Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, bartekac7 napisał:

Tylko chyba nie wejdę w weekend na nią. Tak wlało nam. Chociaż słońce, wiatr. Kto wie.

Myślę że jutro po południu coś będzie można robić 

34 minuty temu, Agrest napisał:

36h po siewie. Warunki idealne.

20220916_133730.jpg

O kurde szybko

Opublikowano
5 godzin temu, bartekac7 napisał:

Tylko chyba nie wejdę w weekend na nią. Tak wlało nam. Chociaż słońce, wiatr. Kto wie.

Widzę że już oraja ale to lekkie ziemię nie wiem jak borowina 

Opublikowano
41 minut temu, rolnik039 napisał:

Widzę że już oraja ale to lekkie ziemię nie wiem jak borowina 

Orać to i ostatnio orali w środę na borowinie. A ja pojechałem talerzówką....To nie chce tego pamiętać. Na płowiźnie jeszcze raz talerzować po fasoli i siać mi pasuje A na borowinie aby się uprawić jutro dało. Jak uprawię to 1 godz. Ekspresowo przeschnie i siew. Kiedyś tak zrobiłem uprawiłem jakoś borowinę, mokro jak cholera pojechałem na płowizne, przyjeżdżam na borowinie tak za 2 godz. no tak elegancko się siało. Dlatego czasami agregat uprawowo-siewny w niektórych warunkach się nie sprawdza. Tak czy siak. Powodzenia na jutro. ☺

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bartekac7 napisał:

Orać to i ostatnio orali w środę na borowinie. A ja pojechałem talerzówką....To nie chce tego pamiętać. Na płowiźnie jeszcze raz talerzować po fasoli i siać mi pasuje A na borowinie aby się uprawić jutro dało. Jak uprawię to 1 godz. Ekspresowo przeschnie i siew. Kiedyś tak zrobiłem uprawiłem jakoś borowinę, mokro jak cholera pojechałem na płowizne, przyjeżdżam na borowinie tak za 2 godz. no tak elegancko się siało. Dlatego czasami agregat uprawowo-siewny w niektórych warunkach się nie sprawdza. Tak czy siak. Powodzenia na jutro. ☺

Dokładnie tez tak chcem zrobić tak jak ty myślę że się uda ale najpierw muszę zaorać hehe i myślę że  wsieje go bo później znowu ma padać 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano

Dzisiaj zasiany jęczmień Arthene, dwurzędowa nowość, 56g mtz, 290 roślin/m2. Na zachodzie Wielkopolski wciąż sucho, na luźniejszej ziemi po orce było bronowanie + włóka, ale ziemia i tak pchała się w bronie wahadłowej i packerze... po prostu nie osiada bez deszczu. Boję się co będzie na piasku, przy siewie pszenżyta 

Opublikowano

Kurski by Ci dał gdyby nadal miał władzę...🤣

Chwasty i mszyce, skoczki, śmietki.

Obserwować czy mączniak nie wyłazi.

Jak dobra zaprawa to powinien zdrowy wejść w okres zimy.

Opublikowano

Myślałem że dziś wyjdzie na wierzch, ale jest zimno. Idzie w korzeń.

Zaprawione 150ml kinto plus i 100ml systiva

20220918_111157.jpg

Opublikowano
Dnia 15.09.2022 o 09:25, Mari82 napisał:

Zawsze siałem po 17 tym ale patrząc na prognozy od jutra deszcz przez ponad 5 dni i teraz zagadkę mam czy siać dziś, niby mają być ulewne, czy lepiej poczekać i po deszczach w przyszłym tygodniu. CRA

Padało u Ciebie? U mnie konkret wlało, nie wiem czy w tym tygodniu wjadę z uprawą 😤

Opublikowano

U mnie też ciągle pada, 5 lat temu wsiałem na siłę w błoto potem jeszcze deszcz poprawił i zrobił się beton, miałem bardzo kiepskie wschody. Jest szansa, że na koniec tygodnia w pole się wjedzie.

Opublikowano

Agrest napisał:

W tym roku przerzuciłem się z Kinto Plus na Vibrance Gold.  Sedaksan jest znacznie lepszy w walce z rizoktoniozą i pałecznicą od fluksapyroksadu.

mój siany w czwartek i też ma 1cm korzonek m, szybko

JanKrzysztof napisał:

W tym roku przerzuciłem się z Kinto Plus na Vibrance Gold.  Sedaksan jest znacznie lepszy w walce z rizoktoniozą i pałecznicą od fluksapyroksadu.

czy można kupić 1l tej zaprawy?