Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, outstanding napisał:

Jakieś opinie o Jakubusie? Chciałbym zasiać na 3b/4a

Znajomy miał to trochę gorzej oddał jak Sandra

Stanowisko po rzepaku

Opublikowano

witam, planuje pierwszy raz posiać jęczmień zimowy. W jaki jest optymalny termin siewu. Jakieś główne porady na start, może jakieś odmiany do polecenia ?

Opublikowano

Dzisiaj miałem wjechać w jęczmień no ale nic z tego bo wieczorem znowu popadało. Dzisiaj zapowiadają ładną pogodę a jutro znowu deszcz i tak do końca tygodnia ma być. Woj dolnośląskie

Opublikowano
Dnia 28.07.2023 o 14:47, outstanding napisał:

Jakieś opinie o Jakubusie? Chciałbym zasiać na 3b/4a

Jakubus bardzo dobra odmiana miałem w tym roku plon około 8.5 ale to na 2klasie ziemii No i pierwszy rok siałem jeczmień wogole 

Opublikowano
9 godzin temu, szymon09875 napisał:

Skąd jesteś, jaka ziemia?

Szymek jaką odmianę siejesz? 

Opublikowano
3 godziny temu, szymon09875 napisał:

Tą samą co miałem sy galileo

I jaki plon? To dwurzędowa jest,?

Opublikowano
18 godzin temu, Boles napisał:

witam, planuje pierwszy raz posiać jęczmień zimowy. W jaki jest optymalny termin siewu. Jakieś główne porady na start, może jakieś odmiany do polecenia ?

4-5 klasa w lubelskim idealnie jak już jest w ziemi do święta siewnej, wtedy termin zbioru mam jakoś koniec czerwca/początek lipca oczywiście przy optymalnych warunkach pogodowych. Odmiana Zenek 6 rzędowy.

Opublikowano
Dnia 30.07.2023 o 22:00, Boles napisał:

Tez chciałbym zobaczyć agrotechnikę na jęczmień uprawiany intensywnie. Jakby ktoś mógł rozpisać jak to wygląda. Ojciec siał kiedyś, ale to było jak na wschodzie mało kto próbował ze względu na zimotrwałość. 5-7t ale pamiętam sporo kłosów złamanych na ziemi. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Tez chciałbym zobaczyć agrotechnikę na jęczmień uprawiany intensywnie. Jakby ktoś mógł rozpisać jak to wygląda. Ojciec siał kiedyś, ale to było jak na wschodzie mało kto próbował ze względu na zimotrwałość. 5-7t ale pamiętam sporo kłosów złamanych na ziemi. 

Generalnie sprawdza się to co @yacentynie raz tu pisał, że jęczmień traktuje jak wczesną pszenicę.

W sezonie 2022/2023 tak poprowadziłem jęczmień:

Przed orką obornik 30t/ha

Siew końcówka września 300szt/m² - ziarna doprawione systivą

Ze względu na presję wyczyńca polnego oprysk na chwasty zaraz po siewie

W fazie 3-4 liści oprysk na mszycę + siarczan magnezu. 

Na wiosnę 100kg korn kali, 200kg saletry, 100kg mocznika

Na drugie kolanko poszedł 0,6 moddusa i duet na start - powinno pójść na pierwsze ale pogoda była nieodpowiednia

Jak pojawiły się pierwsze ości poszło 0,75l/ha priaxora. Na tym zakończyłem jeżdżenie po polu. 

• Root Admin
Opublikowano

3x fungicyd,

Azot to zależy na jakim stanowisku. U mnie idzie po rzepaku to ograniczam azot do 120kg, ale znam takich co dają nawet 150kg N na słabszych stanowiskach.

Bardzo mocne skracanie R1 - Tu nie ma sie co szczypać i 0.6 moddusa to jest minimum, już nawet widze opracowania ze idzie 0.9l moddusa w dawce dzielonej przy R1. R2 też trzeba dać.
U mnie w tym roku poszło 0.6l moddus i 0.5kg medax maxu, a i tak się przechulił na koniec czerwca, ale 10+ odhaczone.

Bardzo mocno przypilnuj robaki jesienią.

Z dobrych rad - ogranicz do niezbędnego minimum DFF jesienią, bo jęczmień ozimy nie przepada za DFF, niby to tylko drobne fito, niby odrabia straty później, ale ja w to nie wierze.

Ja się staram ograniczyć DFF do 50g.

Na próbę możesz zrobić azot x3 - wtedy pierwszą dawkę robisz jesienią.

Ja w tym roku wracam do tego patentu z podaniem azotu jesienią. Wtedy będzie 3x40kg czyli 3x 100l rsm32.

Siej go późno - tak, jak wczesną pszenicę, czyli w naszych realiach jest to ostatni tydzień września / pierwszy października.

Obsada - w teorii 300 roślin na metr, ale w tym roku miałem 250 byle jak posiane, bo jeszcze miałem źle ustawiony siewnik a i tak na koniec dnia 10t zebrane.

Warto ale to już zostawiam ci pod rozwagę doprawić sobie nasiona systivą, bo jęczmień już jesienią lubi sie zrobić rudy. Systiva nie rozwiąże problemu w 100% ale na tyle, że nie trzeba robić jesiennego zabiegu T0.

Jak znajdę chwile to wypluje swoją kartę pola, ale póki co totalny brak czasu.

Aha, w jęczmieniu nie trzeba się podniecać podstawą źdźbła, jeśli posiejesz na przyzwoitym stanowisku to ten problem występuje mega rzadko - ale jak wspomniałem u mnie jęczmień idzie po rzepaku.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, poosa21 napisał:

U mnie robię podobnie, 3x fungi i 130kg N. Mam pytanie, w jakiej formie chcesz podać azot jesienią.

3 x fungi 130 azotu i 600 netto  i do choroszczy  prosto ze skupu haha

• Haha 3