Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie lepsze stanowisko i myszy nie wycięły to coś nalewa.

Dziś 2kg karmy dla mysz rozsypałem może na 0,3ha

20230601_175730.jpg

20230529_180527.jpg

Opublikowano
Dnia 31.05.2023 o 15:36, michal1993 napisał:

Powoli zaczyna brakować wody ale komosa nie jest dużo mniejsza niż jęczmień miejscami jednak...

Skoś to w bele,nie kombinuj z herbicydem 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 20.05.2023 o 12:12, yacenty napisał:

ja robię albo 0.6 Modus i 0.5kg medaxu na flage albo 0.75medaxu i 0.5kg medaxu na flage

Medax lepiej reguluje niż cerone ? Czy z innych przyczyn medax zamiast cerone? 

Opublikowano
12 godzin temu, soltys48 napisał:

Skoś to w bele,nie kombinuj z herbicydem 

Był też taki pomysł ale problem w tym że jak w takiej suszy zetnę to podejrzewam że niewiele z tej lucerny miał nie będę

• Root Admin
Opublikowano
44 minuty temu, WojtekKaczyski napisał:

Medax lepiej reguluje niż cerone ? Czy z innych przyczyn medax zamiast cerone? 

nie lepiej, moim zdaniem porównywalnie, bardziej kwestia tego co się uda lepiej kupić i bardziej kwestia pogody.

Cerone fajnie skraca, ale nie może być bardzo sucho i gorąco, a medax stosujesz wcześniej i wtedy pogoda nie jest jeszcze tak bardzo ważna

Opublikowano
3 godziny temu, michal1993 napisał:

Był też taki pomysł ale problem w tym że jak w takiej suszy zetnę to podejrzewam że niewiele z tej lucerny miał nie będę

Koś wyżej i nie będzie źle 

Opublikowano

U was też odmiana baracooda jest taka wysoka ? Poszło 0,6 l Modusa i na flagowy 0,5 Cerone i jak się wejdzie w ścieżkę w dołkach gdzie więcej wilgoci to jest mi po ramiona. Myślałem że po antywylegaczu w takich dawkach będzie sporo niższy 

Opublikowano

U mnie baracooda dużo wyższa od odmiany Lentia ale i ładniejsza dostały obie tylko 0.3 moddusa. jakie masz kolego doświadczenie z hybrydami? warto? lepszy plon?

Opublikowano

U Ryśka co roku jest susza... na mapach iung🤣

A 5 klasa jest do podatku za wódkę łatwiona🤭

Opublikowano
9 godzin temu, MaXtzTS napisał:

U mnie baracooda dużo wyższa od odmiany Lentia ale i ładniejsza dostały obie tylko 0.3 moddusa. jakie masz kolego doświadczenie z hybrydami? warto? lepszy plon?

Własnie nie mam żadnego doświadczenia bo pierwszy raz mam ozimy i troche się zdziwiłem jak ta Baracooda wystrzeliła , jak żyto jest

Opublikowano

Jęczmień jary na systivie. Planowałem t2/t3 100g azoksystrobiny i 75g metkonazolu a teraz pomyślałem żeby to rozbić. Ok 19dni nie padało, jęczmień wygląda ok, i chciałbym zrobić typowe t2 w postaci azoksystrobiny 100g. Ma to sens? Chcę rozłożyć zabiegi ze względu na suszę

Opublikowano
22 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

3 rok po sobie jeczmień

3 rok bez kg nawozu sztucznego

Na słomę gnojowica

Na zimę pogłównie 400 kg kredy

Na wiosnę gnojowica

I za 5lat gleba jałowa.

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Niby czemu? 

Bo ktoś płodozmian wymyślił nie bez powodu. 

Chyba że Ty jak mój znajomy co twierdzi że pszenica po pszenicy 3 raz najlepiej się udaje bo grzyby już zwalczone i jest ziemia do pszenicy przyzwyczajona

Opublikowano

witam, mam trochę samosiewów żyta w jęczmieniu, teraz już z tym chyba nic nie zrobię ale po jęczmieniu chce siać łubin na przyoranie pod pszenicę i nwm co zrobić żeby mi znowu w pszenicy nie wyskoczyło, chyba że w drugim roku już powinno być ok.. co myślicie albo jakas doglebowka na jednoliścienne po gruberze

Opublikowano

A są doglebowo na jednoliścienne? Ja bym to po żniwach ruszył i przed uprawa pod pszenicę glifosatem przeleciał. A jeszcze lepiej by było to zostawić bez łubinu i z dwa trzy razy uprawić płytko żeby skasować samosiewy 

Opublikowano

Żadna doglebówka.

Powinno być czysti, a jak masz obawy to graminicyd powschodowo na 2 tygodnie przed likwidacją łubinu.

Choć ja bym nie pryskał.

22 minuty temu, respecto088 napisał:

Stosuje ktoś Stabilan jako regulator do jeczmienia jarego? 

Ponoś ccc nie działa na jęczmień. Zostaje moddus, medax i etefon

Przed chwilą, szymon09875 napisał:

A są doglebowo na jednoliścienne? Ja bym to po żniwach ruszył i przed uprawa pod pszenicę glifosatem przeleciał. A jeszcze lepiej by było to zostawić bez łubinu i z dwa trzy razy uprawić płytko żeby skasować samosiewy 

Np devrinol i kerb. Ale pszenica zwłaszcza po tym drugim może nie wzejść🤭

Opublikowano
22 minuty temu, szymon09875 napisał:

Bo ktoś płodozmian wymyślił nie bez powodu. 

Chyba że Ty jak mój znajomy co twierdzi że pszenica po pszenicy 3 raz najlepiej się udaje bo grzyby już zwalczone i jest ziemia do pszenicy przyzwyczajona

I czwarty rok będzie pisiany

Co za różnica czy po jęczmienie czy po pszenżycie

Przynajmniej pszenżyta nie będzie. 

Od dziadka przez ojca po mnie zboże po zbożu i jakoś nie zginęło i wyrodziło. 

Opublikowano

aa kurde głupi jestem fakt, ja o chlomazonie myślałem ale przecież będę siał pszenice po kilku tygodniach, dobrze że tu napisałem

aa no tak ja głupi o chlomazonie myślałem a przecież za kilka tygodni bym miał pszenicę siać, dobrze że tu napisałem