Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy pierwszy raz sieje jęczmień i nie ukrywam trochę poszło wszystko za daleko.. W jakiej on jest fazie?

IMG_20210506_203643.jpg

Tutaj dokładam zdjęcie rozciętej rośliny ponieważ w jednym poście nie dało rady..

IMG_20210506_204044.jpg

Opublikowano

To jeszcze nie widziałeś jęczmienia zmaltretowanego etefonem w temp. pow. 25 °C. A cóż to za problemy występują w jęczmieniu, których nie ma np. w pszenicy ? Akurat j. ozimy wydaje się być gatunkiem w mniejszym stopniu uzależnionym od przebiegu wegetacji wiosną, chociażby z powodu lepszego wykorzystania wody i "ucieczki" przed jej niedoborem na przełomie czerwca/lipca 🤔 Nie wiem, tak tylko sobie gdybam, bo j. ozimy mam posiany poraz pierwszy, 2 ha. na próbę..

Opublikowano

Witam. Mam jęczmień ozimy pierwszy rok. Niestety do tej pory z różnych przyczyn nie udało mi się go skrocic. Dostal w sumie 150kg N. Czy mogę go jeszcze skrócić? Nie wpłynie to negatywnie na kloszenie?

Opublikowano

Panowie problem z jęczmieniem oz. na słabej glebie z niskim PH.Przedsiewnie poszła kreda 500 kg/ha ale jęczmień wyraźnie się męczy  i mimo 120 kg N jest bardzo słaby.Było dane 2 tyg.temu mocne T1+mikro+siarczan,ale są miejsca gdzie jęczmień nie ma koloru i jest niski.Da radę jakoś go uratować jeszcze czy czekać do żniw i zebrać co urośnie?

Opublikowano
Przed chwilą, CaseInter napisał:

Panowie problem z jęczmieniem oz. na słabej glebie z niskim PH.Przedsiewnie poszła kreda 500 kg/ha ale jęczmień wyraźnie się męczy  i mimo 120 kg N jest bardzo słaby.Było dane 2 tyg.temu mocne T1+mikro+siarczan,ale są miejsca gdzie jęczmień nie ma koloru i jest niski.Da radę jakoś go uratować jeszcze czy czekać do żniw i zebrać co urośnie?

Może spróbować saletre wapniową w płynie?. 

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

ccc w jęczmieniu? to żart?

Ja jęczmień robie tak:

0.75 medax maxa na kolanko

i jak zaczyna pokazywać ości to 0.5l cerone

150-160kg N wytrzymuje z plonami 90-105dt

A co sądzisz jak bym dał na pod flagowy 0.75 Cerone? Pomoże? 

• Root Admin
Opublikowano
Roska83 napisał:

11 godzin temu, yacenty napisał:

ccc w jęczmieniu? to żart?

Ja jęczmień robie tak:

0.75 medax maxa na kolanko

i jak zaczyna pokazywać ości to 0.5l cerone

150-160kg N wytrzymuje z plonami 90-105dt

A co sądzisz jak bym dał na pod flagowy 0.75 Cerone? Pomoże? 

a po co? skoro cerone się daje jak pokazują się ości i to 0.5l a nie 0.75

Opublikowano
9 godzin temu, outstanding napisał:

Koledzy pierwszy raz sieje jęczmień i nie ukrywam trochę poszło wszystko za daleko.. W jakiej on jest fazie?

IMG_20210506_203643.jpg

Tutaj dokładam zdjęcie rozciętej rośliny ponieważ w jednym poście nie dało rady..

IMG_20210506_204044.jpg

Podpowie ktoś coś? Na T1 mialem przygotowanego Artemisa i moddusa i na T2 priaxor. Czy na T1 i regulacje już nie jest za późno?

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jak do tej pory nie poprawia się jego wzrost to już niewiele zrobisz, tam jak ph niskie to i mg pewnie, siarczan magnezu i trochę witamin mogłeś wczesniej podać.

Było dane mikro z siarczanem,ale nie wiele to pomogło.

• Root Admin
Opublikowano
Mich9 napisał:

Jak się pokazują ości dla mnie trochę za późno dwa dni później i kłos „zmutuje” na wychodzący flagowy, wykształcony optymalnie. 

dlatego wtedy mocno pilnujesz i robisz to jak się pojawią a nie jak jest już na większości roślin

Opublikowano
19 minut temu, yacenty napisał:

a po co? skoro cerone się daje jak pokazują się ości i to 0.5l a nie 0.75

Pytam się mądrzejszych bo mam mozaikę i na górkach powoli wychodzi flaga a na dołku podflagowy

Opublikowano

Ma sens podanie około 30kg N jęczmieniowi na pełnym rozwiniętym podflagowym, czy w jęczmieniu to nieuzasadnione?

• Root Admin
Opublikowano
26 minut temu, outstanding napisał:

Yacenty podpowiedź jak to ugryźć żeby było dobrze a na następny rok go sobie bardziej przypilnuje, ja tam ości na wierzchu jeszcze nie widzialem

nie wiem, takiej sytuacji nie miałem.

Jak jeszcze nic nie robiłeś to ja bym wziął tego artemisa - to jest fajna składanka środków, nie dawał tylko górnej dawki. Dodałbym do niego jakiejś azoksystrobiny ze 125g i byłby świetny mix na takie właśnie t1/2. Regulator tak późno. hmm dobre pytanie. Coś tam podziała, ale ile nie wiem, bo tak późno nigdy nie stosowałem. Moze ktoś sie wypowie kto ma doświadczenie.

To nie czas na ości jeszcze w tym roku.

28 minut temu, Agrest napisał:

Ma sens podanie około 30kg N jęczmieniowi na pełnym rozwiniętym podflagowym, czy w jęczmieniu to nieuzasadnione?

moim zdaniem nie ma, plonu raczej nie podniesiesz. Jak dzis podasz azot to on bedzie dostępny za tydzien. 15 maja, a jeczmien pewnie bedzie róśł do 15 czerwca.

Ile już dałes? Ale jak kojarzę to karmiłes dobrze

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

nie wiem, takiej sytuacji nie miałem.

Jak jeszcze nic nie robiłeś to ja bym wziął tego artemisa - to jest fajna składanka środków, nie dawał tylko górnej dawki. Dodałbym do niego jakiejś azoksystrobiny ze 125g i byłby świetny mix na takie właśnie t1/2. Regulator tak późno. hmm dobre pytanie. Coś tam podziała, ale ile nie wiem, bo tak późno nigdy nie stosowałem. Moze ktoś sie wypowie kto ma doświadczenie.

To nie czas na ości jeszcze w tym roku.

moim zdaniem nie ma, plonu raczej nie podniesiesz. Jak dzis podasz azot to on bedzie dostępny za tydzien. 15 maja, a jeczmien pewnie bedzie róśł do 15 czerwca.

Ile już dałes? Ale jak kojarzę to karmiłes dobrze

Artemisa dać jakieś 1.5-1.7l?  Domówie w takim razie jakaś azoksystrobine i przy pojawiających osciach potraktować to cerone 0.5l?

• Root Admin
Opublikowano

nie, fungi jechałbym juz, a regulacja inna sprawa. dowiedz się z tym modussem czy jeszcze mozna, a cerone dopiero jak sie pojawią ości

59 minut temu, Agrest napisał:

a jak ten twój jeczmien? pozbierał się po tych fotkach z żółtobrązowymi liśćmi?