Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Z tego co pisze na etykiecie Soligor ma 3 substancje a Priaxor 2 substancje .

Jak jesteś mądrzejszy od innych to kup Soligora i nie truj.  Najpierw pytasz co jest dobre, a później upierasz się przy badziewiu. Skoro wiesz lepiej to po co marnujesz ludziom na forum  czas? 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Stosowałem to i to, Priaxor wg mnie lepszy, jak chcesz to dodaj coś do niego

@Agrest - lałeś już RSM na zboża?

Wczoraj zapiąłem opryskiwacz i się zesrało. Czekam na części.

A trochę śniegu spadło i ładnie by wsiąkło.

W tym tygodniu chyba nie wyjadę.

Miałem lać pół na pół rsm 32 i 26s ale na jęczmień chyba lepiej strzała z samego 32 bo mniej formy amidowej?

Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Jak jesteś mądrzejszy od innych to kup Soligora i nie truj.  Najpierw pytasz co jest dobre, a później upierasz się przy badziewiu. Skoro wiesz lepiej to po co marnujesz ludziom na forum  czas? 

Nie jest do końca tak jak piszesz , nie znam się na składzie chemicznym i pytam , czyli PRIAXOR ma być , jeśli tak to dziś zamawiam .

Opublikowano

Czyli też stopniowo drożeje. 

Co do siewów to stopniowo zaczyna się robić sucho. Wczoraj talerzowałem kawałek który zawsze był wilgotny a teraz tej wilgoci nie ma za dużo. Nie było jeszcze orane. Dopiero obornik będę woził w przyszłym tygodniu.

Pewnie co najmniej cały marzec będzie bez deszczu także za długo też nie ma co czekać z siewami. Najgorzej że zimno. Jęczmień nie lubi siewu w zimną i wilgotną glebę w przeciwieństwie do owsa.

Ja na pewno nie będę siał przed 20 marca. A dokładny termin dobiorę w zależności od prognozowanej pogody dalszej.

Opublikowano

Ja kupiłem soldo. 45mtn, siew gdzies koniec marca, początek kwietnia. Celuje w 310-320 roślin. Swoją drogą, czym kropicie? Standardowo puma + coś na dwuliścienne? Nie mam obycia z jarym. Miałem siać owies, ale jakoś jęczmień pewniejszy mi się widzi.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam kupiona odmianę Eunova 

Ja myślicie mogę wysiać polifosle 6 i kizeryt pod jeczmien jary a uprawić za tydzień ?

Nie będzie dużych strat składników ?

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
sadownik12 napisał:

Ja kupiłem soldo. 45mtn, siew gdzies koniec marca, początek kwietnia. Celuje w 310-320 roślin. Swoją drogą, czym kropicie? Standardowo puma + coś na dwuliścienne? Nie mam obycia z jarym. Miałem siać owies, ale jakoś jęczmień pewniejszy mi się widzi.

Axial niszczy wszystko

Opublikowano
19 minut temu, damianos95 napisał:

Ja mam kupiona odmianę Eunova 

Ja myślicie mogę wysiać polifosle 6 i kizeryt pod jeczmien jary a uprawić za tydzień ?

Nie będzie dużych strat składników ?

Możesz spokojnie

Opublikowano

Nic mi o tym nie wiadomo, gadałem z przedstawicielem Agrochem Puławy i pytałem się czy mogę sypać saletrosan skoro już wysypane polifoska i kizeryt nie rozpuściły się, to powiedział że mogę

Opublikowano
42 minuty temu, krilan06 napisał:

Nic mi o tym nie wiadomo, gadałem z przedstawicielem Agrochem Puławy i pytałem się czy mogę sypać saletrosan skoro już wysypane polifoska i kizeryt nie rozpuściły się, to powiedział że mogę

Aha, no ja słyszałem, żeby magnezowych nawozów nie wysiewać razem z fosforem, tylko żeby jakiś odstęp był.

Opublikowano

Wapniowych nie wysiewać z fosforem.

Wczoraj zasilony jęczmień ilością około 64kg N.

Zastosowany rsm 26s 50% i rsm 32 50%

Opublikowano

Saletrosan 26? Czyli 85kgN.

Myślisz że w razie pojawienia pierwszego znaczącego opadu lecieć z N2?

3tyg to chyba maks?