Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdjęcia tu wstawianych wyglądają ok . Pierwszy raz mam zimowy w tym roku ale jak widzę gorzej przetrwał susze od pszenicy i nie wiem strzelam ale chyba 4 t to będzie dobry wynik u mnie 

Opublikowano

W moich stronach jęczmień jeszcze nie można narzekać jak na taką pogodę myślę że koło 5 t powinien sypać pszenica podobnie , za to u innych pszenżyta wyglądają bardzo słabo ale to bardzo, ładnego ciężko znaleźć gdziekolwiek. Żniwa już tuż tuż także za tydzień lub 2 będzie można powiedzieć jaki wynik w jęczmieniu wyszedł

Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał:

Zdjęcia tu wstawianych wyglądają ok . Pierwszy raz mam zimowy w tym roku ale jak widzę gorzej przetrwał susze od pszenicy i nie wiem strzelam ale chyba 4 t to będzie dobry wynik u mnie 

To jakoś u Ciebie odwrotnie jak w moich stronach, jęczmienia w miarę zdążyły wodę wykorzystac, jedyne na 5kl gorzej.  A pszenicę wcześniejsze najgorzej, te późniejsze lepiej i pszenżyto też.  Owsy i jare jęczmienie słabe i może 30cm

8 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Rzepak 1,7t sypie. Tak mi pisali z Opolskiego.

To tragedia .

Opublikowano

To ciekawe bo mój region jest w obszarze gdzie jeden z większych deficytow wody, więcej ma tylko obszar gdzie mieszka @XTRO

A raczej rzepaku mniej jak 3t nie będzie, 1.7t to albo na totalnym piachu albo partacz. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

To jakoś u Ciebie odwrotnie jak w moich stronach, jęczmienia w miarę zdążyły wodę wykorzystac, jedyne na 5kl gorzej.  A pszenicę wcześniejsze najgorzej, te późniejsze lepiej i pszenżyto też.  Owsy i jare jęczmienie słabe i może 30cm

Przez miedzę ma jęczmień ale nie wie jaka odmiana . Dużo lepiej wytrzymał a może mniej saletry i tak go nie paliło ? U mnie kws kosmos . 3 km ode mnie jakieś zakole zupełnie bezdeszczowe to pszenica ta z twoich zdjęć bodajże to odskok . U mnie na terenie jary późno siany to tragedia . Ci co dowalili po 350 kg na ha nasion bo są tacy to fakt kłosa nie ma ale choć obsady trochę jest a u tych co sieli jak należy ani kłosa ani obsady 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

ja sieje jeczmien 2 rok dopiero i nie umiem ocenić, sieje hybrydę i w zeszłym roku klos miała może 3 cm a u sąsiada zwykły populacyjny 2-3x dluzszy i u mnie oddał prawie 8 a u sąsiada ok6t w tym roku klosik tak sami krótki ale łan też rzadszy więc codow nie oczekuje

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, yacenty napisał:

opolskie, ci co kosza to załamka. 3.5-4t

ze koszą 3,5t-4t i załamka czy co ?

u mnie rzepaki na zgórkach tak spalone że tam może bedzie leciała tona...

Edytowane przez XTRO
  • Sad 1
Opublikowano

Nie którzy to widzę oderwani od rzeczywistości jak ja bym kosił 4 tony jęczmienia jarego to bym skakał z radości, u nas taki plon to raz na parę lat się trafi rok temu średnia 2.5 w tym roku zapowiada się to samo, i dodam że dbam o uprawy pH wyregulowane obornika na każdym polu co drugi rok nawozów i ochrony fungicydowej nie żałuję i co z tego jak gleby 5-6 klasa a z opadami krucho, tak że nie piszcie głupot że 4 tony to tragedia tylko się cieszcie ze macie takie gleby,  bo u was to przypadek że taki niski plon a i nas, rzadkosc że taki wysoki.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
XTRO napisał:

załamka bo liczyli na 10 ton. Ciekawe jakie koszty na ha mają i czy te biedne 4 t z ha starczą na koszty

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, zapracowany123 napisał:

załamka bo liczyli na 10 ton.

Zwłaszcza na 5 -6 klasie gdzieś pod lasem, łyknęli z netu że tyle sypie zawsze i byle gdzie posiany i posiali też.

Edytowane przez Desperado
  • Root Admin
Opublikowano
XTRO napisał:

tak, kosza 3.5 - 4 i załamka bo 3 lata z rzędu kosili 8-10, więc zbierają dziś 1/3 tego co przez ostatnie 3 lata.

• Thanks 2
Opublikowano
21 minut temu, Lukas210 napisał:

Nie którzy to widzę oderwani od rzeczywistości jak ja bym kosił 4 tony jęczmienia jarego to bym skakał z radości, u nas taki plon to raz na parę lat się trafi rok temu średnia 2.5 w tym roku zapowiada się to samo, i dodam że dbam o uprawy pH wyregulowane obornika na każdym polu co drugi rok nawozów i ochrony fungicydowej nie żałuję i co z tego jak gleby 5-6 klasa a z opadami krucho, tak że nie piszcie głupot że 4 tony to tragedia tylko się cieszcie ze macie takie gleby,  bo u was to przypadek że taki niski plon a i nas, rzadkosc że taki wysoki.

No dobra zasadnicze pytanie. Jeśli kosisz 2.5 t to po co go wogole siać . Jeszcze i ochronę fungicydowa robisz . Przecież to ani słomy ani ziarna 

• Like 4