Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W okolicy 550 brutto już płacą. W sumie nic dziwnego, bo w ostatnich latach wszyscy się rzucili na jęczmień ozimy, bo dobrze sypie. Tyle że nikt go zbytnio nie potrzebuje, bo trzoda wylikwidowana, ale areał zasiewów wzrasta xD.

Opublikowano
33 minuty temu, pep14 napisał:

Mam taki sam plan, jakie rośliny w skład międzyplonu ?

facelia i niewielki dodatek gryki. Na przyszły rok może ze słonecznikiem coś 🤔

Opublikowano
21 godzin temu, GABBER85 napisał:

masz słabą pamięć ( ja też ), ale ceny możesz sprawdzić na forum Agrofoto w archiwum co było 10- 12 lat temu... Jak sie po trochu ubożeje to tego nie odczuwa sie  tak bardzo a fakty to liczby i %

Potwierdzam, był taki rok, jary wiosną sprzedawałem po 120zł czyszczony pod zasiew.

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, STIG13 napisał:

facelia i niewielki dodatek gryki. Na przyszły rok może ze słonecznikiem coś 🤔

U mnie ma pójść facelia i trochę owsa 

Opublikowano
17 godzin temu, Matey napisał:

a jak z gęstością w waszych jeczmieniach? U mnie chyba nie złapie wymaganych 62kghl

U mnie mirabella 66 a jakubus 64, ale plony o 1,5t mniejsze niż rok temu.

Opublikowano

A skoro już w temacie dopłat.. 

Mam złożony wniosek na żyto. Powierzchnia 10ha i faktura na 50t. 

Jutro sprzedaje reszte bo jednak chyba się nie pomieszczę i trzeba oddać (dosłownie oddać bo płacą 640 netto..). 

Bedzie jeszcze jakieś 20t. 

Jest sens dokładać za to fakturę do tamtego wniosku? I tak płacą do hektara a nie tony. 

Opublikowano

ciekawe skąd te średnie niższe biorą do statystyk? 😆

Opublikowano
12 minut temu, Desperado napisał:

Już się zaczyna taniec pingwina na szkle, 8-10 ton na piochach.    xD

Klasyka gatunku. 🤣

Swoją drogą skoro chłopaki tak dokładnie znają wydajności to pewnie wszystko jedzie od razu na skup by tam oddać za 600 albo jeszcze mniej. Interes życia. Wiosną ładować nawozy za 4tys tona żeby teraz wziąć grosze za zboze. 

Opublikowano

A co Cie coś rozbolało że ktoś ma lepszą wydajność na słabszej ziemii?  Weź nie wpieniaj ludzi i wieź ten swój jęczmień na skup po 600 zł a jak nie to daj znać to odkupię od Ciebie po 610 będziesz bogaty

Opublikowano

Wiara wiarą , ale na 5 klasie 8 ton to mi też się wydaje nie realne , u kolegi kosiłem i od razu sprzedał i wyszło 8 ton , ale ziemia klasy 3-4-5 z przewagą 4a a 5 klasy tylko trochę, południe Polski , więc można powiedzieć że wody nie brakowało , azotu 140 kgN + jakieś algi , grzybówka na jesień+ 2 x grzyb wiosna , odżywki micro ogólnie wszystko na tip top , i tylko 8 ton choć jak kosiłem to zakładałem że będzie więcej, ale na samej 5 klasie to nawet przy idealnych  warunkach raczej nie realne , chyba że  ta 5 klasa tylko na papierze, a w polu 4 klasa i lepiej 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, pawlak2507 napisał:

A co Cie coś rozbolało że ktoś ma lepszą wydajność na słabszej ziemii?  Weź nie wpieniaj ludzi i wieź ten swój jęczmień na skup po 600 zł a jak nie to daj znać to odkupię od Ciebie po 610 będziesz bogaty

ty chłopcze nie wiesz nawet jak wygląda łan na 8t.  :P na pewno nie widać jak zające się pierd*lą.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
9 minut temu, tobago napisał:

Klasyka gatunku. 🤣

Swoją drogą skoro chłopaki tak dokładnie znają wydajności to pewnie wszystko jedzie od razu na skup by tam oddać za 600 albo jeszcze mniej. Interes życia. Wiosną ładować nawozy za 4tys tona żeby teraz wziąć grosze za zboze. 

Jak się ktoś jeszcze załapie na dopłaty do jęczmienia to z tych 600 być może zrobi się 850, a to już nie wygląda tak źle