Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja chwila przed kłoszeniem dałem fungicyd kosa i yara kristalon wiem że tebu to trochę mało ale wygląda ładnie choć dostał tylko t1 a później nie było pogody a jak była to brak czasu wrr.U mnie już się wykłosił dziś byłem to kwitnie odmiana holmes

Opublikowano

Witam.

Co byście koledzy polecili do oprysku  j.jarego.Ma już 5-6 piórek wiec juz nadszedł czas.Coś niedrogiego a dobrego.Mysłałem nad Lancetem+ bo rok wcześniej na tym polu w pszenicy sprawdził sie idealnie, tylko troche drogi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie. Jestem poczatkujacym rolnikiem . Jeczmien ozimy jest już w fazie klosu no i na liściu flagowym są takie białe piany a tam jakieś robaki.. robi się jakieś Opryski na te robaki. ? Robią one jakaś szkodę w uprawie?

Opublikowano (edytowane)

Witam Koledzy . co to za choroba w jęczmieniu ozimym ?  na areale 0,8 ha znalazłem kilka sztuk takich  czarnych kłosów..

Dnia 0,6 maja poszło  dawka 0,6 litra modusu + 1 Wirtuozu na jeden hektar  . 

post-167495-0-05279900-1495624883_thumb.jpg

post-167495-0-05822800-1495624933_thumb.jpg

post-167495-0-01147600-1495624981_thumb.jpg

Edytowane przez pawelus
Opublikowano

A czym zaprawiałeś przed siewem?

Moim zdaniem to głownia pyląca jęczmienia.

Ziarno z tego pola i okolicznych nie nadaje się już do siewu.

Opublikowano

Witam.

Co byście koledzy polecili do oprysku  j.jarego.Ma już 5-6 piórek wiec juz nadszedł czas.Coś niedrogiego a dobrego.Mysłałem nad Lancetem+ bo rok wcześniej na tym polu w pszenicy sprawdził sie idealnie, tylko troche drogi.

Pozdrawiam

kolego gdzie wyczytałeś na etykiecie o jarym ?

Opublikowano

A czym zaprawiałeś przed siewem?

Moim zdaniem to głownia pyląca jęczmienia.

Ziarno z tego pola i okolicznych nie nadaje się już do siewu.

Zaprawa nasienna T 75DS/WS 0,8kg na 400 kg nasion. Może całe pole się tym zarazić. ?

Opublikowano

U mnie sporadycznie tez zdarzały się uschniete listki jakieś 2 tyg temuvjak.zbierałem kamienie. Wczoraj jechałem odżywka z siarczanem magnezu odżywki mangan. miedź i coś navrobaka bovwidac ślady jakby skrzypionki aż się zdziwiłem.ze tak.wcześnie. Żałowałem ze nievdolalem moddusa. Ale on wymaga słońca a odżywki trzeba jechać wieczorem. Miałem.dziś skracać ale pogoda na.szczęście się zmieniła i pada. Na razie ładnie wygląda ale z.tego co widzę to u niektórych robi się jasnozolty. U jednego wygląda jak.wypalony ale to chyba z powodu braku mg. A czy może ktoś doradzić z.szanownych kolegów na grzyby. Podejrzewam że Jeczmień będzie max 500 zł także nie chce pchać się dodatkowo w koszta.

Opublikowano

proponuje tak po 08do 1l na ha

tilt+atak -jezeli wieksze zagrozenie mączniakiem

duet star+atak jezeli septorioza

do tebo jakies odrzywki i siarczan

Opublikowano

Zaprawa nasienna T 75DS/WS 0,8kg na 400 kg nasion. Może całe pole się tym zarazić. ?

Na pewno zarazi i nie tylko to pole. Towar tylko na pasze bo to się łatwo roznosi i za rok nie będzie kilka kłosów tylko 20-30%.

Sam zaprawiałeś czy z CN? Albo nasiona były porażone albo słabo zaprawione.

Opublikowano

Na pewno zarazi i nie tylko to pole. Towar tylko na pasze bo to się łatwo roznosi i za rok nie będzie kilka kłosów tylko 20-30%.

Sam zaprawiałeś czy z CN? Albo nasiona były porażone albo słabo zaprawione.

nasiona miałem od kolegi który rok wcześniej brał z centrali . Sam zaprawiałem w betoniarce . 

Opublikowano

proponuje tak po 08do 1l na ha

tilt+atak -jezeli wieksze zagrozenie mączniakiem

duet star+atak jezeli septorioza

do tebo jakies odrzywki i siarczan

Wszystko fajnie tylko w jęczmieniu septorioza nie występuje i w jęczmieniu jarym nie ma w zasadzie potrzeby stosowania środków typowych na podstawę źdźbła (atak itp) bo praktycznie w nim się nie pojawia

U mnie sporadycznie tez zdarzały się uschniete listki jakieś 2 tyg temuvjak.zbierałem kamienie. Wczoraj jechałem odżywka z siarczanem magnezu odżywki mangan. miedź i coś navrobaka bovwidac ślady jakby skrzypionki aż się zdziwiłem.ze tak.wcześnie. Żałowałem ze nievdolalem moddusa. Ale on wymaga słońca a odżywki trzeba jechać wieczorem. Miałem.dziś skracać ale pogoda na.szczęście się zmieniła i pada. Na razie ładnie wygląda ale z.tego co widzę to u niektórych robi się jasnozolty. U jednego wygląda jak.wypalony ale to chyba z powodu braku mg. A czy może ktoś doradzić z.szanownych kolegów na grzyby. Podejrzewam że Jeczmień będzie max 500 zł także nie chce pchać się dodatkowo w koszta.

Jeżeli to odmiana podatna na mączniaka to z 0,4 fenopropidyn +0,7 epoksykonazolu a jak masz np kucyka to 1 l epoksy starczy. Albo drożej 1 l tiltu. 

Co do tych kłosów jest to efekt stosowania zainfekowanego materiału siewnego. Nic z tym już nie zrobisz. W następnym sezonie proponuję nabyć świeże ziarno profesjonalnie zaprawione zaprawą o szerszym spektrum zwalczania chorób. Przypuszczam że jest to głownia zwarta jęczmienia na którą prawdopodobnie nie działa tiuram zawarty w zaprawie T ale tu mogę się mylić. 

Opublikowano

skracaliscie juz jeczmienie u mnie iron siany 140 kg /ha jest spoxo  jutro idzie modus 0.4l /ha ale penguin wystrzelil tak ze bedzie duzy  problem zeby on ustal bo wystrzelil niesamowicie po wczoranczym deszczu juz sie pochylil a co bedzie za 3 tyg to strach myslec ... 

Opublikowano

Witam   czy można mieszać  w jęczmieniu jarym  soldo  mustang forte + puma  69 ew?

Jeśli nie  to jaki odstęp czasowy między zabiegami?

no też mnie to zastanawia czy można zmieszać i czy nie wpłynie znacząco na plon.

Lancet plus na jęczmień wykluczony, najgorsze co można zrobić to opryskać jęczmień właśnie tym środkiem

a mustang forte+puma?

Bo dwie substancje z lancetu są w mustangu forte jak dobrze kojarzę.