Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie ile pięterek mają wasze kłosy w ozimym ? Zawsze mi się wydawało że jeczmień ma bardzo długie kłosy i sie zastanawiam czy regulacja na liść flagowy  może wpłynąc na długość kłosa ? Może głupie pytanie ale ozimego nie miałem wcześniej i nawet za bardzo nie zwracałem uwagi na to w pszenicy

Opublikowano
19seba napisał:

Pytanie ile pięterek mają wasze kłosy w ozimym ? Zawsze mi się wydawało że jeczmień ma bardzo długie kłosy i sie zastanawiam czy regulacja na liść flagowy  może wpłynąc na długość kłosa ? Może głupie pytanie ale ozimego nie miałem wcześniej i nawet za bardzo nie zwracałem uwagi na to w pszenicy

Aleksandra dwurzędowa 14 pięterek

Opublikowano
3 godziny temu, 19seba napisał:

Sy Galileo 11-14 

IMG_20230521_105330.jpg

Opublikowano

A u mnie jęczmień ma 8-9 pieterek przy 140 kg azotu i teraz nie wiem czy coś źle zrobiłem czy o co chodzi , mam Sandre  i  Baracoode  i obie tak samo wygladają , Sandra do tego jeszcze po grochu

Opublikowano

Planuje dzisiaj lecieć z fungicydem azoksystrobina 125g/ha+ tebukonazol 150g/ha +2.5kg siarczan magnezu + robak, wczoraj deszczyk fajnie padał;) dołożyć coś do oprysku jeszcze? 

IMG_20230523_181820.jpg

Opublikowano

Ogólne zalecenie nie dodawać siarczanu w trakcie kwitnienia gdyż może powodowaś zaklejanie pylników.

Opublikowano
6 godzin temu, m3tysek napisał:

Planuje dzisiaj lecieć z fungicydem azoksystrobina 125g/ha+ tebukonazol 150g/ha +2.5kg siarczan magnezu + robak, wczoraj deszczyk fajnie padał;) dołożyć coś do oprysku jeszcze? 

IMG_20230523_181820.jpg

Opublikowano

panowie a jeszcze nam pytanie. 20.05 jechalem z medaxem 0,5kg w jarym. Obecnie wychodzi liść flagowy a mam w planach jeszcze Cerone wraz z tebu. Jaki musi być odstęp od pierwszej regulacji i kiedy najlepiej pojechać z Cerone?? Jutro minie dopiero tydzień od r1 a Cerone chciałem dać na flagowy, czyli pewnie gdzieś po niedzieli by trzeba jechać

Opublikowano

Panowie w sobotę mam robić grzyba w jęczmieniu jarym do tego odżywka i siarczan. Teraz się zastanawiam czy jak susza się zaczyna to czy nie zaszkodzę bardziej tym odpryskiem? Będzie szło to co mi zostało z pszenicy protiokonazol+tebu+plonvit phospho+ siarczan magnezu. Czy jak deszczu nie przewidują teraz to lepiej dać sobie spokój z tym opryskiem?

Opublikowano

2 godziny temu, Axd529 napisał:

Panowie w sobotę mam robić grzyba w jęczmieniu jarym do tego odżywka i siarczan. Teraz się zastanawiam czy jak susza się zaczyna to czy nie zaszkodzę bardziej tym odpryskiem? Będzie szło to co mi zostało z pszenicy protiokonazol+tebu+plonvit phospho+ siarczan magnezu. Czy jak deszczu nie przewidują teraz to lepiej dać sobie spokój z tym opryskiem?

Ten zabieg nie powinien zaszkodzić, tylko w dobrych warunkach zrób. Pytanie kiedy największy sens jest go zrobić. Poza tym przy niepewnej pogodzie to z regulacją trzeba uważać najbardziej 

Opublikowano

A u mnie myszy dziesiątkują jęczmień. Zimą widziałem problem ale go zbagatelizowałem. Teraz tną ścieżki i  place jak dobre kosiarki.

Ktoś może się śmiać, ale mi nie do śmiechu. Nigdy nie było aż takiego problemu.

20230528_142130.jpg

Opublikowano

Ja nie dokarmiłem, choć spodziewałem się narastania problemu.

Dodatkowo pole w sąsiedztwie sądów. Od miedz wycięte.

Wiosną były takie ścieżki, nawet po 70mb.

20230407_181436.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A u mnie myszy dziesiątkują jęczmień. Zimą widziałem problem ale go zbagatelizowałem. Teraz tną ścieżki i  place jak dobre kosiarki.

Ktoś może się śmiać, ale mi nie do śmiechu. Nigdy nie było aż takiego problemu.

20230528_142130.jpg

Nie przypomina Ci to czegoś? Lub kogoś?

Opublikowano

Dawaj jaśniej bo słabo kontaktuję,  ćpam prochy na bóle kręgosłupa