mocno nawalić i wtedy zżółknie tuż po aplikacji srodka i po kilku tygodniach znikają te plamki, a teraz całe liście są zółte

Opublikowano

Też się z tym nie zgodzę. Jest dużo czynników. W tamtym roku miałem po zimie ładny zielony jęczmień, a teraz też pożółkł ale tragedii nie ma. Pryskane tak samo, nasiona kwalifikat, jesienią 2x od mszyc i T0 tebukonazolem. Jedyne różnice to inne stanowisko i Ph. 

Opublikowano
ŻakowskiSławomir napisał:

Ja z RSM to od 2 tygodni czekam :/ ale chyba wjadę w środę na upartego, w kwietniu to nawożenie to już będzie klapa

to nie było przymrozkow u Ciebie końcem lutego początkiem marca ?

Opublikowano
1 minutę temu, turtojs napisał:

to nie było przymrozkow u Ciebie końcem lutego początkiem marca ?

praktycznie rzecz biorąc nie, -1 -2 raz po raz, teraz się pogoda uspokoiła i zapowiadają po 10 stopni to miałem coś próbować, a już kolejne 10l nawaliło :/ 

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Ja dałem kilka NPK do badań to każdy skład się nie zgdzał więc nie tylko siarka jest papierowa

Ile takowe badania kosztują? Płaci się za kazdy makro składnik osobno? 

Opublikowano

Badania  nawozów nie gleby.

Też nie zgodzą się że żółty po dff. Bo po dff są białe bądź biało fioletowe przebarwienia. 

Mój też cytrynka ale nowe liście wychodzą. Dziś 12⁰ jutro 14⁰ to powinien się poprawić.

20230312_115839.jpg

Opublikowano

Panowie kiedy planujecie siać jęczmień jary browarny? Woj dolnośląskie. Tak myślę bo teraz zapowiadają pogodę do niedzieli i nie wiem czy jeszcze odpuścić ten tydzień czy się przymierzać? A i jeszcze jakie nawożenie stosujecie pod korzeń? Azot tylko przedsiewnie czy później?

Opublikowano
21 minut temu, yacenty napisał:

przepraszam, coś mnie zaćmiło

Jak mnie  wczoraj w terenie zabudowanym😁

Patrzyłem prognozę długoterminową to szału nie ma. Do 20 kwietnia nawet raz 20⁰ nie prognozują. Przewaga 12 do 15⁰.

Powinien jęczmień sobie ĺadnie upakować składniki bez jakiegoś szaleńczego wzrostu.

Z opadami raczej marnie na kolejne 2tyg, to nie wiem czy nie lać N2 w tym tygodniu

7 minut temu, krzysiek1614 napisał:

Panowie kiedy planujecie siać jęczmień jary browarny? Woj dolnośląskie. Tak myślę bo teraz zapowiadają pogodę do niedzieli i nie wiem czy jeszcze odpuścić ten tydzień czy się przymierzać? A i jeszcze jakie nawożenie stosujecie pod korzeń? Azot tylko przedsiewnie czy później?

W Twoim rejonie to chyba dawno w ziemi być powinien

Opublikowano

Jakie masz warunki nie wiem, ale uznałem że skoro wydaje Ci się że w tym tygodniu za wcześnie, po mimo możliwości wjazdu, to pewnie nie warunki cię ograniczają a punkt widzenia.

Co roku yacenty pisze że w styczniu u niego ryzykują z siewem. A browarny chyba im wcześnie tym lepiej. Możesz wówczas na więcej sobie z azotem pozwolić bez  tak dużego ryzyka podbicia białka, jak przy późnym siewie.