Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, TheJanekTV napisał:

Ewentualnie samą polifoske pod agregat... A jak zacznie szpilkować to sypnąć saletry? Co sądzicie?

bez sensu, jak jest ciepło i wilgoć odpowiednia to 4 dni i szpilki 

przedsiewnie i płytko agregat 

Opublikowano
WOJTUNIO napisał:

14 minut temu, Agrest napisał:

Trochę lepiej teraz wygląda😁

Na bogato z tą Saletra poszles! I trochę wcześnie chyba! 😄

A może to mączniak:)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Młody1997 napisał:

Co będzie lepsze na jęczmień jary? Kinto Plus, Vibrance Gold czy Sedextra Power?

Na jare polecają Systivę. Podobno można ominąć t1 

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano
13 minut temu, superfarmer02 napisał:

Na jare polecają Systivę. Podobno można ominąć t1 

Można, przerobiłem temat w tamtym roku. Zaprawione kinto i systiva. Jedyny zabieg fungi na wychodzące ości. Koszone na początku sierpnia jeszcze częściowo zielona słoma 

• Root Admin
Opublikowano

Daj na ten jęczmień troszkę wyższa dawkę N i spróbuj sypnąć mu siarczanu magnezu.

Rok temu po mega mokrej jesieni miałem dość brzydki jęczmień przez cały listopad, grudzien i styczeń. Dałem mu dobrze papu i poszedł jak głupi w kwietniu już była petarda.

Fotki z 23.01.2021

20210123_141258.jpg

20210123_141408.jpg

Opublikowano
37 minut temu, yacenty napisał:

Daj na ten jęczmień troszkę wyższa dawkę N i spróbuj sypnąć mu siarczanu magnezu.

Rok temu po mega mokrej jesieni miałem dość brzydki jęczmień przez cały listopad, grudzien i styczeń. Dałem mu dobrze papu i poszedł jak głupi w kwietniu już była petarda.

Fotki z 23.01.2021

20210123_141258.jpg

20210123_141408.jpg

Ile mu dałeś na start N ? Saltera czy coś innego ? Mój wygląda podobnie w tym roku bo siałem po 20 i dość rzadko. Ile ci sypał ? Na ta chwilę miałęm przygotowane dla niego 100 kg kizerytu i 250 saletrzaku.

Opublikowano
3 godziny temu, hardkor113 napisał:

Azotu mu dać i się pokrzewi.Ale ogólnie nie jest jakoś strasznie rzadki

Zimowy jęczmień krzewi się tylko na jesień wiosna już nic z tego

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał:

nie zgadzam sie

popatrz raz jeszcze na moje fotki, a jak chcesz to wrzucę fotki mniej więcej co 2 tygodnie

32 minuty temu, WOJTUNIO napisał:

Zimowy jęczmień krzewi się tylko na jesień wiosna już nic z tego

Może zależy od odmiany ? Jacek ma rację u niego faktycznie poszedł ładnie bo patrzyłem fotki.

• Root Admin
Opublikowano

taki siany 10 września się rozkrzewi tylko jesienią, ale rok temu posiałem 7.10 później zlewa, wyglądał marnie. krzewił się cały czas, w grudniu, styczniu, lutym i marcu

w tym roku posiany 21/24.09 i rozkrzewil się już w listopadzie

Opublikowano
w opolskim/śląskim zboża są perfekcyjnie przygotowane do zimy, kto zasiał w terminie ma super zboża. tak jakby przyroda się przygotowywała do okresów suszy podczas wegetacji. zeszłego roku zboża jesienią były słabsze i miały słaby korzeń przez ciągłe opady deszczu, a teraz korzeń jest porządny i zboże pokrzewione, tak jak nie pamiętam dokładnie ale chyba 2-3 lata temu jesień była suchsza i zboża miały długi korzeń pociągnięty i potem w kwietniu nie padało prawie nic, a jednak zboża przetrwały ładnie ten okres, jakby zeszłego roku była taka sytuacja to by klapa było z tego zboża bo korzenia prawie nie było, no ale padało co jakiś czas i zboże rosło rewelacyjnie, jedynie w czerwcu kilka dni upałów je przypaliło na słabszych glebach
Opublikowano

Panowie po 2 latach jestem zmuszony wrócić do zasiewu jęczmienia jarego , ostatnie zbiory to 3 tony z ha odmiana Vermont przy 100 N jaka jest recepta na plon chociaż 4-5 ton jarego bo ostatnio pszenżyto dostało 160 N i sypnęło 4 tony , klasa ziemi 4b na jesieni dałem nawóz wapniowy 300 kg na ha .

Opublikowano

Zamień 300kg nawozu wapniowego na 5-6t wapna standard lub 3t premium I po 2 latach siej jęczmień