Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, 90210grzesiu napisał:

Sprawdź pH, podejrzewam, że konkretny kwas i nic z niego już nie będzie.

Wapno daje często teraz 2 lata pod rząd pod  pszenżyto rok temu i teraz pod jęczmień,  palcami tak H ......wo wyglada miejscami nie jest źle ale chyba nie ma sensu siać jęczmień tylko pszenżyto i owies taniej wyjdzie mi kupić go niż uprawiać,  zolknie i ma brązowe plamy 

31 minut temu, misio3p napisał:

Pryskany czymś poza mszycami?

Nie w tym tygodniu siarczan magnezu będę jechał,  i potem chwasty 

11 minut temu, Agrest napisał:

I mi to wygląda na wyjałowioną zapuszczoną działkę. To się nie uda.

Co to za masa chwastów bo kiepsko widać- sporek polny?

Nie wiem co to za chwasty 

Opublikowano

No i masz odpowiedź.  Tak jakbyś nic nie dawał.

Wapno mag to jako podsypka pod kostkę brukową, albo minimum 3t na ha.

Opublikowano

Wiadomo że koszt spory, ale bez wapna na nic sypanie fosforu i azotu.

Najrozsądniej z uwagi na ilość kupić tlenek  . Ziemia lekka to dać nawet po te 300-500kg max i efekt będzie. Tylko dać jak jest wilgoć.

U mnie obszarnicy nowe dzierżawy właśnie małą ilością tlenku nawożenie po orce, a przed siewem. Efekty super 

Opublikowano

A stary zapomniany siarkol?

Kontakt ale mączniaka pali, dostarcza cennej siarki...🤔

Opublikowano

Mam pytanie czy to są objawy żerowania mszycy? Dopiero jutro planuje pierwszy raz pryskać od robactwa, a dokładnie inazuma + mikro i 0.25 andros, trochę przegapiony temat ale lepiej późno niż wcale, ph 5, na pocięto słomę poszło 4t węglanu z morawicy, pod agregat łotewski npk 7-20-30, 200kg/ha. 

2.jpg

3.jpg

11.jpg

Opublikowano
Dnia 27.10.2021 o 19:18, Agrest napisał:

Wiadomo że koszt spory, ale bez wapna na nic sypanie fosforu i azotu.

Najrozsądniej z uwagi na ilość kupić tlenek  . Ziemia lekka to dać nawet po te 300-500kg max i efekt będzie. Tylko dać jak jest wilgoć.

U mnie obszarnicy nowe dzierżawy właśnie małą ilością tlenku nawożenie po orce, a przed siewem. Efekty super 

Co to za wapno jest jak oceniacie wapno kredowe niby dają niektórzy co rok np po 400 kg , ten na innym polu siany tydzień później 2 października  

20211028_204828.jpg

Opublikowano

Ten jest ładny.

A wapno kredowe to z najmłodszych pokładów wapieni, więc najszybciej działające bo ma najlepszą rozpuszczalność.

Tylko trzeba mieć pewność że kreda to kreda, a nie węglan jurajski.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

Ten jest ładny.

A wapno kredowe to z najmłodszych pokładów wapieni, więc najszybciej działające bo ma najlepszą rozpuszczalność.

Tylko trzeba mieć pewność że kreda to kreda, a nie węglan jurajski.

Polkan dobre jest , tam myślisz że brakuje czegoś czy to od mszyce ma takie plamki brązowe   dziś opryskane oba na mszyce i siarczan magnezu,  myślę żeby dawać co rok kredowe ale każdy mówi inaczej 

Edytowane przez mesi
Opublikowano

Nie od mszyc. Ten pierwszy to kiepskie, ubogie w składniki stanowisko.

Masz na myśli polcalc. To nie jest kreda tylko granulowane wapień jurajski.

Kreda to np kreda z Dwikóz, Ecogran, 

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Nie od mszyc. Ten pierwszy to kiepskie, ubogie w składniki stanowisko.

Masz na myśli polcalc. To nie jest kreda tylko granulowane wapień jurajski.

Kreda to np kreda z Dwikóz, Ecogran, 

Ok dzięki a kreda nawozowa kredomix A teraz to siałem pod ten słaby,  ten pierwszy to 6 Klasa ten 2 4 Klasa ale tan zawsze były kiepskie zboża,  a co myślisz o wapnowaniu co rok?

Przed chwilą, mesi napisał:

Ok dzięki a kreda nawozowa kredomix A teraz to siałem pod ten słaby,  ten pierwszy to 6 Klasa ten 2 4 Klasa ale tan zawsze były kiepskie zboża,  a co myślisz o wapnowaniu co rok?

Myślałem żeby jescze wapna posypać po nim ale nie wien czy jest sens 

Opublikowano

Jeśli tylko granulat wchodzi w grę , to w twoim przypadku zdecydowanie co roku. Tylko nie pod pług a przed siewem. Żeby było w strefie korzeni bezpośrednio po wschodach.