Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3 dbi temu też mówiłem że 3 tygodnie do dojrzałości. Wczoraj stwierdziłem że 7 max 10 dni i będzie  upalone. 

Opublikowano (edytowane)

Jak sie sprawdzą prognozy pogody na przyszły tydzień, to mój na borowinie szybko się przypali i też będzie zaraz do koszenia...dzień w dzień po 30 i zero deszczu. 

Chyba odrazu problem z pszenżytem też zniknie. Sam się sfajczy na borowinie. Tyle, że o wysokich plonach mogę spokojnie zapomnieć.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

Tyle co w ścieżkach to żmijka kombajnu wymiesza i śladu nie będzie. Ale jak kto woli.

Opublikowano
5 godzin temu, Adrenalinaa napisał:

Panwowie Mam duzo odbitek na sciezkach i na słabych ziemi jeczmien poodbijał i pytanie czy ten zielony jeczmien dojdzie czy bedzie robił problem .

Ja nie będę czekał bo to co zielone nie dojdzie, a tam gdzie lepsza ziemia będzie gubił kłosy bo jęczmień ma to do siebie. Na polu 14 hektarów mam ze 4 hektary takiej mapy. Mozaiki niesamowite. 

Opublikowano

21 czerwca vs 26 czerwca. 10-14 dni i będzie gotowy. Ale przy obecnych temperaturach bliżej 10 dni.

IMG_20220626_111113.jpg

IMG_20220626_111051.jpg

Opublikowano
46 minut temu, bartekac7 napisał:

U mnie jeszcze bardziej. Jutro jadę z glifosatem pryskam, żeby pszenżyto spalić. Za 10 dni to już będzie trzeba kosić. Kłóski już w dół.

Łeb sobie wypryskaj

• Like 3
Opublikowano
bartekac7 napisał:

U mnie jeszcze bardziej. Jutro jadę z glifosatem pryskam, żeby pszenżyto spalić. Za 10 dni to już będzie trzeba kosić. Kłóski już w dół.

Nie lepiej zaczekać kilka dni zamiast walić chemię!?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Glifosat powinien 1000 na hektar kosztować.

Myślusz ze po oprysku ziarnko  pszenźyta w kamień się zamieni.

właśnie oni tak myślą 😂. Ja się w jęczmieniu na jednym kawałku przeraziłem ilością samosiewów pszenicy jeszcze nim go posiałem. Pojechałem z glifo PRZED siewem i tylko od miedzy wyszła. Środek łanu czyściutki. No, tyle że ja agregatu przed siewnikiem nie ciągam, to zaś nasion nienawyciągałem.

Edytowane przez sadownik12
Opublikowano

Sory ja mam dużo samosiewów. Mimo, że po pszenżycie glifosatem ściernisko pryskałem.  Poczekać nie mogę, bo jęczmień gotowy a pszenżyto zielone fest. 

1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Łeb sobie wypryskaj

Takie przyjemności to do siebie. Sam nie jestem tego zwolennikiem ale nie bardzo mam wyjście. Poza tym się nie znamy więc takie uprzejmości dla siebie.

1 godzinę temu, Uszek1988 napisał:

Nie lepiej zaczekać kilka dni zamiast walić chemię!?

Właśnie średnio, bo mi kurde kłuski gubi. Sam nie mam ani ochoty tego robić z kilku powodów. Najgorsze, że po pszenżycie ściernisko zrandapowałem, potem po jakimś czasie talerzówka, orka i dalej go wyszło od groma.

Opublikowano
2 minuty temu, bartekac7 napisał:

Sory ja mam dużo samosiewów. Mimo, że po pszenżycie glifosatem ściernisko pryskałem.  Poczekać nie mogę, bo jęczmień gotowy a pszenżyto zielone fest. 

Takie przyjemności to do siebie. Sam nie jestem tego zwolennikiem ale nie bardzo mam wyjście. Poza tym się nie znamy więc takie uprzejmości dla siebie.

Właśnie średnio, bo mi kurde kłuski gubi. Sam nie mam ani ochoty tego robić z kilku powodów. Najgorsze, że po pszenżycie ściernisko zrandapowałem, potem po jakimś czasie talerzówka, orka i dalej go wyszło od groma.

Bo majster źle to zrobiłeś. Trzeba było stalerzować ściernie, przygotować do siewu z tydzień- dwa przed, dać skiełkować samosiewom i wtedy glifo. Tak to spaliłeś to co byś niszczył talerzówką 😶

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Bo majster źle to zrobiłeś. Trzeba było stalerzować ściernie, przygotować do siewu z tydzień- dwa przed, dać skiełkować samosiewom i wtedy glifo. Tak to spaliłeś to co byś niszczył talerzówką 😶

Czasu nie cofnę.