Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki jeden placyk na polu. Rośliny są widocznie mniejsze i bledsze. W czym może być problem?? pH, zbyt głęboko siew czy za luźne podłoże? Droga sprawa, na polu po lucernie niektóre rośliny wyglądają tak jak na 2 zdjęciu. O co tu może chodzić? Jakiś robak w ziemi ? 

IMG_20221016_101454.jpg

IMG_20221016_102052.jpg

Opublikowano

Na pierwszym zdjęciu obstawiam niskie ph, a na drugim to wygląda jakby jakiś szkodnik załatwił.

Mój jęczmień w czwartek opryskany expert + decis mega, nie wiem czy też tak macie że miejscami jęczmień robi się żółty jakby z nadmiaru wilgoci, w pszenżycie tego nie ma

@superfarmer02 - jak to tylko jeden plac to możesz wapna granulowanego porządnie nasypać

• Like 1
Opublikowano

Też tak mam.

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Mam taki jeden placyk na polu. Rośliny są widocznie mniejsze i bledsze. W czym może być problem?? pH, zbyt głęboko siew czy za luźne podłoże? Droga sprawa, na polu po lucernie niektóre rośliny wyglądają tak jak na 2 zdjęciu. O co tu może chodzić? Jakiś robak w ziemi ? 

IMG_20221016_101454.jpg

IMG_20221016_102052.jpg

Od ph też, ale są, chyba że źle widzę, dziurki koło roślin, a jak faktycznie są, to Łokaś garbatek ma tam bal.

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał:

Na pierwszym zdjęciu obstawiam niskie ph, a na drugim to wygląda jakby jakiś szkodnik załatwił.

Mój jęczmień w czwartek opryskany expert + decis mega, nie wiem czy też tak macie że miejscami jęczmień robi się żółty jakby z nadmiaru wilgoci, w pszenżycie tego nie ma

@superfarmer02 - jak to tylko jeden plac to możesz wapna granulowanego porządnie nasypać

Wapnowanie było, wiosną 600kg magnezowego i teraz przed siewem 500 kredy ale widzę że jeszcze dobrze się nie rozpuściło 

5 minut temu, Desperado napisał:

Też tak mam.

Od ph też, ale są, chyba że źle widzę, dziurki koło roślin, a jak faktycznie są, to Łokaś garbatek ma tam bal.

Faktycznie są, kiedy i czym od niego pryskać?

Opublikowano (edytowane)

U was też w jęczmieniu jest tyle tych owadów ? Opryskane było raz na mszyce , zachodze na drugi dzień a tam dalej jak się schyli to pełno lata takich zielonych owadów i brązowych , udusić się można od tego tyle tego jest. Te zielone to chyba złotooki z tego co patrzyłem

Edytowane przez 19seba
Opublikowano

Czyli musze jechać jeszcze raz czymś lepszym bo chyba nic sobie nie zrobiły z tego oprysku , czym jest dobrze opryskać ?  Delcaps dałem na już bo była mszyca na jednym polu , zachodze a ona dalej siedzi . Możliwe że nawet jak zdechnie to bedzie wisieć na liściu ?

Opublikowano (edytowane)

Dodałem trochę tebukonazolu ale to śmiesznie małe ilości. Po prostu chciałem to gdzieś zużyć. Znajomy teraz dał 250g azoksystrobiny. Zależy kiedy siałes jak wcześnie to można by coś dać

Edytowane przez superfarmer02
  • Thanks 1
Opublikowano

U mnie jęczmień 2-3 liście. Ciepło się zrobiło i znajduje pojedyncze mszyce. Niektóre czarne ze skrzydłami inne przyklejone zielone. 

Nie wiem czy jechać z Inazumą.. Nie ma tego aż tak dużo. 
Opryskam a za chwile wlecą nowe.. 

Opublikowano

Spoko, mogę pryskać. Nawet lubie tylko myśle tak sobie.. dziś opryskam a co będzie jutro czy pojutrze? 
Dziś mam Inazume. Wiec pójdzie tylko to. 
Pewnie za tydzień, 10 dni będzie szedł jakiś fungicyd. Co wtedy dodać? Tez Inazume czy zwykłą deltametryne? 

Opublikowano

A mając do wyboru oprysk jęczmienia na mszyce a pszenice na chwast i robal przy okazji co jest priorytetem? 
Dzis tylko jedno mi się uda zrobić. 
Ciagle jeszcze wieje wiec nie wyjadę za szybko.