Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał:

Generalnie daje 160-170 kg,

Zwykle jęczmień jest bardzo rozkrzewiony wiosną więc 50kg N na start i reszta w 2 dawce.

Przestałem już robić 3 dawkę, kiedyś to miało sens. W ostatnich suchych latach trzecia dawka azotu tylko paliła ziarno.

W tym sezonie zrobiłem właśnie saletrosan i rsm i było dużo lepiej niż w poprzednich latach gdzie była tylko granula w postaci saletrosan (50kg N), saletra (80kg N), saletra (30-40kg N).

Po co saletrosan i saletre? Dwa razy w pole jeździć?

na N2 dajesz koło 300-350kg saletry?

• Root Admin
Opublikowano

przeczytaj moją poprzednią wypowiedz, napisałem tam:

Cytat

W tym sezonie zrobiłem właśnie saletrosan i rsm i było dużo lepiej niż w poprzednich latach gdzie była tylko granula w postaci saletrosan (50kg N), saletra (80kg N), saletra (30-40kg N).

Opublikowano

Ja panuję na N1 200kg/ha saletrosan 30 N2 250kg saletry zaksan 33 Zastanawiam się czy nie dać 26 saletrosanu który ma wiecej formy amonowej która będzie wolniej i dłużej działać i do tego jest więcej siarki,siew był w terminie i obecnie jest dobrze rozkrzewione

• Root Admin
Opublikowano
15 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

czyli w przyszłym roku nie zmieniasz taktyki ?

na ten sezon 20/21 nie zmieniam - już mam zakupione nawozy.
Na start granula, tak szybko jak tylko da się wjechać w pole, a później RSM i koniec nawożenia azotowego. W pszenicy będzie zresztą tak samo, tylko pewnie termin aplikacji rsmu będzie troszkę inny.

Opublikowano
Dnia 22.11.2020 o 06:16, yacenty napisał:

czemu pomiar na głębokości 10cm?

Ponieważ rośliny większość składników pobierają przez korzeń dlatego to co dzieje się w glebie ma ogromny wpływ na wzrost roślin. Oczywiście temp powietrza ma wpływ na temp gleby ale nie zawsze taki sam.

• Root Admin
Opublikowano

O co chodzi z tym jęczmieniem?

Ewidentnie ma pasy, takie wrażenie jakby te pasy były co którąś redlice, przez chwilę myślałem ze to może z jednej strony miałem redlice inaczej ustawione.
Teraz jak patrze na to zdjęcie to jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy - jęczmień jest bledszy / mniejszy tak jakby w tych miejscach, gdzie szły koła ciągnika. Niestety nie mam pewości czy to było w tych miejscach.

Pole było orane, stało koło 2-3 tygodni, bo tak dużo wody spadło ze nie szło siać. Następnie ruszone lekkim kultywatorem aby zerwac skorupę i następnego dnia siane zestawem uprawowo siewnym.

Ten efekt jest widoczny na jednej odmianie - wielorzedowej, której siałem 280 roślin, obok. Przy takiej samej agrotechnice odmiana dwurzedowa - posiana 330 roślin już wygląda normalnie. Bez tych pasów.

20201113_135802.jpg

Opublikowano

U mnie właśnie w jednym miejscu gdzie omijałem na rogu pola stog słomy bo pierwsze przejazdy robię wkoło pola żeby ścieżki na bokach już mieć, to na całej długości tego stogu obok którego musiałem przejąchac dwa razy na pusto żeby za trzecim razem zasiac na całej długości pola równo siewnikiem to tam po kołach jęczmień od razu mi po tych pierwszych deszczach zżółknął i dopiero jakieś 2 tygodnie odbił i zrobił się zielony, a tak to wschody byly, gorsze rozkrzewić się nie chciał i zżółknął, a teraz dopiero jest zielony tam po tych śladach kół

• Root Admin
Opublikowano

Bardzo dużo, w tych paskach zrobiły się kałuze - czyli teraz mi się to już super układa w głowie. Ślady po kołach ciągnika, mocniej ubite - staneła woda, przez to jęczmień wolniej i gorzej powschodził. Ciekawe jak będzie wyglądał wiosną.

Opublikowano (edytowane)

A ja już na jęczmień nie jeżdżę. Pryskany dwa razy na robaka, dwa razy grzybówka, dwa razy mikro w tym raz dodatkowo mangan i żelazo, bo borowina uboga. Wygląda tak:

:spacer.pngspacer.png

Do wiosny na niego nie patrzę. Może inaczej do połowy lutego. Chociaż w okolicy są czasami gorsze. Znajomy ma całe żółte pole. Dosłownie, praktycznie nic zielonego.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
1 godzinę temu, massey6190bizon napisał:

Dać na 1 dawkę na pszenżyto i jęczmień ozimy saletrosan 30 już kupiony myślałem żeby dać 300 kg saletrosanu i później na 2 dawka 200 saletry?

A to nie za bogato 300 kg!?!?!