Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kosmos wykoszony w czwartek, z 1ha oddał calutką z czubem Hw 60.11 więc myślę że kręci się w przedziale 6-7t pewnie, na następny rok 100 % jęczmienia ozimego najprawdopodobniej. Trochę w tym roku nie wyszła mi ochrona bo na fladze niestety były plamy, i połowa pola na górce trochę przyjarana była... :/   

spacer.png

Opublikowano

Przepuścić przez mieszalnik i spadną, potem na wialnie

25 minut temu, MaXtzTS napisał:

dlaczego nie warto siać hybrydy? Bo też się zastanawiałem żeby zasiać na próbę

Hybryda tylko żyto, w jęczmieniu chwyt marketingowy 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, rolnik039 napisał:

Gdzie wy te pszenice kosicie u mnie jeszcze zielona słoma 

Małopolska powiat dąbrowski. Na ciężkiej ziemi jeszcze się nie naddaje, ale na piaskach miała 13% wilgotności, więc na co czekać?

Opublikowano
3 godziny temu, Adrenalinaa napisał:

Panowie a Posiał ktoś z was jeczmien Hybrydowy z Syngenty i może kosił Czytajac kilka stron nikt nic nie pisze o Takim Jęczmieniu 

Posiej zwykły wielorzędowy i napewno się nie zawiedziesz, w tym roku miałem pierwszy raz jeczmień ozimy i jestem pod wrażeniem plonu. 

Opublikowano

U mnie przez ostatnie lata jęczmień sprawda się zdecydowanie najlepiej, Kosmos jakieś 7,8-8 tony/ha, wielkopolska, p. szamotulski, IVb, 130N, jedna grzybówka. 0 deszczu w marcu, 34 kwiecień, 20 maj, 65 czerwiec. Może i część osób na forum zwiększa sobie plony, ale z jęczmieniem wszystko możliwe... połowa sprzedana po 1150 i jak czytam o zbożu z UA to myślę czy nie lepiej było sprzedać wszystko 

Opublikowano

W jednym skupie u nas zobaczyli że mają dobry towar od rolników to zaczęli ściągać słabej jakości sami wiecie skąd. Pomieszają i dobrze na tym zarobią a cena codziennie niższa. 

Opublikowano
20 minut temu, poosa21 napisał:

W jednym skupie u nas zobaczyli że mają dobry towar od rolników to zaczęli ściągać słabej jakości sami wiecie skąd. Pomieszają i dobrze na tym zarobią a cena codziennie niższa. 

Jaka cena była i jest?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, krilan06 napisał:

Przepuścić przez mieszalnik i spadną, potem na wialnie

Hybryda tylko żyto, w jęczmieniu chwyt marketingowy 

ja wysialem 50kg hyvido bo nie chce workow dzwigac do siewnika zebralem srednio 7t z V klasy ;)

20220714_103759.jpg

Edytowane przez suffeks
Opublikowano

U mnie do końca nie wykoszony ale średnio wychodzi 5 ton jakubus na 5 i 6 klasie. Ważone paszowozem więc przynajmniej realny plon. Niestety już połamany i kłosy leżą na ziemi. 

Opublikowano
2 godziny temu, suffeks napisał:

ja wysialem 50kg hyvido bo nie chce workow dzwigac do siewnika zebralem srednio 7t z V klasy ;)

20220714_103759.jpg

To już wolę siać te 160kg/ha i zabrać o 1,3t więcej na tej samej klasie. 

Opublikowano
42 minuty temu, piotrek91p napisał:

U mnie do końca nie wykoszony ale średnio wychodzi 5 ton jakubus na 5 i 6 klasie. Ważone paszowozem więc przynajmniej realny plon. Niestety już połamany i kłosy leżą na ziemi. 

U mnie mało ale też się trafiały obłamane kłosy, a dwóch znajomych nie wiem czemu ale jeszcze nie zaczęli kosić, a dziś mega wieje i pada

Opublikowano
23 godziny temu, hardkor113 napisał:

Nie dało się nic z tymi ośćmi zrobić? Na nasienie już tego nie uzyjesz

Koszone Cxem 3km/h chodził więc ja tam nie wiem ale u nas to każdy ości miał. Za wcześnie koszone czy co ?. Przez wialnie może oczyści, bo chciałem chociaż z rok swoim zasiać 

Opublikowano

U mnie wczoraj wykoszone 4.2ha, odmiana concordia i Sandra, plon kręci się koło 6.5-7t, przy dwóch zabiegach grzybowych i 80N. Co do wymlacania, mamy nowe cepy w Dominatorze 88s, klepisko podciagnalem na maksa, a i tak nadal zostaje trochę ości :/

Opublikowano
ThePerkins napisał:

23 godziny temu, hardkor113 napisał:

Nie dało się nic z tymi ośćmi zrobić? Na nasienie już tego nie uzyjesz

Koszone Cxem 3km/h chodził więc ja tam nie wiem ale u nas to każdy ości miał. Za wcześnie koszone czy co ?. Przez wialnie może oczyści, bo chciałem chociaż z rok swoim zasiać 

Jakoś musisz obić te ości bo inaczej będzie się w siewniku wieszało.

Opublikowano

Dobra zaprawa  nasienna ogranicza zawieszanie,  nadaje śliskości ziarnu. Np systiva tak działa.

Opublikowano (edytowane)

Spring Barley benefits from not having to be in the field all winter. With winter barley, there can be losses due to over flooding, geese migration eating the plants, and temperature.  myfiosgateway.com

mobdro

Edytowane przez achaji3