Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, polskatk napisał(a):

A w czym jest lepszy? 😅

A jak @lebek5 uzupełnił już siarkę poprzez podanie kizerytu albo siarczanu magnezu to wyjdzie na tym Saletrosanie jak Zabłocki na mydle. 

9 minut temu, polskatk napisał(a):

A w czym jest lepszy? 😅

A jak @lebek5 uzupełnił już siarkę poprzez podanie kizerytu albo siarczanu magnezu to wyjdzie na tym Saletrosanie jak Zabłocki na mydle. 

Zgadza się poszło 130 kg siarczanu magnezu . Stanowisko po soi a pod korzeń poszło 72 tys l pofermentu z biogazowni. Mam saletrę i to rozrzucę tylko zastanawiam się ile bo jak widzę że niektórzy to mają łąkę ze ziemi nie widać,to ten nie wydaje się taki gęsty 

Opublikowano
18 minut temu, polskatk napisał(a):

Jak stanowisko po soi to z azotem bym nie szalał.

Pytanie w jaki plon celujesz, ale generalnie dałbym połowę planowanej dawki N. 

Soja to najgorsze stanowisko ze strączków i wbrew pozorom nie zostawia za wiele azotu w glebie 

Opublikowano
44 minuty temu, lebek5 napisał(a):

Zgadza się poszło 130 kg siarczanu magnezu . Stanowisko po soi a pod korzeń poszło 72 tys l pofermentu z biogazowni. Mam saletrę i to rozrzucę tylko zastanawiam się ile bo jak widzę że niektórzy to mają łąkę ze ziemi nie widać,to ten nie wydaje się taki gęsty 

No skoro tyle kizerytu poszło to syp saletrę, 150kg minimum

6 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Soja to najgorsze stanowisko ze strączków i wbrew pozorom nie zostawia za wiele azotu w glebie 

Na pewno lepsze stanowisko niż zboże 

Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał(a):

No skoro tyle kizerytu poszło to syp saletrę, 150kg minimum

Na pewno lepsze stanowisko niż zboże 

Myślałem między 50a60N na pierwszą a w całości chciałem się zamknąć w 150-160N Plon jak najwyższy ale u nas jak na tą porę roku jest bardzo sucho  a to moje najgorsze pole 4 klasa a,b podłoże piaszczyste. zasilam jęczmień bo tu jeszcze w tym roku soja ma rosnąć.A Ile dajecie Azotu na jęczmień i mniej więcej jakie plony?

Opublikowano
W dniu 24.02.2025 o 19:38, Raptus902 napisał(a):

Ciekawe kiedy resztę zrobią na żółto od piątku już mamy ciepło.

1 marca będzie mapa na zielono , więc po co ci się zastanawiać kiedy zrobią? 

Opublikowano

Chciałem dziś rozsiać saletrę na dokrzewienie a na polu błoto, niby 10cm tylko bo dalej jeszcze przymarznięta ziemia ale dlaczego tylko na moich działkach, wszędzie sucho wody nie widać. Na razie odpuściłem bo i tak teoretycznie dopiero od 1 marca można a też nikogo nie widać w polu by coś siał.

Opublikowano
mysza103 napisał:

W dniu 24.02.2025 o 19:38, Raptus902 napisał(a):

Ciekawe kiedy resztę zrobią na żółto od piątku już mamy ciepło.

1 marca będzie mapa na zielono , więc po co ci się zastanawiać kiedy zrobią? 

Bo z każdym dniem coraz bardziej sucho.

Opublikowano

Dziś gadam z jednym znajomym i się mnie pyta czy nawóz siałem, a ja mówię że tak - w zeszłym tygodniu kizeryt, wczoraj saletrosan. A on do mnie czy ja sobie jaja robię, a ja mówię że nie, a on na to że mi zwietrzeje ten nawóz 😅

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Niestety ale starsze pokolenie tak myśli 😂 u Mnie żebym ojca nie ganiał to by npk na trawy w kwietniu sial🤭😂

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
W dniu 24.02.2025 o 21:06, Tomek90 napisał(a):

A co ci mam odpowiedzieć? Ja nie stosuję granuli bo nie stać mnie na rozrzucanie po drogach czy sąsiadach, tylko ładuje cała dawkę w rsm. Bawić się w dzielone dawki to możesz jak jest deszcz co tydzień. 

Też się zastanawiam czy RSM dać na raz czy dzielić.   Ile azotu podałeś?

Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Niestety ale starsze pokolenie tak myśli 😂 u Mnie żebym ojca nie ganiał to by npk na trawy w kwietniu sial🤭😂

Chyba nie tylko starsze pokolenie , ale nawet tu kupa ludzi tak właśnie pisze , i to ci młodsi 

4 godziny temu, raven18 napisał(a):

Chciałem dziś rozsiać saletrę na dokrzewienie a na polu błoto, niby 10cm tylko bo dalej jeszcze przymarznięta ziemia ale dlaczego tylko na moich działkach, wszędzie sucho wody nie widać. Na razie odpuściłem bo i tak teoretycznie dopiero od 1 marca można a też nikogo nie widać w polu by coś siał.

Kto miał rozsiać to już ma rozsiane niezależnie od sytuacji , choć zapewne są miejsca że nikt się nie wychyla bo to albo tamto 

Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Moje STARSZE POKOLENIE mówi mi żeby się jeszcze wstrzymać z azotami bo sucho jest i wszystko odparuje. I mnie to ciekawi bo aby azot się przemieścił to potrzebna jest wilgoć więc nie wiem co robić czy jechać teraz czy czekać na jakiekolwiek opady. Może ktoś bardziej doświadczony mi doradzi?

Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał(a):

Kto miał rozsiać to już ma rozsiane niezależnie od sytuacji , choć zapewne są miejsca że nikt się nie wychyla bo to albo tamto 

Wczoraj mogłem posiać ale śnieg normalnie leżał i jakoś tak głupio w śnieg saletrę 😁 Przynajmniej npk poszedł na łąki bo bez deszczu to i miesiąc potrafi leżeć 

Opublikowano
5 minut temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Moje STARSZE POKOLENIE mówi mi żeby się jeszcze wstrzymać z azotami bo sucho jest i wszystko odparuje. I mnie to ciekawi bo aby azot się przemieścił to potrzebna jest wilgoć więc nie wiem co robić czy jechać teraz czy czekać na jakiekolwiek opady. Może ktoś bardziej doświadczony mi doradzi?

To masz tak sucho że gleba nie jest wilgotna? Nie zapowiadają opadów? Z resztą teraz przy tych temperaturach to jakie to jest parowanie?

Ja rozsiałem bo po pierwsze jest jeszcze wilgoć, po drugie zapowiadali jakieś opady i to się sprawdza, a po trzecie w przyszłym tygodniu cieplej i niby bez deszczu