Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

w tym roku dakoota, po rzepaku strip till. ciągle te same pola 5-6 klasa. ciągle uprawa bezorkowa. może po strip till więcej wody wsiąkło wiosną. kłosy trochę małe bo 0 deszczu marcu to saletra dopiero połowa kwietnia dotarła do korzenia i chyba dlatego. owszem są place gdzie tylko jest poza kostkę ale mniej w tym roku jak 2 lata temu gdzie susza też była. 

siany 10 września rzadko na m2 i żeby korzeń głęboko poszedł. 

20220603_144708.jpg

20220603_140031.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

Ja takiej typowej 6klasy nie mam. Są to łaty, górki w kawałkach z przewagą np 4b i dodatkiem 4a.

Pole ma dane wszystko oprócz wody. 

Mam na jednym takim polu pszenżyto i widzę że chyba siejąc jęczmień wyszedł bym tam lepiej bo z górek wypaliło pszenżyto.

Za rok to by facelia się tam udała i zmianowanie lux, cięcie kosztów, no ale roślina zawodna i ze zbytem może być licho.

ja na 4b sieje pszenicę 

Opublikowano

Jaka może być przyczyna różnego terminu kłoszenia? Dwie działki, ten sam dzień siewu - na pierwszej własny materiał siewny, odmiana kws harris, już wykłoszony a na drugiej dopiero zaczyna się kłosić, też kws harris ale materiał kwalifikowany. 

Opublikowano

Pewnie i we wschodach różnica była  

Widzę że i zaprawa ma wpływ na termin wschodów. Np niezaprawione potrafi wcześniej wzejść.

Ale najpewniej to kwestia zasobności, przedplonu . Więcej azotu późniejsze kłoszenie.

Opublikowano
25 minut temu, krilan06 napisał:

Jaka może być przyczyna różnego terminu kłoszenia? Dwie działki, ten sam dzień siewu - na pierwszej własny materiał siewny, odmiana kws harris, już wykłoszony a na drugiej dopiero zaczyna się kłosić, też kws harris ale materiał kwalifikowany. 

Zaprawa, nawożenie, ochrona,zasobności gleby

Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał:

Przy takiej ochronie fungicydowej to połowa lipca będzie zanim będziesz mógł go skosić. 

Jak tylko będzie sypał to zupełnie mi to nie przeszkadza :). Ale mam pewne rogi nie dopryskane właśnei nim ( więcej szkody z pryskania t2 i gniecenia niż pożytku- tylko t1 stosuje tam + 1 regulacja bo wtedy jeszcze zboże wstanie) i jest za***ista różnica w zdrowotności. No jakby nożem odciął, widać dokąd dopryskane. Pierwszy raz zastosowałem ten środek i bardzo mi się podoba. Ciekawe jak pszenica zareaguje na niego. 145zł za taką ochronę jestem w stanie z czystym sumieniem dać.

Opublikowano
suffeks napisał:

w tym roku dakoota, po rzepaku strip till. ciągle te same pola 5-6 klasa. ciągle uprawa bezorkowa. może po strip till więcej wody wsiąkło wiosną. kłosy trochę małe bo 0 deszczu marcu to saletra dopiero połowa kwietnia dotarła do korzenia i chyba dlatego. owszem są place gdzie tylko jest poza kostkę ale mniej w tym roku jak 2 lata temu gdzie susza też była. 

siany 10 września rzadko na m2 i żeby korzeń głęboko poszedł. 

20220603_144708.jpg

20220603_140031.jpg

na takiej ziemi taki jęczmień to miałeś super rozkład opadów, u nas suchy maj zrobił robotę i na piasku jest lipa krótkie kłosy i niski

Opublikowano

Czemu w niektórych roślinach jest aż taka redukcja ziarniaków ?

spacer.png

Druga sprawa czy u Was też jest tak że na lepszej ziemi szybciej się wykłosił i zaczął kwitnąć ?. U mnie po gorszej stronie wygląda ( dopiero wychodzi ) to tak a po lepszej kwitł już tydzień temu ... 

spacer.png

Opublikowano

Efekt brzeżny. Takie kłosy gdybym miał na całości...

Ziarniaki nie są jak u Ryśka wielkości kawy, ale są pokaźne😁

20220605_160217.jpg

Opublikowano

Jak choć jednego znajdę to zawołam Cię do zdjęcia😁

Jak choć jednego znajdę to zawołam Cię do zdjęcia😁

Opublikowano
Dnia 4.06.2022 o 21:56, krilan06 napisał:

Za mało wody w pierwszej połowie maja, jęczmień niski i rzadki

U mnie nie ma wcale rozkrzewień , tyle co pęd główny , spadło w sobotę do 10 l to trochę jeszcze podskoczy , jeszcze się nie krzewi dolistnie to za późno już go wzmacniać ? 

Opublikowano
21 minut temu, kamil255 napisał:

jakiś sposób na samosiewy pszenicy w jęczmieniu?

Brak

Kurde w okolicy sa takie pola dwa, które wyglądają jakby ten jęczmień miałbyć koszony pod koniec czerwca.

Opublikowano

Obsada chyba cienka?

Jaki plon szacujesz? Chcę zobaczyć czy mamy zbieżne oceny.

Opublikowano

Tu akurat górka więc zboże najgorsze bo i jesienią obsada znacznie zalała i susza a teraz przypaliło. Na dołku zboże jeszcze zielone i kłosy lepsze. Plonu nie szacuje bo pole bardzo zróżnicowane i część kłosów w jakimś stopniu pusta. Jak będzie z tego kawałka (90ar) pełna d-47 to będę bardzo zadowolony 

IMG_20220606_155951.jpg

Opublikowano

To teraz ja. Taki łan, celuje w 6 ton. Zauważalne redukcję w kłosie niestety... Jak się klosil to wszystko wypełnione było. Nawet tutaj na zdjęciu to widać. No i w ścieżce takie kłosy. Żeby wszędzie tak było ehhh 😪.

IMG_20220606_170131.jpg

IMG_20220606_171150.jpg

Opublikowano

@superfarmer02 Quadriga, 6 rzędowa. Fest się krzewi, tutaj jest posiana między 270-300nasion w październiku,tj coś 140-150kg. Pogoda mało sprzyjająca była do krzewienia, a przez zimę i tak dała radę to zrobić. Generalnie, odmiana ewidentnie z potencjałem na plon ale rośnie w opór wysoka. Może to plus na te suche lata. Tutaj 0,75kg medaxu przyjęła w troszkę spóźnionym 1 kolanku + 0,5kg chwilę przed kłoszeniem, a i tak spokojnie 100-120cm ma 💁. Tyle, że źdźbło grube fest i sztywniutko stoi.