Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

koledzy w moich okolicach zaczynają się powolutku przymierzać do szacowania wymarzniętych ozimin zobaczymy jak to wyjdzie (pow. lubartowski)wypadło prawie 95% ozimin

Edytowane przez krzysiek79w
Opublikowano

Większość już zaorana i teraz będą szacować? Czy te przymrozki które nadają na przyszły tydzień nie zaszkodzą jęczmieniowi jaremu który zaczyna wychodzić bądź ziarniaki maja już silne korzonki?

Opublikowano (edytowane)

Jak nie będzie poniżej -5 oC to mam nadzieję, że nic się nie stanie. Dzisiaj ładnie popadało, więc wszystko na dobrej drodze.

Edytowane przez stasiex
Opublikowano

akurat w czwartek bedzie 2 tygodnie jak posiałem owies i boje sie zeby go nie załtwiło bo raczej bedzie juz na wierzchu lub bedzie szpilkował. U mnie nadaja -11 !!!!!!!! pogieło ta pogode już całkiem ?

Opublikowano

tak siejemy jęczmień jary ja posiałem 24 marca i dałem po korzeń 300kg/ha amofoskę 4,12,20

po jakiego grzyba amospecyfiki ? taniej by wyszło z polifoski zapewne. Ja też posiałem zboża zobaczymy z rzepakiem się wstrzymałem

Opublikowano

ja z jęczmieniem się wstrzymam, wole dmuchać na zimne niż siać dwa razy. Na wilgoć nie narzekam bo dopiero od ponad tygodnia mogę coś robić, wcześniej było mokro

Nie mam zamiaru chodzić i sprawdzać czy wytrzymał przymrozki czy nie!

Opublikowano

Jęczmień zasiany 27 marca po likwidacji plantacji, a 29 chodziła komisja z gminy i szacowała straty i straty wyniosły 100% pszenżyta i pszenicy, a żyto 50 % zobaczymy czy coś z tego będzie i oby mróz nie przyszedł na wiosenne zasiewy

Opublikowano

Te minusowe temp to tylko w górach, spokojnie.. Wujek też ostatnio mi powiedział, że mnie posłuchałem z sianiem i że niby za szybko (24.03 w sobote sialiśmy). w tygodniu było wszystko na plusie, a od pn po 13-18 stopniu już. Mrozu nie bedzie.

Opublikowano

Po to że nigdy nic nie wiadomo jaka będzie pogoda. A tą swoją mądrość ludową spróbuj przekazać tym wszystkim którym oziminy padły, ciekawe co ci odpowiedzą jak się ich zapytasz; po co było się tak palić i siać oziminy.

Opublikowano

Te minusowe temp to tylko w górach, spokojnie.. Wujek też ostatnio mi powiedział, że mnie posłuchałem z sianiem i że niby za szybko (24.03 w sobote sialiśmy). w tygodniu było wszystko na plusie, a od pn po 13-18 stopniu już. Mrozu nie bedzie.

jak w górach wrocław leży na nizinie i pokazują -8stC

Opublikowano

Co do TwojejPogody to to jest jakaś żenada !!! Wchodze tam z ciekawości codziennie i co dzień jest inaczej, a ich minusowe temperatury jeszcze nigdy się nie sprawdziły ! A najśmieszniejsze jest to że pokazują -10 a odczuwalne +6 :lol: nie no ludzie bez jaj

Jeżeli chodzi o pogodę to w miarę wiarygodny jest portal

http://www.mojapogoda.com/pogoda-na-swiecie/pogoda-lokalna/miasto/48X18/wroclaw.html

jest naprawdę rzetelnie, i prawie zawsze się sprawdza. :)

Co do jęczmieni... jare już zasiane, wczoraj zasiałem, w sumie 30ha po przesiewie pszenicy :unsure:

Opublikowano

U mnie jeszcze w pole nie da się wejść, w dodatku całą noc padało i zapowiada się że i cały dzień też raczej mokry będzie, a jeszcze trzeba obornik wywieźć :unsure: nie wiem czy się przed świętami wyrobię...

Opublikowano

Ciesz się lepiej że masz mokro bo u mnie było już bardzo sucho ale od wczoraj pada deszcz i mi jest naprawdę wesoło. Wszędzie mokro. I tak ma być do świąt więc rewelka. Mrozów też jakiś wysokich nie zapowiadają. Dobrze jest.