Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam Panowie,

wrzucam fotki mojego jęczmienia jarego sianego miesiąc temu, więc te żółte odbarwienia końcówek to przyczyna braku Ca lub Mg? Czy może coś innego, powoli widać też nie dobory wody ponieważ dawno nie padało..

Proszę o opinie :)

U mnie też są takie żółte końcówki , i u sąsiada też zauważyłem , ale u mnie wydaje mi się że to przyczyna przymrozków .

Opublikowano

Co najtaniej i najskuteczniej na maki w j. jarym? Do tego standardowe komosa, jasnota, pospolite ognicho (rzodkiew świrzepa??) Przytulia pewnie też jeszcze wyjdzie, ale najważniejszy mak, bo części agregat nie zniszczył po zimie i jest w większej fazie.

Opublikowano

robi ktos z Was mieszanke na skracanie Medax + CCC w jeczmieniu jarym??

A w jakim celu CCC nie działa w jęczmieniu

Opublikowano

panowie mam kilka pytan  wsiałem jęczmień 16. kwietnia  dodam ze wziołeem pole nie uprawiane rok czasu. Ja porane i uprawiłem . przed siewem wysiałem 230 kg polifoski 6 i 180 saletrzaku . Jęczmienia  wysiałem 230 kg jenczmienia  zaprawianego   zastanawiam sie czym i kiedy pryskac od chwastów i czy dawac cos na lepsze ukorzenienie  klasa ziemi  2 moze 3  czym pryskac od grzyba co polecacie dziekuje  za wszystkie podpowiedzi 

Opublikowano

witm.  w tym tygodniu bedę pryskał  axialem na owsik w jęczmieniu ozimym , i zauważylem że  sporo jest fiołka polnego czy mogę coś zmieszać , aby za jednym przejazdem zniszczyć  osik i fiołek , czy osobno

Opublikowano

panowie mam kilka pytan  wsiałem jęczmień 16. kwietnia  dodam ze wziołeem pole nie uprawiane rok czasu. Ja porane i uprawiłem . przed siewem wysiałem 230 kg polifoski 6 i 180 saletrzaku . Jęczmienia  wysiałem 230 kg jenczmienia  zaprawianego   zastanawiam sie czym i kiedy pryskac od chwastów i czy dawac cos na lepsze ukorzenienie  klasa ziemi  2 moze 3  czym pryskac od grzyba co polecacie dziekuje  za wszystkie podpowiedzi 

230 kg jęczmienia? No niepoważny chyba jesteś 130 kg góra jeszcze na 2 klasie nie spodziewałbym się dużego plonu

Opublikowano

Ja na IV a,b i V, miejscami  VI posiałem Kucyka (mtz 48) 2 kwietnia w ilości 121kg/ha.  Pole w dobrej kulturze. Byłem sceptycznie nastawiony do tak rzadkiego siewu, ale jak spojrzę teraz na pole to wygląda super. Jeszcze się nie krzewi, a rzadki to raczej nie jest. Na 5 dzień po siewie dostał 170l/ha rsm. Jak na razie tak szerokiego liścia w jęczmieniu nie miałem. Zobaczymy jak się będzie krzewił.

Na drugim kawałku IVb i V w słabszej kulturze (bo dopiero rok temu zakupiłem) posiałem 145kg/ha.  Dostał 300kg saletrzaku z B, ale już tak dobrze nie wygląda. Liść dużo węższy. Tylko że zaczyna być za sucho.

Opublikowano

kamil200 - i tak pomimo tego też uważam, że 230 kg/ha to za duża norma wysiewu. Ja jęczmień z centrali ustawiłem na 155kg, a swój, oczyszczony na 162kg i na razie wygląda dobrze. U mnie też niektórzy sieją jęczmień po 220 kg/ha i więcej, tylko jestem ciekaw jak przy takiej obsadzie jęczmień zachowa się w razie suszy

Opublikowano

To czy liść jest węższy czy szerszy to chyba nie zależy od gęstości siewu ale od odmiany. 

Pewnie zależy, tylko że ja na obu polach mam tą samą odmianę. Różnią się znacznie szerokością liścia. Tylko  że pola są oddalone od siebie o 20km, więc są to dwie zupełnie różne gleby (choć w klasyfikacji geodezyjnej nie odbiegają znacznie) i zapewne dwa różne mikroklimaty. Różnica w kulturze gleby też raczej kolosalna.

Żniwa zweryfikują co która działka odda. Na razie potrzebny deszcz, no i żeby przymrozki ominęły (choć ubezpieczone, ale wolę nie fatygować ubezpieczyciela ;) )

Opublikowano

kamil200 - i tak pomimo tego też uważam, że 230 kg/ha to za duża norma wysiewu. Ja jęczmień z centrali ustawiłem na 155kg, a swój, oczyszczony na 162kg i na razie wygląda dobrze. U mnie też niektórzy sieją jęczmień po 220 kg/ha i więcej, tylko jestem ciekaw jak przy takiej obsadzie jęczmień zachowa się w razie suszy

krilan06

A ty kolego jak dbasz o jeczmien jakie opryski i oglnie jak nawozisz 

krilan06

A ty kolego jak dbasz o jeczmien jakie opryski i oglnie jak nawozisz 

Opublikowano

A galaper? Albo galaper z galmetem?

Zamówiłem dziś galaper strong w cenie coś około 570zł za pakiet na 12,5ha.

Opublikowano

W tym roku pod jęczmień poszedł obornik ok.12 rozrzutników na ha (normalne, nieprzeładowane), 10 dni temu poszła pierwsza dawka saletry (wyszło ok 140kg/ha), pod koniec tego tygodnia pójdzie druga ok 200 kg/ha, a w połowie maja trzecia ok 150 kg/ha. Jak się teraz ociepli pojadę z opryskiem - najpierw chwastox turbo 2l/ha, po ok 3-4 dniach puma axial 0,9l/ha, a następnie dolistnie mocznik 20 kg/ha, siarczan magnezu siedmiowodny 10kg/ha, plonvit zboża 2l/ha. Potem się zastanowię czy ewentualnie skracać czy dać coś jeszcze na robaka. Oczywiście ochrona fungicydowa też będzie

Opublikowano

No 500 kg saletry pod jęczmień i jeszcze obornik ? No na bogato u Was tyle to pod rzepak sypią ;)

Opublikowano

W tym roku pod jęczmień poszedł obornik ok.12 rozrzutników na ha (normalne, nieprzeładowane), 10 dni temu poszła pierwsza dawka saletry (wyszło ok 140kg/ha), pod koniec tego tygodnia pójdzie druga ok 200 kg/ha, a w połowie maja trzecia ok 150 kg/ha. Jak się teraz ociepli pojadę z opryskiem - najpierw chwastox turbo 2l/ha, po ok 3-4 dniach puma axial 0,9l/ha, a następnie dolistnie mocznik 20 kg/ha, siarczan magnezu siedmiowodny 10kg/ha, plonvit zboża 2l/ha. Potem się zastanowię czy ewentualnie skracać czy dać coś jeszcze na robaka. Oczywiście ochrona fungicydowa też będzie

170 N z samej saletry, widzę kolega nie żałuje. Może pochwalisz się jaką ochronę fungicydową planujesz?