Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
Dnia 21.02.2023 o 12:50, tobago napisał:

Na dobrze rozkrzewiony jęczmień ile powinna wynosić dawka startowa? 

W pszenicy mam 2-4 rozkrzewienia wiec myśle sypać max 50-60kgN. 

Na jęczmieniu się nie znam. 

ile chcesz dac azotu?

jęczmień jest szybszy od pszenicy, daj 60/40%

ja daje 130kg to dziele 80/50

Opublikowano
Dnia 22.02.2023 o 15:04, yacenty napisał:

ile chcesz dac azotu?

jęczmień jest szybszy od pszenicy, daj 60/40%

ja daje 130kg to dziele 80/50

A nie ma ryzyka przy podaniu 80kg N na pierwszy raz ze mocno rozkrzewiony łan nadmiernie się jeszcze bardziej zagęści? 

Często mam zyta fest pokrzewione i mimo ze żyto wiosną już się nie krzewi bardziej to i tak pierwsza dawka idzie ok 50kg N. 

• Root Admin
Opublikowano

Nie wiem, nie chodziłem z wagą i nie sprawdzałem nigdy aż tak dokładnie. Od kilku lat staram się maxymalnie redukować norme wysiewu, W tym roku mam posiane tylko 250 roślin a mimo to dywan :P

Opublikowano (edytowane)

Literatura mówi różnie. Jedno zródło faktycznie podaje 1/2 do 2/3 dawki w N1, inne tradycyjnie - na normalnie rozkrzewione max 40kg/ha, 60kg na słabo. 
No i ogólnie czytam ze łączna ilość to 80-100kg N. 

U mnie IV klasa po pszenicy ozimej wiec ze 120kg myśle ze wypada podać. 

Edytowane przez tobago
  • Root Admin
Opublikowano
31 minut temu, soltys48 napisał:

U kolegi w tym roku 3ha

I to można powiedzieć że dzięki sąsiadowi 

czemu dzięki sąsiadowi? On jakoś idzie z pola na pole?

Opublikowano

Tak z pola na pole. Kilka lat temu wstawiłem tu zdjęcie (jest w mojej galerii)plantacji zjedzonej przez łokasia tak na marginesie było to pierwsze pole zniszczone jakie widziałem w okolicy. Pole to z 3 stron graniczy z działkami kolegi i rok rocznie od miedź ma wyżarte.

Żaden środek nawet lany w potrójnej dawce nie załatwił sprawy. Dodam tylko że SĄSIEDZI próbują od kilku lat bawić się w pół eko bezorke 

2 minuty temu, krilan06 napisał:

U mnie też wszedł w pszenżyto, sąsiad przyorał późną jesienią aż na granicę i od jego strony mam metr zjedzony

Sąsiad poplony nie miał przypadkiem?

Opublikowano

Kuzynowi też w tym roku 0,7ha jęczmiennia zniknęło. U mnie z kolei w tym roku pierwszy raz od 4 lat nic nie jest wyżarte przez tego szkodnika. Miałem szczęście, że wszyscy sąsiedzi wokół mnie posiali zboża w bardzo podobnym terminie co ja

Sandra na V/VI klasie. Pomimo mocno wybujałego łanu na jesień przeżyła i chce rosnąć, co najlepiej pokazują miejsca takie jak na zdjęciu poniżej. 1 marca pójdzie ok 40N

2ee005cd8f64d.jpg

Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał:

Tak z pola na pole. Kilka lat temu wstawiłem tu zdjęcie (jest w mojej galerii)plantacji zjedzonej przez łokasia tak na marginesie było to pierwsze pole zniszczone jakie widziałem w okolicy. Pole to z 3 stron graniczy z działkami kolegi i rok rocznie od miedź ma wyżarte.

Żaden środek nawet lany w potrójnej dawce nie załatwił sprawy. Dodam tylko że SĄSIEDZI próbują od kilku lat bawić się w pół eko bezorke 

Koniec sierpnia stalerzował, potem dopiero w listopadzie niszczył samosiewy, poplonów sąsiad nie uznaje

Opublikowano
19 minut temu, soltys48 napisał:

Ja miałem poplon i od mojej strony wszedł sąsiadowi łokaś, przy czym ja z tym robalem rok wcześniej problemu nie miałem.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.02.2023 o 21:33, Dontcry napisał:

Jakie odmiany siejecie jarego? Jakie polecacie od 3a do 4b.

zasiej se Feedway 😂

a tak powaznie...tylko Soldo

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
11 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Ja miałem poplon i od mojej strony wszedł sąsiadowi łokaś, przy czym ja z tym robalem rok wcześniej problemu nie miałem.

Tak zaobserwowałem że w poplonie ewentualnie dużych samosiewach 

3 minuty temu, czesio200 napisał:

W miedzach on siedzi. Nie zwalajcie na sąsiadów. Będzie trzeba to i na 3 pole przejdzie jak nie będzie co jeść. @soltys48 działa;)

U nas nie ma miedz. Jak dotąd problem jest praktycznie z działkami które sąsiadują ze wspomnianymi sąsiadami.

Środek o którym myślimy w dawce 10l na ha i WRÓCIŁY po jakimś czasie