Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dzisiaj leciałem z odchwaszczaniem (expert 0,35kg+ 150ml Adiunkt+ 10g Helmstar 75+ 0,3l Dursbanu) na mszycę dałem deltametryne(delmetros) 50ml.W poniedziałek lecę z siarczanem+fungi+mikro.Wystarczy taki odstęp?

Opublikowano

W zimowym zbożu raczej owsa głuchego żadnym środkiem nie zwalczysz na wiosnę masz puma, axial, Atlantis, fraxial, fenoxinin. Ja prawie wszystkie pola pryskam na wiosnę na jednoliścienne chwasty, dwuliscienne jesienią i jest ok. 

Opublikowano

Panowie co jest grane, pod koniec września dawałem amidomag, mangan, żelazo, tebukonazol i pyrinex. Potem pryskałem pontosem od chwastu i ostatnio zaczął żółknąć pasami co widać na zdjęciu. Co to może być? U jednego sąsiada oddalonego o 1km jęczmień już cały żółciutki. Ja wolałbym tego uniknąć.

spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

Opublikowano
18 minut temu, michal_19 napisał:

Moze za mokro miał i teraz pokazuje. Juz niezła łąka u ciebie , kiedy siane? @bartekac7

Siane 8 września. Ogólnie to jest na borowine (redzinie) dlatego sieje wcześniej bo są długie wschody. W tamtym roku siejąc w tym terminie wyszedł 20 października. A w tym roku wilgoć i powschodził szybko jak na glinie.

To dać  mu jakiś siarczan magnezu chociaż czy się lepiej odczepić? 

U mnie to nic sąsiad na glinie/piasku posiał w ostatni weekend sierpnia. To zaczyna być troszkę niżej niż w kolano powoli. Tyle,  że żółciutkie całe pole. Ogólnie widzę pontos ładnie czyści gorczyca odrastał po kostki. To teraz ginie. 

Opublikowano (edytowane)

@Rolnik1973 Kiedy twój siany? też niezła łąka już. Ja ta sama lokalizacja to dopiero 2 rozkrzewienie sialem 19 września. Planuje jeszcze mocznikiem trochę dokarmic ciepło jeszcze nadają , dziś sobie robiłem próbę glebowa to azot nisko wyszedl.

Edytowane przez michal_19
Opublikowano (edytowane)

A u mnie coraz rzadszy.  Robale wpierdzielają miejscami że hej. Jest łokaś ale chyba i drutowce bo środkowy liść żółknie i łatwo wychodzi.

Opryskany nocą piorunem 0,22l. Nazajutrz trochę rolnic leżało ale placami inne podgryzają nadal.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
4 minuty temu, kopin napisał:

u mnie nie pryskane i tak samo wygląda,jęczmień tak ma 

Właśnie tak widzę, po sąsiednich polach, że jakiś takie jasne te jęczmienia  i podobnie jak u mnie . Jęczmień sieje 2 raz dlatego tak mnie nie pokoi. 

Opublikowano

12 września

3 minuty temu, michal_19 napisał:

@Rolnik1973 Kiedy twój siany? też niezła łąka już. Ja ta sama lokalizacja to dopiero 2 rozkrzewienie sialem 19 września. Planuje jeszcze mocznikiem trochę dokarmic ciepło jeszcze nadają , dziś sobie robiłem próbę glebowa to azot nisko wyszedl.

Opublikowano

ja nawet jak bym coś chciał zrobić z moim niepokojem to nie jestem w stanie ,wchodzi się na pole i trzeba boso wychodzić bo buty zostały,wczoraj chciałem resztę rzodkwi zaorać to tylko zdążyłem pług podnieść i wyjechać ,w życiu nie myślałem że jeszcze tak mokro

5 minut temu, bartekac7 napisał:

Właśnie tak widzę, po sąsiednich polach, że jakiś takie jasne te jęczmienia  i podobnie jak u mnie . Jęczmień sieje 2 raz dlatego tak mnie nie pokoi. 

Opublikowano
10 minut temu, kopin napisał:

ja nawet jak bym coś chciał zrobić z moim niepokojem to nie jestem w stanie ,wchodzi się na pole i trzeba boso wychodzić bo buty zostały,wczoraj chciałem resztę rzodkwi zaorać to tylko zdążyłem pług podnieść i wyjechać ,w życiu nie myślałem że jeszcze tak mokro

Mi się w poniedziałek udało opryskać pszenżyto od chwastu  na borowinach. Akurat z pracy się zwolniłem wcześniej to się udało,  chociaż jak jechałem drogą na pole pod las to fajnie się bokiem latało lekko i to parę razy. Potem na polu oblepiło mnie jak cholera i gdzieś z raz troszkę sie topiłem, ale to tylko pod lasem jak zaczynałem. Na szczęście borowina ma to do siebie, że szybko zasycha to im dalej od lasu robiło się w miarę normalnie.  Tyle, że no oblepiony fest wróciłem. Nawet w sumie kolein dużych nie narobiłem. 

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

A u mnie coraz rzadszy.  Robale wpierdzielają miejscami że hej. Jest łokaś ale chyba i drutowce bo środkowy liść żółknie i łatwo wychodzi.

Opryskany nocą piorunem 0,22l. Nazajutrz trochę rolnic leżało ale placami inne podgryzają nadal.

Jak wychodzi środkowy liść to masz ploniarkę zbożówkę. W przypadku drutowca roślina jest odcięta od korzenia pod ziemią i wychodzi lekko cała.