Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na ile lisci robicie jesienną grzybówke? 

Niektórzy tez liczą tygodnie od siewu bo wtedy zaprawa przestaje chronić. 

Zrobiona dziś Inazuma ale zupełnie nie wierze w ten zabieg. Wszystko co wleci po moim zjechaniu z pola na nowo może narobić szkody. 

Pewnie za jakiś tydzień pójdzie fungicyd to tak samo trzeba będzie dodać „coś”. Coś bo pomysłu nie mam co teraz skoro Inazuma była. Deltametryna? 

• Root Admin
Opublikowano

Inazuma chwilę potrzyma to systemik, ale też nie licz że to będzie dwa miesiące. ja niczym nie pryskam jesienia jeśli mówimy o fungicydach. sieje później i stosuje systive, a ona jednak fajnie zabezpiecza

Opublikowano
20 minut temu, yacenty napisał:

Inazuma chwilę potrzyma to systemik, ale też nie licz że to będzie dwa miesiące. ja niczym nie pryskam jesienia jeśli mówimy o fungicydach. sieje później i stosuje systive, a ona jednak fajnie zabezpiecza

Ja miałem już zaprawiony materiał i nie chciało mi się na nowo bełtać z Systivą. 

Swój siałem 27.09. Dla północnego zachodu to taki ostatni dzwonek raczej. Teraz ma dwa liście i chyba jeszcze w październiku wypadałoby coś prysnąć. Już obserwuje na nielicznych roślinach brązowe pojedyncze plamki. 

Opublikowano
22 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

A z pszenica co planujecie ? Wiem temat o jęczmieniu tu jest . 

Ja pszenice  zawsze sieje i nic nie robię z nią dopiero wiosną 

4 godziny temu, kiniaczek45 napisał:

A mozesz podeslac zdjecie? Może będzie latwiej rozpoznac

Tak to wygląda wie ktoś co to może być 

IMG_20221018_182958.jpg

Opublikowano
31 minut temu, SawekBraczyk napisał:

A z pszenica co planujecie ? Wiem temat o jęczmieniu tu jest . 

Pszenica dostała herbi z robalem i zapominam o niej do 1.03. 😁

Nie no odwiedzę ją w lutym z kizerytem. 😜

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Ja mam systiwą tez zaprawiony, i od pierwszego liścia widuje żółte przebarwienia z czarnymi kropkami, wiec raczej pod koniec tygodnia bądź na początku przyszłego z mikro pojdzie z 0,3-04 ambrossio

Opublikowano

Mikro nie rozreguluje go przed zimą? 
Pytam bo sam się zastanawiam. Myslalem tez mocznika tak z 5% ale może lepiej nie bo to listopad już prawie. 

Ja mam Zamira jako fungicyd. 
Firma się wyprzedawała bo prochloraz wylatuje i sprzedawali taniej. 
Bedzie to dobre? Prochloraz z tebukonazolem to jest. 

Opublikowano
32 minuty temu, skywalker89 napisał:

Ja mam systiwą tez zaprawiony, i od pierwszego liścia widuje żółte przebarwienia z czarnymi kropkami, wiec raczej pod koniec tygodnia bądź na początku przyszłego z mikro pojdzie z 0,3-04 ambrossio

To samo mam dzisiaj poszlo od grzyba ale mikro nic nie dałem miałem dawac ale myślę już nie dam trochę źle zrobiłem bo teraz temperatury mają za 2 dni spasc a wiadomo dokładnie jak ta choroba się nazywa? 

Opublikowano

Ubezpieczony jęczmień.

Pakiet jesień czyli wymarznięcie, przymrozek, grad. Rozszeżona odpowiedzialność do 25%, franczyza 8%, zniesienie udziału własnego.

Plon 7t/ha po 1000zł - składka 112,23zł=ha

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Agrest napisał:

Ubezpieczony jęczmień.

Pakiet jesień czyli wymarznięcie, przymrozek, grad. Rozszeżona odpowiedzialność do 25%, franczyza 8%, zniesienie udziału własnego.

Plon 7t/ha po 1000zł - składka 112,23zł=ha

7000zl suma gwarantowana.. trochę mało. Ja polisy wykupuje zawsze na maxa ile system pozwala. No ale składka wychodzi wówczas ok 180-190zl/ha. 

We wtorek po kilku dniach ciepła w okolicy 20st była Inazuma na mszyce. 
Teraz były 2-3 dni lekkiego ochłodzenia ale w przyszłym tygodniu znowu wraca ciepło do 20st. Znowu pewnie zacznie fruwać tego pełno. 

Po weekendzie pewnie będzie powoli czas na grzybowkę. Warunki powinny być dobre bo temperatura chyba ok na triazole z prochlorazem. 
Myslę co dać na robala. Powtarzać Inazume czy dać perytroid solo (Karate - ten co w Inazumie lub alfacylermetryne)? Deltametryny nie mam ale ona słaba podobno na mszyce. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)

Może i mało ale jakieś zabezpieczenie jest.  Pewnie chcieć ubezpieczyć maxa to i 250 było by mało. Dziś niby to 200kg, ale chcąc ubezpieczyć całość robi się już konkretna suma.

Dotacja jest tylko do podstawy. Rozszerzenie do 25%, franczyza 8, zniesienie udziału własnego nie jest dotowane

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Na T1 fenpropidyna z prochlorazem a na t2 protio i tebu się nada ? Wiem że sporo od pogody zależy ale nie wiem czy szukać czegoś jeszcze czy zostawić to co mam ? 

Bo jeszcze trochę muszę dokupić regulatorow  więc i można by grzybowke też zmienić lub coś dołożyć.