Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, drobny napisał:

Można pryskać j.jary Rexade Pak ?? Niby nie ma rejestracji a jak w praktyce 

Jak już chcesz zastosować "nowatorskie" rozwiązanie, spróbuj zrobić zabieg doglebowy, jeśli warunki pozwolą. Na miotłę i/lub dwuliścienne (oczywiście nie Rexade).

Opublikowano

w jarym bym takich kombinacji nie zaryzykował  odstęp między zabiegami kilka dni 

Opublikowano
18 minut temu, drobny napisał:

Głównie chodzi mi zeby w jednym oprysku zwalczyć wszystkie chwasty i do tego owies głuchy.Myslałem nad Sekator plus + fenoxinn 

Albo Axial Komplett Pak.

Opublikowano
1 godzinę temu, CaseInter napisał:

A jaki lepszy nawóz od saletry na start by był?

Nie przypali mi liści teraz?

Saletrosan. A dlaczego niby nawóz ma spowodować przypalenie liści?

• Root Admin
Opublikowano

te nawozy czy to saletra czy saletrosan błyskawicznie się rozpuszczaja.

siałem we wtorek po południu, dzis o 11 sladu po nawozie nie było na polu

Opublikowano

Co ma mieszalnosc nawozow do rozsoewania na polu ? Tabela mieszalnosci nawozow sluzy do tego ze jak chcesz np do wiaderka wsypac saletrzak i wapno to mozesz sie wymieszac i nic sie nie stanie w sensie nie zrobi sie zupa 

A jak siejesz kazdy nawoz osobno to mozesz dac co tylko chcesz na pole jednak uwazalbym z foslorem i wapnem 

Jak dales wapno to najlepeije jak pod jare agregat i pozniej npk i siew

Opublikowano

a co zrobić z jęczmieniem ozimym który z powodu bagna na polu nie został wykonany zabieg t0. Dolne liście żółte. Jak będzie przymrozek jest szansa na wjazd. Co zastosować saletrę ? saletrosan ?

• Root Admin
Opublikowano

A co chcesz osiągnąć, co chcesz zrobić?

Jeśli chodzi o nawożenie, to daj mu jak najszybciej jeść.
Będzie zimno to sypnij co masz, bez większego znaczenia czy saletra czy saletrosan. Ja już podałem 210kg saletrosanu26 czyli jakieś 55kg N.

Jeśli jest chory to dużo zależy od temperatury, bo przydałoby się dać mu coś, ale nie wszystko się nada jak jeszcze jest zimno. W zeszłym roku chciałem ratować jęczmień późnym T0 w postaci prochlorazu i fenpropidyny, ale marzec był zimny i cholernie wietrzny. Nie było szans na wjazd z opryskiem. Skończyło się że tak, że dokupiłem protiokonazol i poleciałem taką 3 składnikową zupą. Kosztowało blisko 200zł/ha ale jęczmień perfekcyjnie wyczyściło i długo był zdrowy.

Opublikowano

Chce osiągnąć jak najwyższy plon. pierwszy raz sialem ozimy. A z racji pogody nie mogłem wjechać z herbicydami i fungicydem. Teraz pytam co robić czy jak najszybciej azot czy czekać. obsada jest całkiem ok. Tylko widać że ,,wymęczony,, nadmiarem wody

• Root Admin
Opublikowano

jęczmień ozimy to wdzięczna uprawa, u nas sypie 20% lepiej od pszenicy, więc dbam o niego w tej chwili na równi, albo i nawet bardziej niż o pszenice.

Mocne t1, mocne t2, a później byle co na t3. Nawożenie 150-160kg N i bardzo mocne skrócenie na poczatku. W zeszłym roku było tylko 150kg więc odpuściłem drugą regulację. Tzn zrobiłem pasek testowy - z 5.5a opryskałem tylko 1ha. Ustał bez problemu przy plonie 8.2t

Teraz azot, a jak się ociepli na tyle rozsądnie żeby było można wjechać z fungicydami to wtedy się bedziesz zastanawiał czy są warunki na t0 czy lepiej robić klasyczne t1

• Like 1
Opublikowano

panowie mam mały dylemat mam do skasowania pszenżyto meloman na 5 ha, w jego miejsce będzie Jęczmień jary Tosca z LG i mam dwa pytania : Pierwsze to jak myślicie ile wysiać kg na ha myślałem tak o180 kg ziemia od 3a do 4b? Generalnie nawozy kupiłem na jesieni i strategia miała być taka na pszenżyto 300kg saletrosanu na start a następnie 300 saletry. A teraz Jęczmień i nie wiem.. jaki nawóz z tych azotowych i w jakiej dawce dać pod uprawki przedsiewne a jaki pogłowie..co mi doradzicie?